Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop DT6620 - za duża plamka

BlackMetal 08 Apr 2014 19:05 3519 10
    BlackMetal
    Level 10  
    Witam,
    prawdopodobnie za niedługo stanę się posiadaczem w/w oscyloskopu DT6620. Jednak moje wątpliwości co do jego działania, budzi wielkość plamki, jak wiemy im mniejsza i mniej rozmyta tym dla nas lepiej. Uprzedzę, że wcześniej miałem znikome doświadczenie z oscyloskopami.
    W moim przypadku, plamka oscyloskopu zajmuje około 1/4 podziałki, regulując ostrość, plamka zmienia kształt na kreskę poziomą lub pionową (skrajne położenia regulacji ostrością), regulacja "jasnością" nie zmienia rozmiaru plamki.
    Została ostatnia regulacja: Astig - korektor astygmatyzmu plamki (podejrzewam, że odnosi się również do rozmiaru), nie wnosi widocznych zmian. Stąd moje podejrzenia, że jest on zepsuty.
    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, proszę o pomoc w diagnozie usterki. Posiadam instrukcję do w/w sprzętu.
    Na pierwszym zdjęciu widoczna plamka w środkowym położeniu regulacji ostrości.
    Tutaj widzimy niepożądaną szerokość przebiegu.
    Pozdrawiam.
    RitterX
    Level 39  
    Sprawdź poprawność działnia ściemniania plamki za pomocą stosownego potencjometru. Jeżeli nie pojawiają się "duchy" i inne dziwne zachowania wyciemnianej plamki sprawdź już wewnątrz napięcia na lampie a dokładniej zakres napięć regulacji ostrości. Jeżeli nie ma "duchów" to najprawdopodobniej uszkodzenie jest niewielkie np. potencjometr, kondensator filtrujący itp.
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przychylam się do wniosków przedmówcy.
    Standardowo do sprawdzenia potencjometry jasność, astygmatyzm.
    Mimo iż były wykonane w wersji "do sprzętu profesjonalnego", to ostatnio kupując nowy (taki z zapasów) miał "oderwany" mechanicznie ślizgacz od ośki.
    http://www.telpod.krakow.pl/pl/produkty-potencjometry.html#jkefel-1-1

W każdym DT6620 który trafiał w moje ręce, wymieniałem je na starcie.
    BlackMetal
    Level 10  
    Dzięki za rady.

RitterX wrote:
    Sprawdź poprawność działnia ściemniania plamki za pomocą stosownego potencjometru. Jeżeli nie pojawiają się "duchy" i inne dziwne zachowania wyciemnianej plamki sprawdź już wewnątrz napięcia na lampie a dokładniej zakres napięć regulacji ostrości. Jeżeli nie ma "duchów" to najprawdopodobniej uszkodzenie jest niewielkie np. potencjometr, kondensator filtrujący itp.

Niestety nie posiadam schematu do w/w oscy, rozumiem, że chodzi o napięcia na potencjometrach.
    Przy zwiększonej jasności, pojawia się, jakby widmo plamki (nie wiem czy nazwałbym to duchem), proszę zerknąć na zamieszczone zdjęcia.
    Jutro postaram się zdjąć obudowę i sprawdzić głównie potencjometr od "Astig", bo tak jak wcześniej wspomniałem, w ogóle nie reaguje na zmianę położenia.

Oscyloskop DT6620 - za duża plamka Oscyloskop DT6620 - za duża plamka

Kolego rubens czy wiesz do jakich regulacji służy 7em potencjometrów (w otworach obudowy) które są na "ścianie" dolnej DT6620? Niestety instrukcja którą mam, nie zawiera opisu ściany dolnej, czy też spodu oscyloskopu.
    Pozdrawiam.
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tu masz schematy i instrukcje.
    http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/Polskie/

