Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CDT TCS Autocom - brak połączenia z niektórymi samochodami

drongalf1 07 Jun 2020 21:23 156576 851
Texa Poland
  • Texa Poland
    discits
    Level 2  
    Konkretna odpowiedź to podstawa. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tej materii to proszę o informacje - kwestia nowszego oprogramowania ma tutaj drugorzędne znaczenie, na ten moment zależy mi na naprawie urządzenia tak, aby łączyło się z autami po linii K.
    szmic
    Level 14  
    jak czujesz się na siłach to możesz wykonać którąś z modyfikacji, oczywiście zależy od PCB jakie posiadasz, np. taką (schemat jest podany wcześniej):
    obecnie testuję to ustrojstwo, pomimo braku lini L (która i tak wisiała w powietrzu) jak na razie działa dobrze, mam zamiar sprawdzić jeszcze dwie przeróbki wspomniane w tym temacie które rzekomo nie są przetestowane pomimo wpisów na innych forach że działają, ale to dopiero po ukończeniu testera lini obd
    daw126p
    Level 13  
    Da się jakoś usprawnić autocoma z płytką v9? Jest jakaś sprawdzona poprawka do niej, bo mam takiego i chętnie bym go uruchomił. Jak coś mogę pomóc w aktywacji 2017R3 z działającym ISS.
    Folxs
    Level 13  
    szmic wrote:
    jak czujesz się na siłach to możesz wykonać którąś z modyfikacji, oczywiście zależy od PCB jakie posiadasz, np. taką (schemat jest podany wcześniej):
    obecnie testuję to ustrojstwo, pomimo braku lini L (która i tak wisiała w powietrzu) jak na razie działa dobrze, mam zamiar sprawdzić jeszcze dwie przeróbki wspomniane w tym temacie które rzekomo nie są przetestowane pomimo wpisów na innych forach że działają, ale to dopiero po ukończeniu testera lini obd

A V3 rzekomo które zrywa na podróbkach szlifowanych jakoś masz pomysł jak przerobić? Próbowałem różne rzeczy i nie wiem jak - może jakoś zamienić je na LM358 lub jeszcze coś innego?
  • Texa Poland
    szmic
    Level 14  
    zależy jaka v3 bo te bez elementów po prawej stronie mają inaczej zaprojektowane PCB i powinna działać bdb, ta ze zdjęcia z przeróbką też ma napis v3 ale w rzeczywistości jest to v5 lub 8, wstaw fotke jak powyżej
    Folxs
    Level 13  
    No właśnie bez tych elementów po prawej - fotki nie mam pod ręką ale kiedyś linkowałem w tym temacie.

Zrywa mi na aucie z komunikacją KWP-2000 więc nie wiem czy to już CAN czy jeszcze K-LINE no i w VAGACH po KKL.

Jeśli w drugim aucie jest na CAN to co można poprawić żeby działało?
    szmic
    Level 14  
    przekaźniki są 5V, miałem podobnie , później okazało się że były na mniejsze napięcie, raz działało a drugim razem nie, także wg mnie to raczej masz uszkodzenie, w takich v3 to raczej nie ma czego modyfikować
    Folxs
    Level 13  
    Ogólnie łączy się ale zrywa czasem po minucie czasami po 15 minutach - czyli dali malowane przekaźniki niby na 5V a mogą być na 3V i cewki się palą?
    szmic
    Level 14  
    możliwe - sprawdź, ja tego nie naprawiam , zrobiłem kilka modyfikacji i sprawdzam co są warte i jak działają
    kkknc
    Level 43  
    Folxs wrote:

Zrywa mi na aucie z komunikacją KWP-2000 więc nie wiem czy to już CAN czy jeszcze K-LINE no i w VAGACH po KKL.

Ten protokół idzie po KL.
    szmic
    Level 14  
    Folxs wrote:
    A V3 rzekomo które zrywa na podróbkach szlifowanych jakoś masz pomysł jak przerobić? Próbowałem różne rzeczy i nie wiem jak - może jakoś zamienić je na LM358 lub jeszcze coś innego?

w poście 463 wystawiasz fotkę v3.0 na której widać ze druk PCB jest do SI9241 więc dlaczego twierdzisz że są to szlifowane LM393 , gdyby tak było to chyba wogóle nie działałaby ta wersja PCB na szlifach, Twoją wersję można nieco poprawić, wspominałeś o przeróbkach w postach 114,147,211, na Twoim miejscu przyjrzałbym się bardziej #147 w kwestii tych elementów

Do znawców tematu w 1XPCB, co daje zmiana rezystorów zaznaczonych w kółku z 1k do ~3,9k
    Folxs
    Level 13  
    Nie mówię że to LM tylko czy można przerobić na LM jakoś?

