Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer DEH-1820R - Własne wejście AUX

GoSeS 08 Apr 2014 23:13 2928 3
Renex
    GoSeS
    Level 13  
    Witam,
    Mam radio Pioneer DEH-1820R, moim zdaniem bardzo dobre lecz na te czasy już mało wybajerzone że tak powiem. Ponieważ w standardzie nie ma wejścia AUX postanowiłem sobie je dorobić. Podpiąłem się pod kanał CD przed selektor (załączony obrazek) - na czerwono zaznaczone punkty gdzie przylutowałem jacka. Muzykę puszczam z telefonu.
    Pioneer DEH-1820R - Własne wejście AUX

Niby wszystko OK, podłączam telefon wybieram CD klikam pauze lub nawet nie, puszczam muzyke z telefonu i gra dobrze, lecz jest parę problemów i od razu pytań.
    1. Podczas przełączania piosenek słychać trzaski w głosnikach, nawet czasami po podpięciu telefonu muzyka nie gra słychać takie "pykanie" po czym ustaje, lub jak puszczę muzykę to od razu przestaje, no ale główny problem to to że podczas przełączania słychać trzaski, testowałem na 3 różnych telefonach i jest tak samo, pytanie od czego to i jak te trzaski zlikwidować?
    2. Poziom głośności jest niższy niż tuner czy cd, na telefonie mam max, ale jest wyraźna różnica - ciszej, pytanie jak to "wyrównać"?
    3. Pytanie czy w ogóle odpowiednio się wpiąłem? Czy jest może jakieś "lepsze" miejsce?
    4. Chciałem też podłączyć mikrofon z przyciskiem - zestaw słuchawkowy od telefonu, by sobie zrobić ala zestaw głośnomówiący, ale gdy go wpinam to dźwięk wtedy jest stłumiony i nie ma w ogóle dołu (basu), dopiero jak przycisnę przycisk i trzymam to dźwięk jest prawidłowy, pytanie w czym jest problem bo nie mam pojęcia? na słuchawkach nie było różnicy czy są wpięte same czy z mikrofonem/przyciskiem.

Załączam też service manual.
    Za wszelką pomoc z góry dzięki.
    Mam nadzieje że w miarę dobrze opisałem o co chodzi.
    Pozdrawiam
  • Renex
    GoSeS
    Level 13  
    Ktoś pomoże? ;)
    tak myślę że te trzaski są powodowane przez jakieś zabezpieczenie od strony modułu cd, które "wybiera" źródło sygnału. Ponieważ gdy np leci muzyka z płyty cd, podłącze telefon to wycisza się cd lecz w "pykaniu" słyszę przez ułamki sek muzyke z cd, podczas przełączania piosenek tak samo w trzaskach słychać muzykę z cd, gdy natomiast zablokuję tel poczekam ze 2sek, zacznie grać muzyka z cd.
    prawdopodobnie by było ok bym musiał odciąć całkiem moduł cd, ale nie chcę tego robić bo chciałbym mieć tuner, cd oraz wejście aux, tylko jak to zrobić dobrze? ma ktoś jakiś pomysł? na elektronice aż tak dobrze się nie znam ale też lutownica nie jest mi obca ;)
    pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

najlepszym rozwiązaniem by było wpięcie się do selektora (IC151) na trzeci kanał, używane są 2 a ten układ obsługuje 4 czy nawet 5, tyle że pewnie trzeba by było programować układ sterujący. Widziałem gdzieś że w niektórych radiach Pioneer można "odblokować" wejście AUX, lecz mojego modelu tam nie było, oczywiście próbowałem na różne sposoby włączyć tryb ustawień lecz nie udało mi się to.
  • Renex
    ozmo-x
    Level 10  
    Proponuje za ścieżką dać konsensator na każdy kanał. Tłumi zakłócenia