Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FAAC 740 - Nie otwierało bramy , teraz już w ogóle nie reaguje.

Spookyy 13 Apr 2014 00:02 3768 15
Relpol
    Spookyy
    Level 11  
    Witam Serdecznie.

Mam problem z FAAC 740 , brama normalnie działała cały czas bez żadnego problemu , od miesiąca lub lekko dłużej coś się popsuło i tylko otwierała.

Dzisiaj rozebrałem obudowę i ponaciskałem te 3 przyciski i teraz już w ogóle nie reaguje , tzn. jak nacisnę pilota to tam się zapala dioda OPEN ale zero reakcji.

Bardzo proszę o pomoc , co w ogóle mogło się zepsuć i co ja mogłem dodatkowo pomieszać naciskając w ciemno te przyciski :(

No i co mam sprawdzić i jak naprawić :)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
  • Relpol
    macieja
    Level 25  
    Witaj na początek naciśnij open i sprawdź czy na silnik podawane jest napięcie.
    Spookyy
    Level 11  
    A do których kabli mam miernik przyłożyć , żeby to sprawdzić ??
  • Relpol
    macieja
    Level 25  
    13 i 14 otwieranie 13 i 15 zamykanie
    Spookyy
    Level 11  
    To które to są te piny co Pan napisał ??

FAAC 740 - Nie otwierało bramy , teraz już w ogóle nie reaguje.
  • Helpful post
    macieja
    Level 25  
    com i open com i closed. Sprawdź kondensator wpięty jest w 14i15
    Spookyy
    Level 11  
    A czy można jakoś programując odłączyć fotokomórki ? Może one są zepsute i dlatego blokują bramę przed otwieraniem/zamykaniem ?
    macieja
    Level 25  
    Można zworkę zrób 3,4 i 11 i druga zworka między 6 i 8
    Spookyy
    Level 11  
    Jutro to zrobię , bo dzisiaj już za ciemno. Rozumiem , że wszystkie kabelki , które są teraz wpięte mam wykręcić i zrobić tylko te zworki , które Pan podał ??

Dzisiaj patrzyłem i na centralce świecą się takie diody: FSW OP , STOP , EDGE i jak naciskam na pilocie otwieranie to dodatkowo zapala się dioda OPEN A.
    Spookyy
    Level 11  
    macieja wrote:
    Można zworkę zrób 3,4 i 11 i druga zworka między 6 i 8

A przy tym ustawieniu wyłączniki krańcowe zadziałają ?? Żeby mi brama nie spadła , bo trzeba będzie dźwig zamawiać hehehe :)
  • Helpful post
    macieja
    Level 25  
    Skoro zapalają się te diody które opisujesz to czy sprawdzałeś napięcie na zaciskach 13-14 i 13-15 Może wystarczy wymienić kondensator.
    Spookyy
    Level 11  
    Fotokomórki się nie widziały i teraz już się widzą , były minimalnie przestawione względem siebie i teraz dodatkowo zapala się jeszcze jedna dioda FSW.

Nie sprawdzałem jeszcze na tych stykach czy jest napięcie , ponieważ , pożyczyłem miernik znajomemu i dopiero jutro mi odda.

Sprawdzałem zwykłą probówką ale wogóle się nie zaświecała jak naciskałem OPEN.
    Spookyy
    Level 11  
    Wymieniłem kondensator i dalej zero reakcji siłownika :( :(
  • Helpful post
    macieja
    Level 25  
    Pomiar na zaciskach od silnika. Sprawdź czy przekaźniki od zamykania-otwierania załączają się.
    Spookyy
    Level 11  
    A które to są przekaźniki od zamykania i otwierania i jak je sprawdzić ??

Bardzo dziękuję w ogóle za poświecenie czasu i cenne wskazówki :)
    macieja
    Level 25  
    Są zaraz pod trafem . Jak je sprawdzić ? a no tak naciskasz open i jeden z przekaźników powinien się załączyć . Podłącz 1 żarówkę między 13 i 14 i drugą między 13 i 15 jak nie masz miernika 13-14 otwieranie i 13-15 zamykanie jak żarówki zaświecą to znaczy że , centralka jest o.k. A uwalony jest silnik . aczkolwiek najczęstszą przyczyną jest uszkodzony kondensator 10 mikrofarada 400 volt. przy tej centralce.