Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tuner cabletech URZ0198 i ariva 252

czarnuch18 14 Apr 2014 13:10 4884 27
Computer Controls
    czarnuch18
    Level 12  
    Witam
    Zastanawiam się nad kupnem tych tunerów. Który lepiej poradzi sobie z słabym odbiorem DVB-T i DVB-C. Który ma lepsze wsparcie producenta. Który ma lepsze podzespoły
    Doczytałem się, że ta ariva ma złącze CI? Do czego ono służy. Bo ja mam TNK i tam są dwa gniazda. I właśnie to CI przemawia żebym kupił to na przyszłość.
    Czy DVB-C2 jest komptabilne z DVB-C. Czytałem dużo tematów i na razie już zgłupiałem i sam nie wiem co wybrać. Proszę o rady.
  • Computer Controls
    internick
    Level 35  
    Gniazdo CI to slot na moduł CAM. Gdyby przyszli operatorzy MUX chcieli zakodować sygnał i rozpowszechniać karty nie musiałbyś zmieniać tunera tylko, np. zamówić odpowiedni moduł i w niego włożyć opłaconą kartę.
    czarnuch18
    Level 12  
    Właśnie patrzę na te moduły i nie są one tanie. Moduł CAM to 280 zł. To tyle co tuner. Jak TV ma takie wejście to zrezygnować z CI? Wtedy chyba będzie wykorzystany tuner wbudowany w TV.
  • Computer Controls
    internick
    Level 35  
    Na ten moment w DVB-T jest kodowany tylko MUX4. Reszta nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie. Jeśli nawet to nie ma pewności czy w przyszłości nie każą kupować / dzierżawić "Ich" dekoderów. Nie ma pewności czy moduł CAM ktokolwiek wprowadzi żeby Klient miał łatwiej.

W Arivie 252 masz nie tylko obsługę DVB-T, lecz także DVB-S i DVB-S2. Możesz włożyć moduł Cyfrowego Polsatu zamiast tunera od Operatora.

http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/modul-cam-ci-plus.cp
    czarnuch18
    Level 12  
    To wiem bo tam jest CONAX a na tym jest cyfra, nc+ i cyfrowy polsat tak?
    internick
    Level 35  
    W Cabletechu jest czytnik kart Conax (np. TNK). W Fergusonie czytnik jest uniwersalny. Oczywiście zadziałają jedynie karty nieparowane z dekoderem.

Stare karty Cyfry Plus (obecnie NC+) pracują w Seca (w gnieździe CA Fergusona zadziała). Nowe karty NC+ [chyba] są parowane z dekoderem i obsługują system Conax. Jeśli nie są parowane to i zarówno Cabletecha jak i Fergusona powinny działać. Karty Cyfowego Polsatu bez modułu nie uruchomisz.
    czarnuch18
    Level 12  
    Co to znaczy parowane? Powiązuje je z tunerem?
    internick
    Level 35  
    Dokładnie. Jak przełożysz swoja kartę do dekodera sąsiada (takiego samego), a sąsiad do Twojego to pomimo, że są opłacone to obrazu się nie uzyska.

= = - E D i T - = =

Musisz doczytać czy gniazdo CA Conax w Cabletechu da się za pomocą softu przerobić tak, aby było uniwersalne.
    czarnuch18
    Level 12  
    Gniazdo CA? To jest connax?
    Rozumiem, że tylko cyfrowy polsat potrzebuje CI i swojego moduły CAM? Reszta nc+, tnk uruchomi się na conaxie?
    LeDy
    Level 43  
    Nie ma się co zastanawiać- ARIVA.

mantoch wrote:
    W Fergusonie czytnik jest uniwersalny.

Tylko po wgraniu oprogramowania alternatywnwgo. Fabrycznie jest Conax.
    czarnuch18
    Level 12  
    Nie ma się co zastanawiać? No dobra a co z głowicą? Czułość glowic? Będzie ona lepsza niż w cabletechu URZ0198 i URZ0083? Mam utrudniony odbiór dvb-t.
    Ja się nie łapie w tych czytnikach bo nie miałem z tym do czynienia a chce kupić dobrze. Wgranie innego softu i pewnie mamy po gwarancji.
    internick
    Level 35  
    [at]LeDy dzięki za poprawkę. Odkąd zacząłem używać tuner na Linuksie przestałem interesować się resztą ;)

czarnuch18 wrote:
    ...Gniazdo CA?...

Conditional access, a wskrócie CA.

czarnuch18 wrote:
    ...Rozumiem, że tylko cyfrowy polsat potrzebuje CI i swojego moduły CAM?...

Tak.

czarnuch18 wrote:
    ...Reszta nc+, tnk uruchomi się na conaxie?...

