Witam.
Dostałem cb radio president herbert, bez mikrofonu (gruchy 6 pin) i spaloną końcówką mocy nadawania. Czy jest możliwe używanie tego radia w takim stanie tylko jako odbiornik nasłuchowy ?
Jeśli w tym modelu mikrofon (brak mikrofonu) nie odłączy toru RX (odbioru) i słychać coś w głośniku a samo radyjko się włącza - jest odbiór to jaki problem?
U mnie w Cobrze 19 plus gdy padła końcówka TX - padło wszystko. Cisza.
Zielona kontrolka tx świeci, w głośniku słychać szum, a na wyświetlaczu skali świeci parę diod, i na tym koniec . Biegając po kanałach nie można usłyszeć żadnego głosu.
Zapomniałem nadmienić że za antenę robi drut rozciągnięty między domem a garażem na wys. 10m i długości 20m.
Dostałem cb radio president herbert, bez mikrofonu (gruchy 6 pin) i spaloną końcówką mocy nadawania.
Wylutować końcówkę mocy nadawania.
Quote:
Czy jest możliwe używanie tego radia w takim stanie tylko jako odbiornik nasłuchowy ?
Po wylutowaniu oczywiście, że TAK.
Lecz jak piszesz dalej, że (to uwaga) :
Quote:
Zielona kontrolka tx świeci
Zielona to RX - [odbiór]
Czerwona to TX - [nadawanie]
To już taki standard w radiokomunikacji.
Quote:
w głośniku słychać szum
Co świadczy o jednym, iż złącze i kabel mikrofonowy jest OK.
Quote:
na wyświetlaczu skali świeci parę diod, i na tym koniec .
Ważnym jest abyś napisał co to jest, że - świeci się parę diod -. Wróżkami nie jesteśmy i z "kart" czy "fusów" nie wróżymy.
Quote:
Biegając po kanałach nie można usłyszeć żadnego głosu.
Tutaj pojawia się problem w postaci braku synchronizacji układu PLL w radiu.
Quote:
Zapomniałem nadmienić że za antenę robi drut rozciągnięty między domem a garażem na wys. 10m i długości 20m.
W przypadku niestabilnej pracy układu syntezera częstotliwości (PLL) to standard.
Jeżeli chciałbyś naprawić to radio to musiałbyś podjąć się zmierzeniu kliku poziomów napięć w podanych punktach pomiarowych.
Pomiar możesz zrobić nawet prostym multimetrem.
Zielona kontrolka tx świeci
Zielona to RX - [odbiór]
Czerwona to TX - [nadawanie]
To już taki standard w radiokomunikacji.
Rzeczywiście świeci zielona rx
Quote:
w głośniku słychać szum
Co świadczy o jednym, iż złącze i kabel mikrofonowy jest OK.
Jak napisałem nie posiadam mikrofonu z kablem do radia, jest goły wtyk 6 pin
Quote:
na wyświetlaczu skali świeci parę diod, i na tym koniec .
Ważnym jest abyś napisał co to jest, że - świeci się parę diod -. Wróżkami nie jesteśmy i z "kart" czy "fusów" nie wróżymy.
W żółtej obwódce zaznaczyłem o jakie diody mi chodzi.
Quote:
Jeżeli chciałbyś naprawić to radio to musiałbyś podjąć się zmierzeniu kliku poziomów napięć w podanych punktach pomiarowych.
Pomiar możesz zrobić nawet prostym multimetrem.
Nie znam się tak dobrze na radiach aby podjąć się naprawy. Z relacji właściciela " tylko nadawanie jest padnięte" myślałem że można bez istotnych zabiegów radio podpiąć pod akumulator, antenę z drutu i nasłuchiwać rozmawiających ludzi w eterze. Widzę że jest to niemożliwe w zakresie czynności jaki napisałem, wobec tego radio prawdopodobnie trafi do kosza.
Radio działa, słychać głosy, często się urywają i mocno szumi, ale czego można spodziewać się po tej antenie z drutu. Nadmienię że mieszkam w odległości 1,5 - 2 km od drogi dk94.
Dziękuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
Radio działa, słychać głosy, często się urywają i mocno szumi...
Ustaw poziom SQ na mały aby słabsze sygnały otwierały tę blokadę szumów.
Quote:
... ale czego można spodziewać się po tej antenie z drutu.
Obyś się nie zdziwił, że anteny drutowe są znacznie lepsze, sprawniejsze od anten skracanych mobilnych. Różnica w jakości odbioru pomiędzy anteną mobilną (skracaną) a drutową (np. dipol) to różnica nawet +20dB na korzyść anteny dipolowej.
Przypomnę, że +20dB to 10 razy.
Radio działa, słychać głosy, często się urywają i mocno szumi
Zwróć uwagę czy przypadkiem radio nie jest przełączone w FM, musi być na AM, sprawdz też czy jest w "0", często przerabiali którys przełącznik żeby były "5".(jak będzie odstrojone też będzie efekt, że cos słychać a nie można zrozumieć)
Ustaw radio w AM na 20-tym kanale SQ na granicę szumów (o ile Turki nie nadają bo u nich 1000W to norma) przejdź na 19 i jeżeli szumi to jeszcze delikatnie SQ w dół i powinno być OK!.