Potencjometry jeśli dobrze pamiętam podłączone są do wypinanych złącz.
    Możesz je odłączyć i na "sucho" omomierzem sprawdzić jak się zachowują.
    Niestety aby je wymienić, trzeba nieźle się nagimnastykować - jest trochę rozbierania.
    RitterX
    Level 39  
    Tak, to można nazwać "duchem" :) . Nie rozkręcaj tak jasności szczególnie na uszkodzonym oscyloskopie gdyż przeciążasz lampę i niszczysz luminofor.
    Póki nie pomierzysz potencjometrów i napięć na nich niewiele będę mógł dalej pomóc. Jeżeli potencjometry są podłączane do płyty złączami wsuwanymi to je sprawdzić także musisz. Mogły zaśniedzieć.
    Potencjometrów, które nie mają wyprowadzeń pod postacią pokręteł nie ruszaj! Służą one do kalibracji oscyloskopu, o której masz dosyć mgliste pojęcie skoro pytasz. Jeszcze zakosztujesz "słodyczy" kalibrowania. Póki co nie pogarszaj tego co masz.
    BlackMetal
    Level 10  
    Nie pisałem o tym, ale nie miałem również przesuwu pionowego kanału drugiego. Po zdjęciu obudowy, okazało się, że poleciały potencjometry, (od kanału drugiego <instrukcja element 49> L-7 CW 1k Ohm, oraz od astygmatyzmu <element 3> L-7 CW 100k Ohm). Tak więc jestem na etapie kompletowania części, jak wymienię to dam znać, co się poprawiło, a co nie. Swoją drogą, ktoś wie gdzie w Krakowie takowe dostanę najszybciej?

Rozkręciłem jasności tylko w celu uchwycenia "ducha", tak więc spokojnie nie przeciążam lampy. Co do podłączenia w/w potencjometrów, oba były przylutowane do przewodów idących bezpośrednio na płytki.
    Jeżeli ktoś potrzebuje jakieś zdjęcia z wnętrza DT6620, to proszę pisać bo jest okazja ; )
    Pozdrawiam.
    RitterX
    Level 39  
    Kolejna ważna sprawa dotycząca rezystorów na wysokie napięcia. Pamiętaj o zachowaniu sumarycznie takiej samej mocy gdybyś postanowił połączyć dwa szeregowo celem uzyskania odpowiedniej rezystancji np. 2x51KR -> 1x100kR .
    Rezystory są wykonywane na określone dopuszczalne napięcie choć mało kto o tym wie. Wartośc tego napięcia rośnie wraz z mocą rezystora.

Zdjęcia zrób i dołącz jeżeli możesz. Szczególnie obszaru tej usterki czyli typowego uszkodzenia. Pomożesz tym samym innym forumowiczom.
    BlackMetal
    Level 10  
    Problem z plamką rozwiązany. Wymieniony potencjometr L-7 CW 100k odpowiedzialny za astygmatyzm.
    zdjęcia:

Pozostał jeszcze jeden do wymiany, odpowiedzialny za regulacje położenia przebiegu kanału 2, budowa ta sama co wyżej, wartość 1k. Podejrzewam, że będę miał problem z dostępnością w/w części, może warto rozpatrzeć jakiś zamiennik?
    Quote:
    Rezystory są wykonywane na określone dopuszczalne napięcie choć mało kto o tym wie. Wartośc tego napięcia rośnie wraz z mocą rezystora.

Możesz rozwinąć?

zdjęcia:
    RitterX
    Level 39  
    Potencjometr regulacji położenia powinien mieć charakterystykę liniową. Jeżeli oryginał jest totalnie uszkodzony to możesz się pokusić o jego rozebranie.
    Takich samych raczej nie znajdziesz ale możesz poszukać potencjometrów, które zamiennie da się wlutować a zrobienie plastikowej przedłużki nie powinno być problemem.

Rezystor metalizowany bądź węglowy to spirala na ceramicznym wałku. Jeżeli przez rezystor 10MR bedzie płynął prąd 100uA to odłoży się na nim 1000V a wydzielało się będzie jedynie 0.1W. Z punktu widzenia mocy rezystor 0.2W jest mocowo dobrany właściwie. Nie mniej nie należy zapominać o fizycznym wykonaniu rezystora i tym, że przy wyskich napięciach dochodzi do jonizacji. Dlatego producent podaje maksymalne napięcie pracy dla danego typu obudowy. Aby spełnić warunek napięciowy łączy się zwykle dwa lub trzy rezystory szeregowo i to tak by były rozmieszczone fizycznie na PCB również szeregowo. Na każdym odłoży się proporcjonalnie część napięcia i na żadnym nie zostanie przekroczone dopuszczalne napięcie pracy.
    Dedykowane rezystory wysokonapięciowe zwykle mają specjalną budowę by różnica potencjałów była rozłożona na większej fizycznie długości np. ceramiczna prostokątna płytka długości 2.5cm z napylonym rezystorem węglowym i wyprowadzenia prostopadle do paska tak by nie było wzdłuż "ostrzy" wyprowadzeń. Całość zalewa się masą ceramiczną.
    BlackMetal
    Level 10  
    Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.