Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CDT TCS Autocom - brak połączenia z niektórymi samochodami

drongalf1 23 Mar 2017 15:03 157221 855
Texa Poland
    grzesiekw12
    Level 21  
    Jak wcześniej wspomniałem w wersji z lm393 brakuje połączeń na płycie. Nie trzeba dokładać żadnych układów tylko wykonać połączenia których zapomniał chińczyk.
  • Texa Poland
    zonkil
    Level 31  
    grzesiekw12 wrote:
    Jak wcześniej wspomniałem w wersji z lm393 brakuje połączeń na płycie. Nie trzeba dokładać żadnych układów tylko wykonać połączenia których zapomniał chińczyk.

Trzeba wstawić SI9241 na miejsce LM393, naprawiłem tych urządzeń bardzo dużo wersja 5.0, 6.0 i 8.0 nie łączy się z 1.9TDI, 2.5TDI, 1.8benzyna 1.4 benzyna, BMW E60, niektóre ciężarówki.
    Testowałem przed i po naprawie na samochodach. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
  • Texa Poland
    tzok
    Moderator of Cars
    Myślę, że obaj możecie mieć rację - transceiver linii K to nie jest jakaś technologia kosmiczna, można go wykonać na komparatorach (np. LM393) i też będzie działał, oczywiście pod warunkiem, że zrobi się to prawidłowo.
    marcinq26
    Level 11  
    Panowie, a może spotkał sie ktos moze z takim przypadkiem.
    Próbuje się połączyć z Passat 2008r abs,silnik 2.0tdi,oraz elaktryczny hamulec postojowy. Przy próbie połączenia powinny na przemian swiecić ledy zielone i niebieskie. U mnie niesty nie nie świecą na przemian , tylko świecą niebieskie na stałe i jest brak połączenia z tymi sterownikami
    Przy próbie połączenia np. Focus mk2 silnik, abs ,licznik itp. Interfejs normalnie sie zachowuje i ledy zielone wraz z niebiskimi swiecą na przemian.
    zaznacze jeszcze ze plyta V3
    makador
    Level 11  
    grzesiekw12 wrote:

Możesz coś bliżej napisać o tych połączeniach, jakąś instrukcja, zdjęcie...
    makador
    Level 11  
    witam,
    czy ktoś z kolegów posiada wiedzę, jak przerobić płytkę v8.0 aby uzyskać połączenia z pojazdami grupy VW 1,9 tdi, 2,5 tdi
    piotrekwoj1
    Level 41  
    makador wrote:
    płytkę v8.0

Zrób fotkę będzie łatwiej.
    makador
    Level 11  
    Próbowałem przerobić tak jak w v5.0 ale niestety nie dział, i teraz nie wiem czy popełniłem jakiś błąd, czy też wersja 8.0 wymaga innej modyfikacji, a może modyfikacja do wersji 5.0 nie daje możliwości łączenie z grupą VW TDI????
    makador
    Level 11  
    Witam,
    mógłbyś mi trochę rozjaśnić, na zdjęciu jest jeden układ SI9241 i jeden LM393? w opisie piszesz do LM393 natomiast na fotce połączenia są rozrysowane do SI92414?

Dodano po 15 [minuty]:

...nadmienię, że u mnie oryginalnie były dwa ukłdy LM393.
    grzesiekw12
    Level 21  
    Obydwa te układy to lm393 tylko ten po lewej wymieniłem bo się uszkodził, zaś ten po prawej jest oryginalnie montowany tylko chinole mu zrobiły make-up :D Wszystko jest napisane w wątku, jak ktoś czegoś jeszcze nie wie to niech przeczyta jeszcze raz !!!
    A tak nawiasem mówiąc to straszne lenie z was, nie chce się porównać not katalogowych, trochę zrobić pomiarów, coś pogłówkować...
    makador
    Level 11  
    dzięki, ale z elektroniki jestem bardzo słaby, wiedza "zerowa" może dlatego wydaje
    Ci si. że jestem leniwy, a tak naprawdę mało kumam do mnie trzeba po łopacie..

Dodano po 2 [minuty]:

