Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Łańcuchowa piła elektryczna - robi zwarcie

szefmaly 14 Kwi 2014 10:40 2142 5
  • #1 14 Kwi 2014 10:40
    szefmaly
    Poziom 12  

    Witam,
    pilarka jak w temacie (trudno powiedzieć jaka to marka, produkcja Germany, silnik o mocy 1500W)
    W urządzeniu około tydzień temu spalił się włącznik, wymieniłem na nowy jakiś uniwersalny. Po tej operacji pochodziła klika godzin bez nadmiernej eksploatacji, w pierwszej chwili zauważyłem delikatny spadek mocy, następnie zaczęła przerywać (czyli czasem reagowała na włącznik a czasem nie, delikatne stuknięcie w silnik pomagało) aż w końcu zrobiła zwarcie. W tej chwili po podłączeniu silnik próbuje ruszyć i natychmiastowe zwarcie. Sprawdziłem włącznik na zwarcie, jest ok. Odłączyłem zasilanie szczotek, oczywiście silnik nie działa :) ale nie robi zwarcia.

    Wydaje się że problem jest w wirniku jednak z oględzin wygląda bardzo ładnie, żadnych otarć, przebarwień, wirnik jak i szczotki świadczą o sporadycznym używaniu. Wirnik posiada dwa łożyska które posiadają delikatne luzy.

    Nie mam jak sprawdzić czy wirnik jest dobry. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, czy luzy na łożyskach mogą powodować zwarcie?

  • #2 14 Kwi 2014 10:51
    nikusert
    Poziom 36  

    Witam
    Co masz na myśli zwarcie.
    Wybija bezpieczniki ,nie idzie wcale ,mocno iskrzy na szczotkach ?.
    Co do wirnika weź miernik i sprawdź oporność wirnika.Pomiar robisz na dwóch działkach (lamelach)komutatora ,tak na okrągło po całym obwodzie.Jeżeli wcale nie idzie ,to zrób pomiar stojana (możliwa przerwa).

  • #3 14 Kwi 2014 11:56
    szefmaly
    Poziom 12  

    tak wybija bezpiecznik "S",
    następuje próba startu (silnik się obraca) i natychmiast wywala bezpiecznik, iskier na szczotkach brak, pomiar na dwóch sąsiednich cząstkach wynosi 0.9 Ohma na wszystkich sąsiednich. Co do stojana sprawdzałem przejścia na uzwojeniu, jest przejście na pętlach, sprawdziłem również czy nie ma między pętlami zwarcia (brak przejścia)

    Dodano po 10 [minuty]:

    zapomniałem dodać że w układzie zasilania znajduje się mała pompka olejowa służąca do dozowania oleju na łańcuch (może ma to znaczenie)

  • #4 14 Kwi 2014 13:50
    nikusert
    Poziom 36  

    Jeżeli elektryczna to tak.Wirnik wygląda na dobry jak ma jednakowo.Jak stojan wizualnie wygląda (nie znać że przypalony),obie cewki muszą posiadać tę samą oporność i żeby nie było przejścia na masę.

  • #5 14 Kwi 2014 14:13
    szefmaly
    Poziom 12  

    rezystancji na cewkach nie sprawdzałem tylko test na ciągłość. Faktycznie nie przyglądałem się specjalnie stojanowi. Po tym jak odłączyłem szczotki i piła nie zrobiła spięcia uznałem że uzwojenie na stojanie jest ok, przyjrzę się ponownie, wykonam jeszcze dodatkowy test uruchomienia piły bez pompki oleju oraz odłączę filtr przeciwzakłóceniowy.

  • #6 14 Kwi 2014 22:55
    szefmaly
    Poziom 12  

    po odłączeniu pompki piła nie robi zwarcia, chwilami brak zasilania. Wymieniłem jeszcze przewód zasilający i wygląda że jest OK.

    Nikusert -dziękuję za zainteresowanie i pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME