Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Manta LED1901 swieci tylko dioda czuwania

Andrzejewski 13 Apr 2014 18:27 22545 19
    Andrzejewski
    Level 15  
    Witam. mam do naprawy dwa TV firmy MANTA. Jeden to model LED 1901, a drugi to model LED 2204. Uszkodzenia są identyczne, mianowicie nie można włączyć pawer z klawiatury lokalnej i z pilota. Płyty główne identyczne CV309L-S. Wszystkie napięcia przed i za stabilizatorami są prawidłowe. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa pamięć szeregowa WINBOND 25Q32FVSIG. Moje prośba do kolegów z branży - czy ma ktoś wsady do tych modeli TV, bo nigdzie nie ma a w bazie jest tylko do 15" a ten nie pasuje bo już ktoś ponoć próbował. Pusta (zapisana FF-kami) chyba nie podejdzie ?. Zastanawiam się czy zapisanie na nowo tych eepromów pomoże, a może problem leży w pamięci flesh ?. Prosze o pomoc.
    emeryt2
    Level 42  
    Tak wgranie nowej wersji do tej pamięci pomoże, w ubiegłym roku miałem takie dwa przypadki.
    Wsad znajdziesz na naszym forum , szukajka do roboty! Wpisz CV309L.
    stacho57
    Level 27  
    Masz specjalną szukajkę? Moja na CV309L, odpowiada: nie mam wsadu. Podpowiesz?
    Andrzejewski
    Level 15  
    Ja też szukałem po modelu TV i płycie głównej ale ni nie znalazłem, w bazie jest tylko do 15". Orginalna pamięć to 25Q32FVSIG z interface'm single-dual output firmy WINBOND ktora miała wadliwe serie. Czy można to zastąpić inną np: EN25Q40 z interface'm SPI bus ? . Jesli ktoś dysponuje pewnym zamiennikiem to chętnie kupię kilka sztuk.
    emeryt2
    Level 42  
    http://monitor.espec.ws/section31/topic224644.html , na samym końcu jest PRYSZYWKA (wsad) do tej pamięci.
    Rzeczywiście na naszym forum nie ma tego wsadu , radzę wgrać wsad programatorem , a nie z pendraiva - istnieje i taka przeważnie nieskuteczna możliwość. Dodatkowo otwórzcie podany tam link do polskiej strony.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Czy tam trzeba się zarejestrować bo nie mogę wejść do zakładki wsadów pamięci, a w zakładce TV nie mogę znaleść LCD MANTA ?
    mirex
    Level 43  
    Andrzejewski wrote:

Czy tam trzeba się zarejestrować bo nie mogę wejść do zakładki wsadów pamięci, a w zakładce TV nie mogę znaleść LCD MANTA ?

Dostałeś link do tematu i w nim masz wszystko. A nie w bazach. Nie musisz się rejestrować (przynajmniej ja widzę, choć jestem wylogowany, więc sądzę, że wszyscy widzą załączniki i linki).
    A to wszystko, to dokładnie to samo, co na forum Manty!

To w kwestii wyjaśnienia. Może na przyszłość się przyda.
    emeryt2
    Level 42  
    Mirex , nie to samo , poczytaj , to na pewno tak nie napiszesz - omnibus też się pomyli!
    mailo
    Level 26  
    Na wsadzie z podanej strony TV tez powinien wystartować.
    mirex
    Level 43  
    gresik wrote:
    Если кому не будь надо вот сылка сайта где качал прошивку там же и инструкция как данную модель прошивать . Инструкция на польском (пользуйтесь гугл онлайн переводчик ) http://www.manta.info.pl/forum/led1901/led1901-aktualizacja-firmware/msg13827/#msg13827

B.B. wrote:
    Ну и где прошивка? подмигивание

gresik wrote:
    Дал сылку на сайт где в первом сообщении инструкция как прошивать и ниже написано LED1901(2012 12 19).rar нажимайте и качайте . Если не затруднит модераторов, вставьте пожалуйста прошивку в сайт .
    Вот прошивка.

LED1901.rar 3.15 МБ Скачано: 128 раз(а)

No i poczytałem. Któryś raz zresztą. Pierwszy dawno, dawno temu. I co się nie zgadza?? To jest plik pobrany z forum Manty, czy nie jest? Gdzieś napisane, że jakiś modyfikowany??

