Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polo 6n2 2000r - 1.4 Mpi AUD - sonda lambda

foxik33 13 Apr 2014 20:39 4239 5
  • #1
    foxik33
    Level 16  
    Witam!

    Auto świeże, zakupione ok 3tyg temu - Irlandia.

    Dziś po podłączeniu pod vag otrzymałem:

    17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
    P1570 - 35-10 - - - Intermittent
    16500 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    P0116 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
    16885 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    P0501 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
    16518 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: No Activity
    P0134 - 35-00 - -

    Po skasowaniu i przejechaniu ok 70km - auto poszarpywało i się dusiło w połowie drogi, ale po chwili zaczęło pracować normalnie. Powrót przebiegł bez problemu, ale powróciły następujące błędy:

    16518 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: No Activity
    P0134 - 35-10 - - - Intermittent
    16500 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    P0116 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent


    Zaczytywane kabelkiem za 40zł, szału nie ma ale zawsze to coś. ;)

    Dodam też że temperatura silnika na liczniku skaka jak szalona. 90/70, a nawet podczas jazdy wskazówka spada całkiem do zera.

    Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki.
  • #2
    ladamaniac
    Level 39  
    foxik33 wrote:
    16500 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    P0116 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent

    To nie jest prawidłowy opis błędu, te szarewarowe softy zawsze kłamią :)
    To błąd od czujnika temperatury, rzecz normalna w grupie VW, wymiana czjnka pomaga w 90% przypadków. Jak to będzie sprawne, możesz zabrać się za diagnostykę sondy.
  • #3
    foxik33
    Level 16  
    No termostat mam już w drodze, dorzucę jeszcze czujnik bo dość tani.
    Sondę narazie odpuścić ?
  • #5
    foxik33
    Level 16  
    Problem rozwiązany.

    Błąd czujnika temp był, ale później jak się okazało poprzedni właściciel nie zamontował również termostatu. Auto wiecznie nie dogrzane.

    * Sonda Bosch - 340zł
    * Czujnik temp org zielony - 40zł
    * Termostat org - 100zł - wadliwy, otworzył się i tak został - 100 w plecy :)
    * Termostat WAHLER za bodajże 55zł - pracuje prawidłowo.
    * Krócieć który się przykręca na termostat ORG - koszt 20e (80zł) - wyłamana blokadka w środku.

    Przy tych naprawach wyczyszczona również przepustnica, kolektor dolotowy, odma i wszystkie kostki które wpadały mi w ręce ;)

    Auto po odpowietrzeniu układu, skasowaniu błędów śmiga jak powinno ;)

    Dziękuję za zainteresowanie.
    Pozdrawiam
    foxik33
  • #6
    jmodrz
    Level 9  
    Może, ktoś wie gdzie jest kostka od drugiej sondy I(tej za katalizatorem) i jak idzie do niej przewód?