Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Golf III - nie działa spryskiwacz wycieraczki

911 13 Kwi 2014 18:52 1677 7
  • #1 13 Kwi 2014 18:52
    911
    Poziom 9  

    Mam dziwny problem ze spryskiwaczem przedniej szyby .
    Sprawdziłem napięcie na kostce dochodzącej do pompki i po wciśnięciu pod kierownicą jest ok 12V i normalnie działają wycieraczki .
    Masa sprawdzana próbówką tez jest.
    Pompka spięta na krótko śmiga jak nowa .
    Natomiast po podpięciu kostki do pompki nie ma ani wycieraczek ani spryskiwacza .
    Podpiąłem żarówkę 21W do tej kostki i tez nic .
    Gdzie to napięcie znika ?

    0 7
  • #2 13 Kwi 2014 18:59
    esteban123
    Poziom 20  

    W tej kostce, nie ma styku pewnie. Zasikaj WD40 lub coś w tym stylu

    Moderowany przez Błażej:

    Za doradzanie spryskiwania styków preparatem WD 40 otrzymujesz ostrzeżenie!
    Jakbyś nie wiedział dlaczego (z opisu właściwości produktu WD40):

    Cytat:
    Skład WD-40 zapewnia niezwykle silne właściwości przywierania do metali. W pełni pokrywa powierzchnie, łącznie z mikroskopijnymi zagłębieniami nawet w obecności wilgoci. WD-40 przenika pod warstwę wilgoci tworząc barierę ochronną pomiędzy wodą i metalami. WD-40 jest izolatorem i szybko eliminuje spięcia spowodowane wilgocią.

    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    [/quote]

    0
  • #3 13 Kwi 2014 19:05
    911
    Poziom 9  

    Styki są czyste ale dla pewności od razu spryskałem .
    To coś innego bo żarówka też się nie zapala a Voltomierz pokazuje napięcie .

    0
  • #4 13 Kwi 2014 19:15
    ociz
    Moderator Samochody

    Kiepski kontakt na stykach "pająka".

    0
  • #5 13 Kwi 2014 19:28
    kowal5
    Poziom 15  

    albo kabel gdzieś naderwany i pod obciążeniem prąd zanika..... multimetr nie stanowi obciążenia więc może Ci pokazywać napięcie przy odłączonym silniczku....

    0
  • #6 06 Cze 2014 13:47
    traszka36
    Poziom 1  

    do elektryki samochodowej polecam elektrosol spm dobrze zabezpiecza styki
    swoja drogą wkurzajace jest ze do wszystkiego polecany jest wd40 ...

    1
  • #7 06 Cze 2014 15:28
    Początkujący17
    Poziom 7  

    Spróbuj załatwić sobie mieszek od tych sprysków i podmien. I po sprawdzaj wszelkiego rodzaju przelotki...

    0
  • #8 17 Cze 2014 20:37
    911
    Poziom 9  

    Udało się naprawić . To kostka wychodząca z silnika wycieraczki na pompke spryskiwacza musiała mieć słaby styk .
    Po spryskaniu sprayem do styków jest OK.

    pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc .

    0