Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Badanie filtrów częstotliwościowych - sprawozdanie

DiiXoX 07 Apr 2014 17:10 3849 11
    DiiXoX
    Level 17  
    Witam. Na zaliczenie mam zrobić sprawozdanie na temat badanie filtrów częstotliwościowych. Zrobiłem już wszelkie potrzebne pomiary:

Badanie filtrów częstotliwościowych - sprawozdanie Badanie filtrów częstotliwościowych - sprawozdanie

I teraz mam narysować przebieg charakterystyki częstotliwościowej, później z tej charakterysytki okreslić częstotliwość graniczną fg i następnie obliczyć wartość częstotliwości granicznej fg tego filtra.

Badanie filtrów częstotliwościowych - sprawozdanie Badanie filtrów częstotliwościowych - sprawozdanie

Mógłby mi ktoś z tym pomóc?

Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:
    kondziu jah
    Level 33  
    Nie rozumiem z czym masz problem. Masz narysować wykres u_a=f(f), gdzie zarówno napięcie jak i częstotliwość masz zmierzone i zawarte w tabeli. Zaznaczasz punkty na siatce i łączysz.

Częstotliwość graniczna to taka, przy której amplituda spada o 3dB. Poszukaj lub przelicz ile to będzie w skali liniowej (w woltach).

Wzór na na częstotliwość graniczną (do ostatniego zadania) znajdziesz w dowolnej książeczce z podstawami. Polecam jedną z poniższych:
    Elektrotechnika - Bolkowski Stanisław
    Podstawy Elektronika 2 - Barbara Pióro, Marek Pióro
    Teoria Obwodów Elektrycznych - Bolkowski Stanisław
    DiiXoX
    Level 17  
    Jest kilka tych wzorów. Nie mam pojęcia, który jest dobry.

W0 = 1/ 2 pierwiastek LC
    W0 = 1/4RC
    W0 = 4/RC

Ta charakterystyka ma tak wygladać? Oczywiście na podstawie dwóch pierwszym tabel.

I wystarczy tylko, żebym obliczył samo fg i zaznaczył na charakterystykach.
    kondziu jah
    Level 33  
    Charakterystyka ma prawidłowy kształt.

Zaznacz na niej częstotliwość graniczną, jako częstotliwość przy której napięcie wynosi 1/√2 maksymalnej wartości napięcia i spróbuj oszacować jaka to częstotliwość.

A wzór na częstotliwość graniczną filtru jest nawet na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy
    kondziu jah
    Level 33  
    Kolego, podałem ci przykłądowe książki, w których można znalexć przydatne informacje. Takie podstawy jak jednostki czy definicję częstotliwości granicznej (bo z niej wynika spadek o 3dB, co w skali liniowej odpowiada spadkowi do 1/√2 wartości maksymalnej) nawet na wikipedii znajdziesz ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Częstotliwość
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Częstotliwość_graniczna
    kondziu jah
    Level 33  
    Tak, wynik dobrze wyszedł.

Ω•F=s (sekunda)
    kΩ•nF=µs

Masz narysować linię pozimą na wysokości (1/√2)•(maksymalna wartość napięcia). W miejscu, gdzie ta linia przecina się z wykresem odczytujesz częstotliwość graniczną. Będzie ona inna od wyliczonej chociażby dlatego, że parametry elementów filtra mają pewną tolerancję, więc ich wartość różni się od oznaczenia.
    DiiXoX
    Level 17  
    Z tego co mi podałeś to tak mi wyszło. 1/√2 x 0,9V = 0,63V. Zaznaczyłem kropką, w którym miejscu się przecieła ta linia z wykresem i wyszło, ze Fg = 0,7 kHz
    Tak ma to wyglądać?

Miałem do obliczenia samo Fg i zaznaczyć na tych charakterystykach. To musze też pisać te wyniki co podałem kilka postów wyżej? Bo tam przecież same sekundy wychodzą. I rozumiem, że z ta drugą charakterystyka filtra górno przepustowego fg mam obliczyć z 1/√2 x(max wartość napiecia)?
    kondziu jah
    Level 33  
    0,784 to maksymalna wartość napięcia jaką zmierzyłeś, więc liczysz dla tej wartości, a nie 0,9. Poza tym, tak właśnie ma to być zrobione. Dla filtra górnoprzepustowego są te same zasady i te same wzory.

Pod charakterystyką możesz zawrzeć obliczenie Fg według wzoru, czyli to co zrobiłeś kilka postów wyżej.