Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multimetr cęgowy - potrzebne opinie

Berend 10 Kwi 2014 11:59 6456 31
  • #1 10 Kwi 2014 11:59
    Berend
    Poziom 15  

    Witam,
    Mam zamiar kupić sobie multimetr cęgowy, mój budżet skromny do 130zł, wiem, że za to cene nic konkretnego nie kupie, ale znalazłem kilka mierników.

    Za tą cene kupił bym multimetr z większą ilością możliwości pomiarowych ale zależy mi na mierniku cęgowym.

    Znalazłem kilka na allegro, co o nich sądzicie?

    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

    Linki do aukcji usunąłem.[kkas12]

    0 29
  • Testo
  • #2 10 Kwi 2014 12:39
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Jak już bym coś brał to z Uni-t dlatego że robią aparaturę pomiarową jaką cóż nie wiem jak z jakością ale jest tego masa pod własnym logiem uni-t zaś te dwa pierwsze NEO i Yato to tylko uporczywe wypełnienie luki w runku i dorzucenie do swojej oferty produktu pod swoim logiem ale na pewno zrobionego na zlecenie u taniego producenta. Byle tylko było logo i wypełniona dziura w ofercie. To samo tylko w innej sukience.

    Który wybrać? ten co ma wystarczające parametry i funkcje pomiarowe przydatne tobie. Jak ja bym wybierał to by był pomiar prądu zmiennego i stałego choć to to tylko od czasu do czasu chyba użyjesz tak jak ja.
    Pomiar napięcia to wiadomo dobrze by było jakby był True RMS
    Ważny jest test ciągłości
    Omomierz
    Podświetlenie i zamrożenie wyniku na ekranie.
    I wszystko ponad to to ekstra dodatek przydatny ale i bez niego chyba tez się da żyć.
    Przejrzyj jeszcze jakie ma dokładności pomiarowe i jaki ma najniższy zakres pomiarowy prądu.

    0
  • #3 10 Kwi 2014 18:19
    Berend
    Poziom 15  

    Ten miernik będzie mi służył do użytku domowego.
    Tak się czasem zastanawiam czy czasem nie kupić multimetra zwykłego, ale z pomiarem indukcyjnosci,pojemnosci ,cześtotliwości czy temperatury przewodów.

    Czy te wielkości co napisałem są często sprawdzane?

    0
  • #4 10 Kwi 2014 20:09
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Zależy czy czy ty będziesz z tych funkcji korzystać ,czyli prościej co będziesz chciał robić . Bo przecież każdy indywidualnie dobiera sobie przyrząd . Z reguły zasada jeśli jest coś do wszystkiego to jest do niczego jest w tym przypadku aktualna za tak niewielkie pieniądze jakie chcesz wydać .

    Berend napisał:
    Ten miernik będzie mi służył do użytku domowego.

    Wystarczy ci pomiar napięcia ,prądu zmiennego i stałego ,omomierz , żeby sam się wyłączał . Z firmy tej co pisał kolega Uni T to wybrał bym model UT 203 jeśli chodzi o kasę. Ale to moja sugestia tylko.

    0
  • #5 10 Kwi 2014 21:20
    czesiu
    Poziom 33  

    Mam UT203 i jestem średnio zadowolony, bardzo czuły na obce pola, wynik zależy od tego gdzie i jak się go trzyma. Przy prądzie stałym gdy pokazuje np 0,6A to po odwrotnym założeniu cęg już 0,8A, najbliższa prawdzie jest średnia z pomiarów. Z pewnością nie mieści się w tolerancji z instrukcji obsługi, ale w tej cenie raczej nie ma nic lepszego. Z innych funkcji nie korzystam, mam do tego inny miernik, (dyndające kable pomiarowe z cęgowego trochę przeszkadzają, więc nie warto).

    0
  • #6 12 Kwi 2014 13:37
    Sebastian S
    Poziom 17  

    Cytat:
    Mam UT203 i jestem średnio zadowolony, bardzo czuły na obce pola, wynik zależy od tego gdzie i jak się go trzyma. Przy prądzie stałym gdy pokazuje np 0,6A to po odwrotnym założeniu cęg już 0,8A, najbliższa prawdzie jest średnia z pomiarów. Z pewnością nie mieści się w tolerancji z instrukcji obsługi, ale w tej cenie raczej nie ma nic lepszego. Z innych funkcji nie korzystam, mam do tego inny miernik, (dyndające kable pomiarowe z cęgowego trochę przeszkadzają, więc nie warto).


