Witam. Od kilku dni próbuję znaleźć gdzie zamontowany jest moduł elektroniczny zamka centralnego w mojej maździe. Zaznaczam nie chodzi mi o moduł przekaźnikowy umieszczony pod schowkiem na prawym słupku. Na forum mazdy piszą tylko o nim natomiast nikt nie pisze skąd on jest wysterowywany. Moduł przekaźnikowy czyli dwa przekaźniki zmontowane w jednej obudowie pełnią funkcję wykonawczą . Jeden jest odpowiedzialny za otwieranie a drugi za zamykanie drzwi ,natomiast cewki tych przekaźników jednym końcem są wpięte do (+) zasilania a pozostałe dwa końce sterowane są impulsami masowymi najprawdopodobniej przez 2 tranzystory na wyjściu modułu elektronicznego , który musi gdzieś być zabudowany .Moduł sterowany jest za pomocą tylko dwóch przewodów z przycisku blokowania drzwi umieszczonego w drzwiach kierowcy i dwóch przewodów z mikrostyków zabudowanych w klamkach drzwi przy kluczyku i w klapie bagażnika. Wejście modułu podczas zamykania drzwi kluczykiem jest zwierane bezpośrednio do masy natomiast podczas otwierania drzwi kluczykiem też jest zwierane do masy ale przez rezystor 1k2. Przycisk w drzwiach działa na tej samej zasadzie. Mój problem polega na tym że instalując centralkę na pilota upaliłem wyjście modułu odpowiedzialne za otwieranie drzwi . Przyciskiem w drzwiach potrafię drzwi zamknąć ale nie potrafię ich otworzyć a zależy mi na tym aby oryginalny centralny też działał jak wcześniej. Przypuszczam że ten moduł to będzie jakaś mała puszka umieszczona w jakimś trudno dostępnym miejscu. Rozkopałem prawie cały przód od środka a go nie znalazłem. Mam pytanie . Czy ktoś się orientuje gdzie ten moduł z elektroniką się znajduje ? Będę wdzięczny za wykazanie zainteresowania tematem. Pozdrawiam. [/youtube]