Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena zbiorcza DVB-T - jak podłączyć?

e_jacek 07 Apr 2014 13:57 7728 10
    e_jacek
    Level 9  
    Witam wszystkich mam nietypowy problem, otóż mieszkam w bloku i mam antenę zbiorczą. W domu posiadam 2 telewizory, jeden z wbudowanym dekoderem DVB-T gdzie odbiera wszystkie kanały jakie powinno. Wczoraj zakupiłem dekoder Manta DVBT010 do drugiego telewizora z LG który odbiera 8 kanałów z anteny zbiorczej bez dekodera. Problem polega na tym ze po podłączeniu Kabel -> Dekoder->Hdmi-> TV. TV odbiera obraz normalnie z dekodera ale dekoder nie znajduje żadnego kanału. Znajomy podpowiedział mi żeby kupić zasilacz do anteny(co mnie zdziwiło pierwszy raz takie cosik na oczy widziałem :D) podłączyłem i też nic dekoder nie znalazł, co było ciekawe gdy podłączałem zasilacz dioda się świeciła ale jak był podpięty kabel do TV z wbudowanym DVB-T dioda na zasilaczu gasła (na ulotce pisało ze jeśli tak się dzieje to jakieś zwarcie). Telewizory są połączone rozgałęźnikiem do anteny.Wiec pomyślałem sobie okej, podłączyłem dekoder bezpośrednio do zbiorczej i też nic. Moje pomysły się skończyły wiec proszę was o pomoc, aha i jeszcze jedno dekoder jest sprawny bo sprawdzałem wczoraj u znajomego. Także proszę o pomoc, czego to może być wina. Z góry dziękuję :D

Witamy i również mamy nietypowy problem z regulaminem, który wyraźnie nam podpowiada, że :
    Regulamin pkt 3.1.15.
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    Mamy i zalecenia regulaminowe w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .
    [SP5ANJ]
    niewolno2
    Level 40  
    Kolego, zmień znajomego taka porada jest szkodliwa, jak już to zasilacz + wzmacniacz ale w twoim przypadku to co innego jest na rzeczy.
    Sprawdź u swojego administratora czy ta instalacja antenowa jest przystosowana do odbioru telewizji cyfrowej.
    e_jacek
    Level 9  
    hahahah okej zmienię :D A tak na poważnie, musi być przystosowana skoro drugi telewizor z wbudowanym DVB-T odbiera wszystkie kanały naziemnej TV cyfrowej . A ten bez DVB-T odbiera 8 a gdy podłącze kabel do dekodera to nie odbiera nic. I jeszcze podkreślam ze nie mam kablówki czy czegoś takiego po prostu zwykły kabel z balkonu jest i tyle i powinno odbierać a czemu nie odbiera nie mam pojęcia :D
    User removed account
    User removed account  
    egon42
    Level 37  
    e_jacek wrote:
    do drugiego telewizora z LG który odbiera 8 kanałów z anteny zbiorczej bez dekodera
    Te 8 programów to w przekazie cyfrowym czy analogowym bo jak w przekazie cyfrowym to po co dekoder kupiony jak tv przystosowany do odbioru NTC. Jak w przekazie analogowym to skąd ten analog bo naziemna telewizja analogowa została wyłączona. Mi to wygląda trochę jak by ta antena zbiorcza nie była zbiorczą tylko kablówką wtedy ten 1 tv odbiera sygnał bo ma tuner DVB-C dlatego na nim idzie kablówka ten 2 tv nie ma tunera DVB-C dlatego idzie na nim tv analogowa a tuner nie łapie nic bo potrzebny do kablówki jest tuner DVB-C a ten co kupiłeś to DVB-T dlatego nic nie znajduje. Kolega Powinien zorientować się co to za antena zbiorcza i czy to nie kablówka i jaka.
    Zacząć od podania dokładnych modeli tv.
    e_jacek
    Level 9  
    po prostu chciałem napisać wszytko żeby nie było zbędnych pytań :)
    Rozgałęźnik to dokładnie Alda 2 way splitter 5 -900 Mhz (czyli taki zwykły)

Dokładnie kabel idzie z balkonu a z balkonu na dach gdzie są anteny.

Aha czyli mam rozumieć że ten dekoder jest nie potrzebny? czyli żeby ten Tv odbierał inne załóżmy dodatkowe 20 kanałów jak ten drugi muszę dokupić DVB-C (jak w ogóle coś takiego istnieje) telewizory to: 32LG 4000-ZA (ten co odbiera 8 kanałów tylko) a ten drugi co odbiera wszystkie to Toshiba 24W1333G
    User removed account
    User removed account  
    e_jacek
    Level 9  
    Dobra chyba zaczynam rozumieć o co chodzi, Ten Kabel to kabel od Kablówki, przed chwilą podłączyłem zwykłą antenę wewnętrzną i znalazło mi kanały w dekoderze. Czyli chodzi o to ze aby ten TV odbierał mi te wszystkie kanały potrzebuje dekodera DVB-C? a nie DVB-T? Dobrze to rozumiem ?
    User removed account
    User removed account  
    e_jacek
    Level 9  
    Hahahah :D No sorry, nie znam się na tym :D W takim razie dziękuje bardzo za pomoc :) Temat do zamknięcia