Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATMEGA32 - [PonyProg] Nie odpowiada (-24) po zwykłym programowaniu

07 Kwi 2014 07:29 993 1
  • Poziom 12  
    Witam, problem jak w temacie. Zwyczajnie zaprogramowałem mikrokontoler Atmega32 z programu Pony Prog, oczywiście nie ruszając fusebitów i przestał odpowiadać ( w pony prog kod błędu -24). Sprawdziłem połączenia, nawet przelutowałem cały układ ale nic to nie dało. Inne mikrokontolery programują się doskonale z tego programatora (niestety nie mam drugiego AT32, próbowałem na AT8 i ATTINY13). Programator to SI PROG ze strony LancOS, tam gdzie się ściąga PonyProga.

    Znalazłem podobny temat :

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2232063.html

    Ale tam nie udzielono odpowiedzi więc go odświeżam.

    Proszę o pomoc bo sam już nie wiem co zrobić. Próbowałem do AT32 zakładać kwarc, zewnętrzny generator i nic to nie daje. Nawet nie wiem jak go sprawdzić a nie mam drugiego takiego samego niestety.

    Czy to możliwe że w wyniku złego połączenia doszło do przekłamania transmisji i zaprogramowały się fusebity ?

    Już wcześniej było tak że średnio połowa prób dowolnej rzeczy (odczyt/zapis/itd) kończyły się niepowodzeniem.

    Ale fusebitów nie ruszałem, a na koniec programowania dostałem msg write succesfull, po czym procek przestał odpowiadać na próbe odczytu (-24) i jakiekolwiek inne.

    Program jaki wgrywałem to BOOTLOADER z megaload.net.
  • Poziom 12  
    Atmegę udało się przywrócić do życia za pomocą programatora STK500. Temat zamknięty. Przyczyną było złe zaprogramowanie fuse bitów przez Pony Prog (?). Przyczyna nieznana.