Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

stacja lutownicza, brzęczy przekaźnik

07 Kwi 2014 19:05 1515 12
  • Poziom 14  
    Witam, zbudowałem sobie tą stacje https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1546009.html
    pięknie grzeje i szybko, ale po przekroczeniu ustawionej temperatury przekaźnik zaczyna brzęczeć. Proszę o pomoc bo na płytce nie ma błędu a nie wiem co padło. Zrobiłem także przełącznik temperatury grot/ustawiona jak było w tamtym temacie ale działa tylko temperatura grotu a nastawna ''000''. Proszę o pomoc.
  • Poziom 26  
    Kolego, to normalne, że przekaźnik buczy, ponieważ składa się on z cewki, a gdy cewka pracuje, przepływa przez nią prąd, to brzęczy tak jak na przykład transformator. Powinieneś przerobić układ pod triak, myślę, że znajdziesz schematy.
  • Poziom 14  
    brzęczy w sensie rozłącza załącza, wariuje słychać głośne i wyraźne klekotanie - wiem jak pracuje cewka
  • Poziom 26  
    No to właśnie przekaźniki nie powinny pracować w różnych częstotliwościach, po pierwsze cewka może źle reagować na takie zmiany (cewki w przekaźnikach są na prąd stały), a to klekotanie spowodowane jest ciągłymi zmianami przewodzenia styków (nie wiem jak to inaczej nazwać), kotwa ciągle uderza o przeciwległe końce, a co za tym idzie, przekaźnik się zużywa.
  • Poziom 14  
    ok dzisiaj się ,,pobawiłem,, potencjometrami i...
    - przy temperaturze grotu 21 C wyświetla 18 C bardziej dokładnie się nie da
    -temperatura grzania jest tylko w granicach 165/173 C tzn. potencjometr regulacji nie reaguje
    -potencjometr regulacji powinien być 1K A , ja mam 1K B !!!! może być czy musi być A
    -przekaźnik działa prawidłowo
  • Poziom 26  
    Potencjometr B ma charakterystykę logarytmiczną, a A liniową, myślę, że to zbyt wielkiej różnicy nie robi w takim typie układów, to nie jest żaden wzmacniacz audio. Spróbuj jednak zastosować A, bo regulacja może sprawiać kłopoty z B.
  • Poziom 14  
    Pobawiłem się trochę i działa, ale...
    -zmieniłem rezystor R1 (wejście termopary +) z 4,7kΩ na 3,9kΩ żeby uzyskać jak największą dokładność ok. 1C (na 4,7 było ponad 20C różnicy) a przy niskich jest na odwrót po tej zamianie jest zamiast 20, 30C ale to sczegół
    - przekaźnik znowu wariuje (rozłącza/załącza)
    co może być przyczyną takiego zachowania
  • Poziom 26  
    Przekaźnik to chyba jest element wykonawczy, wyzwalany przez sygnał PWM. Nie jestem pewien, nie analizowałem dokładnie schematu, więc proszę na mnie nie naskakiwać. Spróbuj zamienić go na tyrystor.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    dochodzi równiutkie 24v , zwarłem R1 i dałem 8M na R9 wygląda że działa !!! Dzięki wielkie wszystkim. Pomyślę nad tym optotriakiem i triakiem
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Witam, zamieniłem przekaźnik tym układem na optotriaku i triaku wszystko działa, ale chwilkę regulowałem i... grzałka zostaje załączona, dochodzi do danej temperatury i transformator zaczyna trochę głośniej pracować a temperatura rośnie dalej...
    Pomocy


    padł op07, ale już zmieniłem
    teraz pojawił się nowy problem, !!!TERMOMETR KTÓRYM REGULOWAŁEM STACJE BYŁ TREFNY WIĘC WSZYSTKO JEST NIEPRAWDZIWE!!!! P1 ma zakres regulacji 8-19 C a P2 mogę wyregulować tylko, że przy 80C pokazuje 25C
    Co trzeba wymienić???