jurto spróbuje coś podziałać...
    piotreksamba
    Level 24  
    Przerobiłem tak jak grzesiekw12 napisał 1.9 tdi dalej nie śmiga.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Diody masz odpowiednie i odpowiednio wlutowane.
    piotreksamba
    Level 24  
    Nic nie było pisane o wymianie diod tylko podłączeniu tak na obrazku do lm393.
    grzesiekw12
    Level 21  
    W wersji płyty 6.0 działa napewno. Twoja wersja wygląda tak samo, ale może jest jeszcze "coś".
    Czy napewno podłączyłeś tak jak na foto, weź to zweryfikuj. Sprawdź czy tranzystory i diody sprawne po prawej stronie płyty. Patrzyłeś multimetrem czy są połączenia na płycie zanim je wykonałeś kabelkami, no i dochodzi jeszcze pytanie czy coś ci się nie zwiera po modyfikacji, bo tam mało miejsca. Ja to robiłem cieniutkimi kabelkami w izolacji silikonowej pozyskanymi z czegośtam. Można też sprawdzić czy coś się dzieje na wyjściach we wtyku OBD. Wystarczy podpiąć zasilanie z zasilacza i wpiąć się sondami miernika w linię L, w momencie jak odpalisz diagnozę silnika 1,9tdi powinno ci wachlować napięciem w granicach 0....12V. Tak samo się dzieje na linii K. podobne zmiany powinieneś mieć na nogach 1,2 i 3 LM-a. Jak byś podpinał to zobacz gdzie są sygnały, i weź pod uwagę że we wtyku jest to na odwrót (lustrzane odbicie). Jak nie masz wprawy to lepiej to zostaw bo go spalisz i nie podiagnozujesz nic :D
    Ps. zawsze możesz te kabelki podłączyć do normalnego LM-a w dużej obudowie na próbę.
    piotreksamba
    Level 24  
    Tak te nogi nie byly podlaczone. Nic mi nie zwiera nie takie połączenia robie😊 Posprawdzam te tranzystory i diody oraz połączenia. Może być jakaś różnica jednak.
    makador
    Level 11  
    Witam,
    mnie niestety też nie udało się połączyć z Audi 2,5 TDI...

Dodano po 14 [godziny] 21 [minuty]:

... Piotrek, którą masz wersję płyt?
    zonkil
    Level 31  
    grzesiekw12 wrote:
    W wersji płyty 6.0 działa napewno. Twoja wersja wygląda tak samo, ale może jest jeszcze "coś".
    Czy napewno podłączyłeś tak jak na foto, weź to zweryfikuj. Sprawdź czy tranzystory i diody sprawne po prawej stronie płyty. Patrzyłeś multimetrem czy są połączenia na płycie zanim je wykonałeś kabelkami, no i dochodzi jeszcze pytanie czy coś ci się nie zwiera po modyfikacji, bo tam mało miejsca. Ja to robiłem cieniutkimi kabelkami w izolacji silikonowej pozyskanymi z czegośtam. Można też sprawdzić czy coś się dzieje na wyjściach we wtyku OBD. Wystarczy podpiąć zasilanie z zasilacza i wpiąć się sondami miernika w linię L, w momencie jak odpalisz diagnozę silnika 1,9tdi powinno ci wachlować napięciem w granicach 0....12V. Tak samo się dzieje na linii K. podobne zmiany powinieneś mieć na nogach 1,2 i 3 LM-a. Jak byś podpinał to zobacz gdzie są sygnały, i weź pod uwagę że we wtyku jest to na odwrót (lustrzane odbicie). Jak nie masz wprawy to lepiej to zostaw bo go spalisz i nie podiagnozujesz nic :D
    Ps. zawsze możesz te kabelki podłączyć do normalnego LM-a w dużej obudowie na próbę.

Czy Ty widziałeś wersje 6.0? Na przeróbkę wersji 6.0 na razie nie ma solucji nie wprowadzaj ludzi w błąd człowieku. Jesteś pewny swoich racji a może miałeś jedno urządzenie w życiu do naprawy. Twoja solucja za 4 punkty nic nie daje. W VAG z silnikami 1.9, 2,5 wykorzystuje się linie K a nie jak kolega sugeruje L.

W poprawnej wersji 3.0 najlepsza nic nie trzeba przerabiać. Na zdjęciu diody Zenera 5V do wymiany.

Wersja 6.0 na dzień dzisiejszy nie ma solucji do przerobienia.

Wersja 5.0 i 8.0 występuje najczęściej ma problemy z grupą VAG m.in: 1.9TDI, 2.5TDI, 1.4 i 1.8 benzyna, BMW E60, niektóre cieżarówki itd.
    Przerabiamy ją do wersji 3.0