    Zgadzam się w 100%. Mam taki miernik w pracy - na szczęście nie jedyny. :D
    Jest w nim potencjometr do regulacji "zera", ale po pewnym czasie i tak się "rozjedzie". Nie polecam.

    0
  • #7 12 Kwi 2014 17:22
    lukaszpol26
    Poziom 19  

    Sam mam i polecam Unit 201 jak dla mnie jest dobry za tą cene. Posiadam go około 3 lat i żadnych problemów z nim nie miałem. Pozdrawiam ŁP

    0
  • #8 14 Kwi 2014 17:10
    Berend
    Poziom 15  

    Tak dalej dywaguje, który bo nie było mnie przez weekend.
    Ale tak Unit UT 203 który kosztuje około 130 zł ma praktycznie takie same klasy dokładności co starsze wersja UT 202, która kosztuje 70 zł. Tylko zakresy ma trochę inne.

    0
  • #9 14 Kwi 2014 17:57
    retrofood
    Moderator

    Berend napisał:
    Ten miernik będzie mi służył do użytku domowego.


    To nad czym się zastanawiasz? Kup najtańszy! A jak już dojdziesz do tego, że w użytku domowym braknie Ci jakieś funkcji, to kupisz lepszy.

    Nie rozumiem was... Ponad 80% wszystkich pomiarów w "użytku domowym" wykonuję multimetrem kupionym za... 8,00 PLN! Osiem złotych! I doskonale mi wystarcza! Jeszcze dość często używam czterdziestoletniego LAVO, bo to przyrząd analogowy, a tylko w 2 - 3% procentach przypadków sięgam po te lepsze, a mam taki za 50 PLN, za 200 PLN i za 500 PLN. I nie mam tu na myśli mierników wyspecjalizowanych. Kupowanie drogich kombajnów do użytku domowego przez kogoś, kto nie bardzo odróżnia wolty od amperów, to, bardzo delikatnie mówiąc, co najmniej nieporozumienie.

    Do pomiarów potrzebna jest przede wszystkim wiedza, a dopiero później sprzęt. Elektryk, zwykłą neonówką zmierzy więcej, niż ekonomista kombajnem za tysiąc złotych.

    0
  • #10 15 Kwi 2014 14:35
    Berend
    Poziom 15  

    Retrofood mocne słowa, w większości prawdziwe, ale wolty od amperów to ja rozróżniam.

    Zamówiłem cęgowy unit 202 w miarę dobry, brak możliwości pomiaru prądu stałego jakoś przeżyje.

    0
  • Testo
  • #11 15 Kwi 2014 15:07
    retrofood
    Moderator

    Berend napisał:
    Retrofood mocne słowa, w większości prawdziwe, ale voltów od amperów to ja rozróżniam.

    Zamówiłem cęgowy unit 202 w miarę dobry, brak możliwości pomiaru prądu stałego jakoś przeżyje.


    To nie było imiennie do Ciebie, chodziło mi o sposób rozumowania. Nie ma sensu kupować sprzętu z wodotryskami, jeśli się nie wie, jak z nich korzystać. Kupując podstawy, nie żal kasy, bo kosztuje niewiele, można się co nieco podszkolić, a wtedy kupujemy coś lepszego, bo kasy nie roztrwoniliśmy, no i już wiemy co, po co i dlaczego.

    0
  • #12 15 Kwi 2014 15:28
    Expert Grupa Topex
    Poziom 13  

    zdzisiek1979 napisał:
    te dwa pierwsze NEO i Yato to tylko uporczywe wypełnienie luki w runku i dorzucenie do swojej oferty produktu pod swoim logiem ale na pewno zrobionego na zlecenie u taniego producenta. Byle tylko było logo i wypełniona dziura w ofercie.