Na koniec, na drugiej stronie, jest jeszcze przetłumaczona z języka polskiego instrukcja obsługi Manty, jak to załadować do TV. Przez USB oczywiście.

Ty emeryt2 twierdzisz, że pewniejsze jest zapisanie wprost do SPI. Bo przez USB czasami nie da rady. (Mam nadzieję, że nowej. ;) )
    Jakoś mnie to nie dziwi, skoro problemem jest sama pamięć. ;)
    I tylko tyle.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Udało mi się uruchomić model 1901 wgrywając nowy wsad do nowej pamięci flesh. Okazało się że orginalna była uszkodzona albo zabezpieczona przed skasowaniem bo wyskakiwał błąd weryfikacji. Idąc tym tropem wgrałem ten sam bin do drugiego TV model 2204, ale niestety nie pasuje chociasz jest ta sama płyta główna. Jedynie co się zmieniło to że tv reaguje na przycisk pawer klawiatury lokalnej, dioda czuwania zmienia kolor z czerwonego na niebieski zapala się podswietlanie, i widać tylko szare tło. Brak ikon menu, i nie działa na pilot. Sprawdę czy nie ma jakiegoś innego uszkodzenia na płycie. Wydaje mi się jednak że potrzebny jest orginalny wsad do tego konkretnego modelu, dlatego prośba do kolegów może ktoś posiada pewny bin do Manty 2204 ?. A może spróbować na pustej, czy procesor przypisze ?.
    mirex
    Level 43  
    A czy ta część tematu dotyczy Manta LCD1901? Czy już innego telewizora? I ewentualnych innych usterek poza pamięcią?

Już pomijam fakt, że link do forum Manty podano wcześniej w tym temacie, ale nikomu nie chce się sprawdzić, co tam jest! Na tacy, na tacy i z przytupem. ;)

---------------------
    I po co raportować cokolwiek??

scalok, zmień prowizję dla twojego pliku na maksymalną! Miej choć jakiś pożytek z myślenia. ;)
    scalok
    Level 30  
    Andrzejewski wrote:
    Witam. mam do naprawy dwa TV firmy MANTA. Jeden to model LED 1901, a drugi to model LED 2204.
    Andrzejewski wrote:

Idąc tym tropem wgrałem ten sam bin do drugiego TV model 2204

mirex wrote:
    Już pomijam fakt, że link do forum Manty podano wcześniej w tym temacie, ale nikomu nie chce się sprawdzić, co tam jest!

Jak to nikomu? :D

Kolego mirex, nie tak nerwowo.
    Chciałem tylko pomóc, a tu znów opi...l.
    Dodałem pliki do bazy.
    pierdupierdu
    Level 2  
    Quote:
    Chciałem tylko pomóc, a tu znów opi...l.

Scaloku!
    Dbaj o porządek i odpowiadaj tylko tym osobom, które przestrzegają zasad. A marmat ich nie przestrzega, na dodatek jest zarozumiały, bo uważa, że mu się należy. Takie osoby trzeba wyprowadzać z błędu, żeby się nauczyły przestrzegać tego co zostało wypracowane przez lata.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html
    scalok
    Level 30  
    Jeszcze raz cytuję:

Andrzejewski wrote:
    Witam. mam do naprawy dwa TV firmy MANTA. Jeden to model LED 1901, a drugi to model LED 2204.

Andrzejewski wrote:
    Idąc tym tropem wgrałem ten sam bin do drugiego TV model 2204

Odpowiedź była do kolegi Andrzejewski.
    mirex
    Level 43  
    marmat wrote:
    i proszę cfffaniaków o nie pomaganie jak nie mają pojęcia
    OK. Jak widać ty go masz w nadmiarze. ;)
    Puszczający bąki z wiadomych względów już się nie odezwie. ;) Ja również. Bo bo co? Regulaminy swoje, życie swoje. Widocznie bajzel jest lepszy od porządku. ;)

Miłego wgrywania.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Dzięki kolego Scalok. Jak sprawdzę ten wsad to dam znać czy pasuje.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Witam po przerwie. Manta 22" działa. Pomogła wymiana pamieći flesh. Podziękowania wszystkim za pomoc, a szczególnie dla kolegi Scalak. Temat zamykam.

sc