TNK SD na pewno. Co do TNK HD nie jestem pewny. Nowe karty NC+ są też chyba parowane tak jak karty Cyfrowego Polsatu. Ktoś musiałby to potwierdzić.
    czarnuch18
    Level 12  
    No dobrze. A ktoś miał do czynienia z tym tunerem? Może zaproponuje lepszy?
    Jak sobie tuner radzi z kiepskim sygnałem gdzie na wbudowanym w tv tunerze była pikseloza. Lepsza czułość i radzenie sobie w gorszych warunkach? Jak ma się korzystanie z Youtube.
    Dziękuje za odpowiedzi.
    LeDy
    Level 43  
    czarnuch18 wrote:
    No dobrze. A ktoś miał do czynienia z tym tunerem? Może zaproponuje lepszy?
    Jak sobie tuner radzi z kiepskim sygnałem gdzie na wbudowanym w tv tunerze była pikseloza. Lepsza czułość i radzenie sobie w gorszych warunkach? Jak ma się korzystanie z Youtube.
    Dziękuje za odpowiedzi.
    I tak będziesz dokładać? W końcu wyjdzie ci, że chcesz polecieć na księżyc. Kiepski sygnał ma być dobry, właściwy, odpowiedni.
    Działa YT i nie tylko( oczywiście Ariva)..
    czarnuch18
    Level 12  
    Po prostu na wbudowanym tunerze w TV czasami mam pikselozę. Jak przejedzie jakis samochód, po prostu stop klatka. URZ0083 radził sobie z tym lepiej piksele były ale obraz sie nie zatrzymywał, w skrócie było lepiej. Czy Ariva lepiej sobie poradzi od Cabletecha? Cabletech jest na mstar a ariva na ALI, który lepszy?
    Oczytałem się na emitelu, na elektrodzie ale każdy ma swoich zwolenników.
    czarnuch18
    Level 12  
    Zakupiłem ariva 252 zobaczymy co to będzie. Pozdrawiam.
    LeDy
    Level 43  
    czarnuch18 wrote:
    Zakupiłem ariva 252 zobaczymy co to będzie. Pozdrawiam.

Gratuluje rozsądku.
    czarnuch18
    Level 12  
    To jest jakiś sarkazm :cry: ?
    LeDy
    Level 43  
    czarnuch18 wrote:
    To jest jakiś sarkazm :cry: ?

To by był gdybyś kupił Cagletecha i inaczej by było napisane. .
    czarnuch18
    Level 12  
    Tuner przyszedł podłączam go. Włożyłem kartę TNK do czytnika CA. Gdy kliknę we właściwościach CA to mam coś takiego: Tuner cabletech URZ0198 i ariva 252

Karta jest doładowana na 2016. Tuner zmieniłem z opticum x11 bo tamten się po włożeniu karty zawieszał. Karta była wysłana do producenta powiedzieli, że jest sprawna.
    Problem jest taki: Gdy wejdę na zakodowany kanał np. TVN HD to mam brak sygnału, wezmę TV4 to mam czarny obraz ale widać na pasku jaki program teraz powinien lecieć. Gdy wezmę Polonia (kanał FTA) to odbiera normalnie.
    Siła: 90 jakość 71. Gdy wejdę na TVN pisze brak sygnału, wchodzę w ustawienia a tam brak sygnału, zmieniam transponder i znowu 90 i 70 wychodzę z menu i dalej brak sygnału. Co jest z tą telewizją na kartę bo już mnie nerwy biorą na to a chciałem to na święta zrobić. :cry: :cry:

Edit:
    Podłączenie przez HDMI.
    czarnuch18
    Level 12  
    Kurde nie wiem. Na karcie jest napisane: telewizja na kartę, żadnego oznaczenia HD nie mam. Jak mogę to sprawdzić?
    LeDy
    Level 43  
    czarnuch18 wrote:
    Kurde nie wiem. Na karcie jest napisane: telewizja na kartę, żadnego oznaczenia HD nie mam. Jak mogę to sprawdzić?

Po płaceniu.
    czarnuch18
    Level 12  
    Dziewczyna za to płaci ja nie mam o tym pojęcia a nie mam jej w domu.
    Nie chce wgrywać nic alternatywnego bo tracę gwarancję.

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Na stronie tnk pisze o połączeniu sprzętu Euro/Scart a nie przez HDMI jak ja? Czy to jest błąd?
    Kartę wykrywa tuner ale jest to samo jak bez niej.

Dodano po 28 [minuty]:

Kanały SD.
    czarnuch18
    Level 12  
    Włączam na TVN HD i mam zerowy zasięg z anteny. Dodam, że kanały FTA i te arabskie bez problemu działają. Karta ważna do 2016 roku. Gdy chciałem aktywować kartę na ich stronie to wystąpił błąd, że karta nie może być aktywowana.

Dodam, że jak najeżdzam na TVN i pisze, że brak sygnału to wchodzę w ustawienia anteny i zmieniam transponder (polaryzacja się zmienia przy transponderze) i potem sygnał jest wychodzę z menu i jest to samo.
    czarnuch18
    Level 12  
    Witam. Udało się. Trzeba zrobić to zgodnie z instrukcją producenta jest na jego stronie. Trzeba przy przeszukiwaniu jednej satelity użyć funkcji Fast Scan.
    Potem przysik szukaj, następnie wybrać swojego operatora: TNK SD, następnie albo dodaj to znaczy, że nam dodaje kanały do już istniejących lub zamień, usuwa nam stare a wgrywa nowe. Potem tylko przeskanowałem DVB-T.
    Wszystko śmiga, udało się to ogarnąć przed świętami.

Z okazji Świąt WielkiejNocy wszystkim wszystkiego dobrego:)