    zdzisiek1979 Trudno mi się zgodzić z Twoją opinią. O Yato nie będę się wypowiadał bo szanujemy konkurencję i zwyczajnie nie wypada, wiem natomiast dużo o NEO i chciałbym coś wyjaśnić. Multimetr, o którym mowa w wątku nie jest ofertową "zapchajdziurą" tylko uzupełnieniem kompleksowej oferty dla elektryków, więc fakt, że znajduje się w naszej ofercie, nie powinien specjalnie dziwić.
    Co do opinii to nie spotykamy się z negatywnymi. Nie będę pisał tu o normach jakie spełnia urządzenie, bo nie chcę być posądzony o reklamę. Natomiast fakt, że od 2009 roku (wtedy wprowadziliśmy pozycję do oferty) sprzedaż multimetru stale rośnie, a to znaczy, że urządzenie się sprawdziło.
    Jeśli chciałbyś dopytać o szczegóły tego (czy jakiegokolwiek innego) narzędzia z naszej oferty, napisz do mnie na priv, a postaram się pomóc.
    Pozdrawiam
    Tomek

    Moderowany przez Akrzy74:

    Jeśli zobaczę, że kolega ponownie zaproponuje wyprowadzenie dyskusji poza forum, bez wahania zablokuję konto.

    0
  • #13 15 Kwi 2014 15:41
    retrofood
    Moderator

    Expert Grupa Topex napisał:

    Jeśli chciałbyś dopytać o szczegóły tego (czy jakiegokolwiek innego) narzędzia z naszej oferty, napisz do mnie na priv, a postaram się pomóc.


    Dlaczego na priv? Odpowiadaj na forum, tak jak teraz!

    0
  • #14 16 Kwi 2014 11:22
    Expert Grupa Topex
    Poziom 13  

    retrofood napisał:
    Dlaczego na priv? Odpowiadaj na forum, tak jak teraz!


    Obawiam się, że jeśli zacznę się rozpisywać publicznie na temat produktów, to zostanę posądzony o reklamę, a tego wolę uniknąć. Dlatego z chęcią odpowiem na pytania prywatnie. Chodzi Ci coś konkretnego po głowie?

    0
  • #15 16 Kwi 2014 11:30
    retrofood
    Moderator

    Expert Grupa Topex napisał:
    retrofood napisał:
    Dlaczego na priv? Odpowiadaj na forum, tak jak teraz!


    Obawiam się, że jeśli zacznę się rozpisywać publicznie na temat produktów, to zostanę posądzony o reklamę, a tego wolę uniknąć. Dlatego z chęcią odpowiem na pytania prywatnie. Chodzi Ci coś konkretnego po głowie?


    Skoro występujesz publicznie pod swoją firmą, to odpowiadając na konkretne pytania, nie łamiesz regulaminu, więc bez obaw.

    0
  • #16 16 Kwi 2014 15:49
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 17 Kwi 2014 16:26
    Berend
    Poziom 15  

    Kupiłem Unit 202 i to jest jakieś nieporozumienie.

    Nawet nim napięcie jest ciężko zmierzyć. Pomiar napięcia w gnieździe jest między 180-260 V.

    Próbowałem zmierzyć natężenie, przenośna lampka podłączona do 230 V i co? i nic nie mierzy w ogóle natężenia, jedynie dobrze mierzy ciągłość przewodu.

    0
  • #18 17 Kwi 2014 16:44
    mariann
    Poziom 35  

    Witam

    Berend napisał:
    Próbowałem zmierzyć natężenie, przenośna lampka podłączona do 230 V i co? i nic nie mierzy w ogóle natężenia,

    Jakiej mocy ta lampka? Mógłbyś przybliżyć jak to robiłeś (mierzyłeś).
    Pozdrawiam

    0
  • #19 17 Kwi 2014 16:55
    Berend
    Poziom 15  

    Po prostu mam taką przenośną starą lampke, wystarczy wkręcić żarówkę i tyle.

    Wkręciłem żarówkę 60W, podłączyłem przewód do gniazda, następnie włączyłem miernik, ustawiłem zakres, zacisłem szczęki wokół przewodu i nic nie wskazywał.

    Powinien płynąć prąd 3,8 A bo żarówka jest czysto rezystancyjna, ale nic nie wskazuje(czasem z samych zer zmienia się na 0,01)

    0
  • #20 17 Kwi 2014 17:07
    retrofood
    Moderator

    Berend napisał:

    Wkręciłem żarówkę 60W, podłączyłem przewód do gniazda, następnie włączyłem miernik, ustawiłem zakres, zacisłem szczęki wokół przewodu i nic nie wskazywał.


    Przewód dwużyłowy?

