Witam
Dość prosto - na początku spawania daje znacznie większy prąd w porównaniu z ustawionym i po paru sekundach (w niektórych rozwiązaniach można regulować ten czas a nawet % o jaki zwiększa się prąd w HOT-START) prąd spada do wartości "nastawionej" przewidzianej do spawania. Wiadomo, że przy dużym prądzie łatwiej utrzymać łuk a ponadto duży prąd wstępnie rozgrzewa elektrodę i miejsce spawu- jednak przy spawaniu drobnych elementów może to być niekorzystne z racji upaleń.
Co do drobnych elementów to wiem, teraz tylko pytanie jak to ugryźć.
Chciałbym sobie zbudować hot start, tylko że nie widziałem takiego ustrojstwa na oczy. Trzebaby chyba zastosować jakiś duży triak? Spawara daje max 120A
A czy istnieje regulacja prądu w tej spawarce - jeśli tak to jaka??
Jeśli jest to zwykła transformatorówka, bez regulacji (pracująca na max. prądzie) to chyba jest to niemożliwe, bo nie można "dodać amperów" na czas HOT-START'u.
ma płynną regulację na boczniku magnetycznym.
Swoją drogą nie robierałem jeszcze tego typu urządzeń. Wiem jeszcze o tej spawarce tyle że spawa prądem zmiennym. Ale nie ma tabliczki i nawet nie wiem jaki tam jest trafo
Troszkę pozwolę sobie was poprawić Panowie - jest trochę inaczej z HOT STARTEM - mianowicie: Urządzenie to podbija na moment potencjał napięcia między masą a elektrodą, chodzi o przeskok łuku elektrycznego. Przeważnie jest to źrudło niezależne od roboczego napięcia, zalecane jest również aby robocze napięcie było dodatnie. Jeżeli bardzo jest to ważna sprawa mogę wyszukać schematy.
sprawa jest średnioważna. Zamarzyło mi się mieć to udogodnienie, bo wtedy będę mógł używać nieco grubszych elektrod.
Myślę że ze schematami sam dam sobie radę, jeśli takowe są w Internecie.
Chciałem bardziej teoretycznie poznać zasadę działania i jakie elementy się w tym urządzeniu stosuje. Nie wiem czy będzie się opłacało. Jak koszt budowy może przekroczyć zakup używanej spawarki z HotStartem, to nie będę się w to bawił.
...urządzenie to podbija na moment potencjał napięcia między masą a elektrodą, chodzi o przeskok łuku elektrycznego...
A nie mylisz przypadkiem HOT-START'u z jonizatorem, czyli "zajarzeniem bezstykowym". Tam występuje wzrost napięcia (o ładnych kilka kV !!) i jako łuk "pilotujący" umożliwia zapalenie właściwego łuki z odległości kilku-kilkunastu milimetrów. Stosowany jest w TIG'ach
O HOT-STAR'cie można przeczytać TUTAJ - opisano też ANTI-STICK.
Quote:
ma płynną regulację na boczniku magnetycznym... Wiem jeszcze o tej spawarce tyle, że spawa prądem zmiennym...
Wynika z tego, że jest tam rdzeń "zakłócający", który po opuszczeniu obniża prąd spawania. Najczęściej opuszczany jest "na korbkę" lub jak w przypadku Montiga silnikiem ze śrubą. Jednak regulacja jest dość wolna.W takim przypadku HOT-START musiałby w bardzo krótkim czasie zmieniać położenie tego rdzenia "zakłócającego”, co jest trudne do zrobienia a czasami niemożliwe. W przypadku elektronicznej regulacji tyrystorowej lub Transduktorowej można dość szybko "przeskoczyć" kilkadziesiąt amper zakresu regulacji.
Jest kilka zasad :
1) Najważniejsza ---Jest prostownikowa prąd regulowany elektronicznie
2)Nie ma zajarzania wysokim napięciem (to tylko spawarki TIG)
3)Na czas zajarzenia łuku napięcie i prąd są większe o ok 30%
Dodatkowe informacje;
-z transformatora spawalniczego z regulacją bocznikiem magnetycznym nigdy nie uzyska się się HOT(Fantastyka -szybka zmiana położenia bocznika rdzenia {chyba silniki atomowe})
- przy spawarce inwertorowej bez problemu można uzyskać HOT przy prądzie przemiennym ale to nie jest stosowane przy elektrodach tylko przy TIG