Elementy zmieniłem, diody, rezystory i kondensatory i nie pomogło nic
    szmic
    Level 14  
    Nie widziałem jeszcze żeby taką PCB V3.0 przerabiano do LM393, skoro łączy się to nie jest wina tych układów, sprawdziłeś przekaźniki ?
    zonkil
    Level 31  
    Możliwe, że urządzenie się przegrzewa.
    Co do wersji to nowe płyty miały niby SI9241 a były to układy frezowane z nadrukiem SI9241. W środku siedział LM393. Tak sobie Nasi koledzy wymyślili.
    Można przerobić wszystkie 5.0 6.0 8.0 stosując zamienne drivery od ISO 9141.
    szmic
    Level 14  
    Mogli od razu robić wszystkie głowice na LM i nie byłoby problemów i kombinacji skoro 9241 jest wycofany i niedostępny w sprzedaży, trzeba to urządzenie traktować z przymrużeniem oka bo to że potrafi zrobić diagnozę i kilka podstawowych ustawień to nigdy nie zastąpi dedykowanego sprzętu pod daną markę, do vagów świetny jest taki sprzęcik https://viaken.pl/pl/skaner-vscan-multi-its-2w1-vag-obd2.html , legalny z darmowymi aktualizacjami i potrafi wiele, wracając do przeróbki wstawionej powyżej cały czas zastanawia mnie wysyłanie sygnału na pin 15 (linia L) pomimo braku prawego układu
    z tego co pamiętam to w grupie fiat, alfa był problem, więc trzeba poczekać na połączenie się z takim autem, bo z resztą działa jak na razie
    Czy na dzisiejszych oferowanych w sprzedaży V3.0 bez dodatkowych elementów po prawej stronie jest 9241??
    zonkil
    Level 31  
    No tak produkowali z frezowanymi układami aby ludzie myśleli, że to oryginały. Poza tym urządzenia na LM393 kiepsko działają ja ich nie przerabiam aby lepiej działały tylko pakuje driver i działa jak należy.
    szmic
    Level 14  
    co masz na myśli pakuje driver - zmieniasz układ na ori, z zakupem 9241 czysta loteria, ci co je sprzedają biją się w klatę że oryginał, to niby skąd je mają ????
    szmic
    Level 14  
    rozumiem, tylko bez przeróbek z powodu braku 9241 to nie widzę innej możliwości aby to działało, dlatego trzeba usprawnić V5.0 do stanu używalności na tym co jest dostępne w częściach
    szmic
    Level 14  
    jak na razie po przeróbce to nie zgodzę się z taką opinią
    zonkil
    Level 31  
    Testowałeś na 1.9TDI? Na Oplu starszym? Połączy się z wszystkimi modułami? Podłączałeś BMW?
    Ja nie ufam temu rozwiązaniu więc od razu wymiana.
    szmic
    Level 14  
    1.9TDI działa, jednak nie było modelu na full wypasie np. klimatronic , opla nie sprawdzałem a do BMW mam dostęp tylko do nowszych więc nie sprawdzone, cała reszta to auta powyżej 2005 i tu jest ok, z biegiem czasu sprawdzę więcej ale mogę na razie potwierdzić że działa dobrze
    bartek9505
    Level 9  
    Witam kolegów,

Posiadam takiego fejsa, podłączyłem go po zakupie d mojej w211, ładnie skasował błedy, dziś wyciagam go z szafy po pół roku, brak komunikacji z CAN.

Rozebrałem aby zobaczyc jaka wersja, bo widziałem, ze w wątkach jest ich kilka, i chyba posiadam V8. Można spróbować jakoś to naprawić domowym sposobem, znając podstawy elektroniki?
    Poratuje ktoś?>

Pozdrawiam
    bartek9505
    Level 9  
    zonkil wrote:
    Widzę, że układ NCV ma dziurę?

Ncv to ten od portu USB? Jeżeli tak to na lucie jest dziurka.
    bartek9505
    Level 9  
    Jest uszkodzony, rozumiem zacząć od jego wymiany?
    leonov
    Level 42  
    bartek9505 wrote:
    rozumiem zacząć od jego wymiany?
    No raczej.