Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Octavia 2000 110km 1.9TDI ASV - Lewy przód przeciwmgielne - nie świeci

naja 09 Kwi 2014 21:57 2601 2
  • #1 09 Kwi 2014 21:57
    naja
    Poziom 10  

    Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki.

    Objawy:
    a) Po włączeniu przednich świateł przeciwmgielnych nie świeci mi lewe przednie przeciwmgielne. Prawe przednie świeci.
    b) Po włączeniu w pozycję drugą, świecą mi tylko prawe przednie i tylne przeciwmgielne - lewe przednie przeciwmgielne nie świeci.

    To co sprawdziłem:
    a) żarówka - sprawna
    b) masa - jest
    c) przejście "+" z gniazda reflektora do przewodu od żarówki - jest

    Podejrzenia:

    a) Prawdopodobnie nie przychodzi mi "+" z wtyczki podłączanej do reflektora
    b) Prawdopodobnie usterka ma miejsce w obszarze zaznaczonym na zielono (patrz schemat), w punkcie zaznaczonym okręgiem niebieskim. Według tłumaczenia z angielskiego jest to:
    Przewód połączeniowy, złącze lub nieokreślone wspólne lutowanie.

    Prośba do Was:

    Czy jest ktoś kto pomoże mi określić gdzie może być FIZYCZNIE to zaznaczone na schemacie miejsce na niebiesko ?

    Poniżej załączam schemat instalacji świateł przeciwmgielnych.

    W różowych kwadratach oznaczono:
    1 - Akumulator
    2 - Stacyjka
    5 - Bezpiecznik z boku deski rozdzielczej
    6 - Płyta przekaźnika
    17 - bezpiecznik na listwie akumulatora
    20 - Włącznik świateł przeciwmgielnych
    23 - Lewe tylne przeciwmgielne
    37 - Lewe przednie przeciwmgielne

    Octavia 2000 110km 1.9TDI ASV - Lewy przód przeciwmgielne - nie świeci

    0 2
  • #3 01 Lip 2014 13:07
    naja
    Poziom 10  

    Z uwagi na brak czasu, oddałem wczoraj auto do warsztatu zajmującego się elektroniką samochodową.
    Wczoraj odebrałem auto już sprawne, a na pytanie co było powodem usterki w odpowiedzi otrzymałem informację, że winą był brak masy.

    Nie wiem jak ja to sprawdzałem ale wychodziło mi jak byk, że masa była OK a brakowało "+".

    Usterka usunięta chociaż chętnie bym się dowiedział prawdy bo może innym by się przydała ta wiedza. Szkoda

    0