Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel Vba - wyświetlanie określonego obszaru w formie

alvarofun 10 Apr 2014 23:27 2748 9
    alvarofun
    Level 17  
    Witam

Nie wiem jak o opisać ale spróbuje najbardziej wyczerpująco

załóżmy że mam w form active listboxa i wybiorę sobie jakąś zmienna z active listboxa czy dało by się tak żeby pewien zakres zależny od zmiennej z live boxa wyświetlało mi w formie, w arkuszu miał bym całość a w formie tylko wiersze od 3 do 10 by mi wyświetlało
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Tak, da się. I to na kilka sposobów
    -Najprościej nazwać zakresy i te nazwy umieścić na liście wyboru (list/comboBoox).
    -Jeśli ilość wierszy jest zawsze równa, można zastąpić powyższe mnożeniem indeksu listy.
    -Array i wybór wg indeksu
    -Tablica j.w.
    -Select Case

Wyniki najprościej umieścić w ListBox, gdzie ilość kolumn=ilości kolumn zakresu.
    alvarofun
    Level 17  
    a jak mam nazwać zakres wierszy przykładowo cały wiersz od 7 do 10 żeby to było jedną pozycją z listboxa

Dodano po 12 [minuty]:

Jeszcze bardziej przybliżę o co mi chodzi.

To jest tabela w arkusz1 w której są dane które nie będą zmieniane

a tutaj po wybraniu zmienna1 chce żeby w tym textboxie pojawiła się tabela tylko z zakresem od 3 do 5, analogicznie dla innej zmiennej inny zakres

alvarofun
    Level 17  
    Ok znalazłem na google jak nazwać zakresy i już je nazwałem,
    teraz nie mogę dojść jak mam wyświetlić ten zakres w formie
  • Helpful post
    czeles
    Level 17  
    Można to zrobić np w ten sposób:
    Code: vbscript
    Log in, to see the code

Użyłem nazw zakresów : zakres1, zakres2... Nazwy zakresów zostały wpisane do tablicy.
    alvarofun
    Level 17  
    No właśnie o coś takiego mi chodziło, tylko jeszcze jedne mały szczegół, dało by się tak? żeby w tym listboxie pojawiła się tabelka a w niej te zakresy??, bo jak wybieram z comboboxa to w listboxie pojawia mi się zakres ale bez tabelki :(
    User removed account
    User removed account  
    czeles
    Level 17  
    Można jeszcze inaczej to zrobić. Najpierw wpisanie do ComboBox nazw zakresów komórek w arkuszu:
    Log in, to see the code

Po wywołaniu zdarzenia Change ComboBox1 pokazane są w ListBoxie1 wartości wszystkich komórek zakresu. Ilość pokazywanych kolumn w ListBoxie dostosowywana jest do liczby kolumn wybranego zakresu komórek arkusza.
    Log in, to see the code
    alvarofun
    Level 17  
    Bardziej by mi zależało żeby ta tabela się sama utworzyła coś tak jak bym miał w toolboxie obiekt vsFlexArray, tylko że nie wiem jak go tam mam dodać, bo wiem że taki obiekt właśnie tworzy tabelkę, tylko że jak daję Additional Controls to ja tam na tej liście nie mam tego flexa
    User removed account
    User removed account