P.S. Jak chcecie mieć to dobrze zrobione to ja takie przeróbki wprowadzam. Posiadam układy SI9241. Urządzenie po przeróbce testuje i daję gwarancję. Naprawiam obydwie linie K i L.
    makador
    Level 11  
    witm,
    a powiedz po czym poznać, że to wersja 3.0 poprawiona i skąd pewność że obsługuje grupę VW 1,9 i 2,5 Tdi?
    grzesiekw12
    Level 21  
    Ze zdjęć które zapodał kolega żonkil wnioskuje że mam płytę w wersji chyba 5.0 ale nadruk ma ver.6.0. Widocznie laminat jak papier przyjmie wszystko :) Na tej fotce z v6.0 tranzystory są nieco inaczej rozmieszczone, i widać puste pola na oporki podciągające linie komunikacyjne do +12v. Na pewno to co przerobiłem działa z grupą vag i tyle w temacie!!! Proszę porobić pomiary i będziecie widzieć co się dzieje na którym układzie, gdzie ewentualnie ginie sygnał. Jak się komu nie chce, lub nie wie jak to są ogłoszenia ludzi którzy przerabiają.
    makador
    Level 11  
    witam,
    mógłbyś się określić, czy Twoja przeróbka działa (zweryfikowane?) z płytą w v8.0
    Pomijając zbędne uszczypliwości typu: czy kto potrafi czy jest leniwy, jak również, że można wykonać modyfikację odpłatnie...
    Zdecydowana większość zainteresowanych doskonale zdaje sobie z tego sprawę i tego typu uwagi nic nie wnosi do tematu..
    Wracając do pytania o v 8.0, mój kolega elektronik posprawdzał prawidłowość wykonania połączeń oraz pomiarów i okazuje się, że 1,9 TDI oraz 2.5 TDI pozostają w nie wzruszone....
    zonkil
    Level 31  
    Zrobiłem ponad 150 tych przeróbek więc jest sprawdzone. Tak jak mówię na każdą usługę daje gwarancję. Kolega grzesiekw12 za 4 punkty wstawił przeróbkę linii L która odpowiada za komunikację z starszymi systemami BMW VAG itd. W VAG 1.9, 2.5 itd komunikacja z sterownikiem odbywa się linią K a na jego zdjęciu ta linia jest w ogóle nie ruszona i dalej pozostaje do przerobienia.

Moderated By tzok:

By uniknąć zarzutów o reklamę na publicznym forum, w uzasadnionych przypadkach oferty pomocy poza forum proszę składać przez PW.

ALIBABA I
    Level 30  
    Witaj kol. Cytuję. A tak nawiasem mówiąc to straszne lenie z was, nie chce się porównać not katalogowych, trochę zrobić pomiarów, coś pogłówkować... a czemu ta pretensja , ? . momencik , to my mamy za ciebie zrobić ? . przeca to jest twój problem . jak kol. zonkil napisał zrób tak jak zonkil napisał . mam głowicę delphi po podpięciu do scani padła , zero reakcji, /// ktoś podpioł kabelki jak leci ,kosmos i nie świadom tego podłączyłem i skucha, padła , tydzień czasu walczyłem , wszystko rusza oprócz MB axsora

Ps. idealnie chodzi na innych autach renówki fordy , żaden problem

Ps. otworzyłem stronę LMA jak go prerobić na forda mam programy dalej nie wiem , nie testowałem
    ALIBABA I
    Level 30  
    Witajcie kol. ja nie mam żadnych problemów z TCS { pod warunkiem że dany system jest w aucie } oprócz tej scani po walce z głowicą >>>... post 85 hula jak ta lala z każdym autem , łączy się ///oprócz MB AXSORA co do fotek mojej płyty. głowicy, po co zdięcia czy fotki ewentualnie rozbiorę
    i

Ps.
    koszynek
    Level 12  
    Zakupiłem niedawno urządzenie AUTOCOM CDP+ z wersją elektroniki v.8.0 niestety auta z grupy VAG problem z komunikacją VW Polo 4 z silnikiem 1.9 tdi , VW Passat 1.8T z 1997 roku poległ z komunikacją. Jak też SCANIA R114 z 2001 roku. Elektronik ze mnie okazjonalny lecz na softach nieco się znam. I jak przeczytałem Wasze wypowiedzi nikt nie napisał jakiej wersji oprogramowania używa do opisywanych produktów. Na moje oko to wersja softu z których większość korzysta nie zgadza się z wersją sprzętu. Być może gdyby dać najnowszy soft do obsługi aut nie było by całej hecy z przeróbkami. Ale to moja sugestia. Pozdrawiam Wszystkich.
    makador
    Level 11  
    Witam,
    niestety wydaje mi się, że nie masz racji, czym nowszy soft ty gorzej...
    Ja osobiście korespondowałem ze sprzedawcą i udostępnił mi cztery wersje oprogramowania i żadna z nich nie łączy z grupa vw 1,9TDI oraz 2,5 TDI, nadmieniam, że również posiadam wersję płyty 8.0 i przerabiałem zgodnie z instrukcjami do wersji 5.0 o raz lini L kolegi grzesiekw12 i dalej kicha, zresztą na zagranicznych forach również znalazłem wpisy, że były wykonywane przeróbki v 8.0 zgodnie z instrukcjami do v 5.0 i również im nie łączy grupy vw...
    zonkil
    Level 31  
    Panowie bo to nie może być przeróbka do 5.0 tylko do 3.0
    Każdą wersję (oprócz 6.0) da się naprawić i będzie ona działać poprawnie z grupą VAG.