    0
  • #21 17 Kwi 2014 17:29
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Pomiar napięcia robisz na zakresie napięcie stałe czy zmienne?
    Pomiar natężenia wykonujesz na przewodzie zasilającym lampkę czy na pojedynczej żyle? Pomiar prądu dokonuje się na pojedynczej żyle inaczej będzie wynik zbliżony do 0A.

    0
  • #22 17 Kwi 2014 19:20
    masonry
    Poziom 30  

    retrofood napisał:
    Do pomiarów potrzebna jest przede wszystkim wiedza, a dopiero później sprzęt.

    Staszku jesteś jasnowidzem?

    0
  • #23 17 Kwi 2014 19:27
    retrofood
    Moderator

    masonry napisał:
    retrofood napisał:
    Do pomiarów potrzebna jest przede wszystkim wiedza, a dopiero później sprzęt.

    Staszku jesteś jasnowidzem?


    Realistą. :D

    0
  • #24 17 Kwi 2014 19:35
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 18 Kwi 2014 00:08
    Berend
    Poziom 15  

    Tak mierzyłem na całym przewodzie, nie wiedziałem że to trzeba na pojedynczej żyle,
    @ Co do tego prawa ohma, pomyliło mi się całkowicie, żenujące to było(mam bardzo teraz dużo spraw na głowie...) około 0,26 A ma być nateżenie.

    Swoją drogą dlaczego on ma tak duże wahania napięcia?

    Multimetr cęgowy - potrzebne opinie


    I do czego służy taki przewód?
    Multimetr cęgowy - potrzebne opinie

    0
  • #26 18 Kwi 2014 00:26
    retrofood
    Moderator

    Berend napisał:
    jutro sprawdze to na akumulatorze czy działa poparwnie.


    Litości...

    0
  • #27 18 Kwi 2014 01:48
    michalekk1
    Poziom 24  

    Berend napisał:
    Wkręciłem żarówkę 60W, podłączyłem przewód do gniazda, następnie włączyłem miernik, ustawiłem zakres, zacisłem szczęki wokół przewodu i nic nie wskazywał.

    Powinien płynąć prąd 3,8 A bo żarówka jest czysto rezystancyjna, ale nic nie wskazuje(czasem z samych zer zmienia się na 0,01)

    Powinien płynąć prąd 0 A, przecież suma prądów przepływających przez "pierścień" jest równa 0. Także wskazywał dobrze, Ty źle mierzyłeś.

    0
  • #29 18 Kwi 2014 07:50
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    O.26A to z pewnością będzie za mało by pokazał lub pokazał prawidłowo. Więc niema tu co liczyć na poprawne pokazanie tak jak by to pokazał amperomierz wpięty w obwód. Na akumulatorze :D to tylko możesz sobie zmierzyć napięcie stałe.
    Co tyczy się napięcia że jest wysokie to wynik po ustabilizowaniu się pomiary czyli tak po sekundzie dwóch czy bo czasem miernik pokazuje więcej po podaniu napięcia i dopiero po chwili wynik się ustala.
    Niewykluczone że rzeczywiście może być zawyżone napięcie w gnieździe. Musisz się nim pobawić na wszelkich zakresach. Żadnych pochopnych decyzji. Dobrze by było jak by ktoś miał lepszy miernik i tak sobie porównać wskazania obu i ustalić jego rzetelność.

    0
  • #30 18 Kwi 2014 08:55
    Akrzy74
    Poziom 39  

    Berend napisał:
    Kupiłem Unit 202 i to jest jakieś nieporozumienie.

    Nawet nim napięcie jest ciężko zmierzyć. Pomiar napięcia w gnieździe jest między 180-260 V.

    Próbowałem zmierzyć natężenie, przenośna lampka podłączona do 230 V i co? i nic nie mierzy w ogóle natężenia, jedynie dobrze mierzy ciągłość przewodu.
    Berend napisał:
    Tak mierzyłem na całym przewodzie, nie wiedziałem że to trzeba na pojedynczej żyle


    Wystarczy! Chciał kolega kupić miernik- i kupił, nie wiedząc nawet jak wykonuje się pomiary. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Skoro miernik jest uszkodzony, proszę reklamować u sprzedawcy.

    Wcześniej proszę "nieco" poczytać o metodyce wykonywania prostych pomiarów.
    Temat (umownie) zamykam, dając szansę na poprawę swoich postów- to jest forum dla poważnych i rozsądnych ludzi.

    0