logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor jako prezent - ok 40 cali, do 2000 zł. Co wybrać?

Czemyslaw 14 Kwi 2014 15:54 1896 7
REKLAMA
  • #1 13508801
    Czemyslaw
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!

Chciałbym sprawić rodzicom niespodziankę i kupić im nowy telewizor. Sami sobie go nigdy nie kupią więc trzeba to zrobić za nich :)

Nie są wymagający i niby nie oglądają TV za dużo ale jak przyjeżdżam do domu to jednak pudło chodzi...
    Nie zależy mi na cudach, bajerach, dodatkach.
    Telewizor najlepiej aby był niezawodny i łatwy w obsłudze.

Sam uczciwie dodam, ze nie znam się na telewizorach więc dopiero będę się dokształcał głównie przez Internet... ;)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
    ok 18-20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
    Ok 2.5 - 3 metrów
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
    Zazwyczaj 2 ale weekendami 4-5
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
    Raczej na wprost ale jak jest wiecej osob to ktoś może siedzieć lekko z boku.
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
    Wisieć jeśli to możliwe. Obecnie stary stoi w rogu pokoju (ustawiony na ukos). Tak naprawdę obie opcje akceptuje.
    6. Jak słońce świeci w pokoju?
    Okna są na południe.
    7. Jaki masz obecnie telewizor?
    Stara kolubryna crt chyba 29 cali... Chyba Panasonic ale modelu nie pamiętam i nie mam jak sprawdzić bo telefonem wzbudzę podejrzenia rodziców, że coś planuję ;)
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
    Podstawowe opcje, żadnych bajerów, youtubów i fejsa itp. Ma mieć dobrą jakość obrazu, przejrzyste menu. Dźwięk nie musi być wyjątkowy.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
    HDMI + Eurozłącze jeśli to wciąż jest używane...
    10 .Jakie urządzenia?
    Dekoder cyfrowy i odtwarzacz DVD. Oba do tej pory były podpięte na eurozłączu, ale dekoder powinien mieć HDMI bo niedawno wymieniany. Odtwarzacz ma swoje lata więc o HDMI może być trudno.
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
    ok 3-4
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
    Taką aby nie odbijało się światło. Poza tym brak preferencji.
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    Sport, filmy (fabularne lub przyrodnicze). Komputer będzie podłączany bardzo rzadko (chyba tylko aby zdjęcia obejrzeć...)
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
    Nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
    Nie
    16. Preferencje co do marki?
    Żadnych.
    17. Preferencje co do wielkości?
    ok 40 (nie chcę też aby był za duży...)
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
    Nieostry lub ciemny obraz.
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
    wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
    Max 2000. Optymalnie jakieś 1800
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
    Nie. Zadnego 3D

Jakby coś trzeba było doprecydować to proszę dajcie znać!
    Każda opinia będzie dla mnie cenna :)
  • REKLAMA
  • #2 13509087
    patek45
    Poziom 12  
    Czemysławie, telewizorów z półki 2000 zł bez zbędnych bajerów jak często pisze się tu na forum po prostu nie ma. Nie znajdziesz telewizora z dobrą jakością obrazu, który nie będzie posiadał 3D. Więc po prostu może niech rodzice nie będą używać tych opcji albo się nauczą z nich korzystać. Ja swój głos oddaje na Philipsa 4508h. Przyzwoita jakość obrazu i dźwięku, dobre podświetlenie matrycy, całkiem eleganckie odwzorowanie kolorów. Cena w euro koło 1800 zł. Bardzo dobre jak we wszystkich Philipsach pokrycie matrycy pochłaniające światło. Jak masz jeszcze jakieś pytania to dawaj.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13511154
    Czemyslaw
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za obie odpowiedzi! :)

Racja, takie czasy, że wszędzie już są bajery ale nie ma problemu. Po prostu nie będą ich używać i tyle...

Przejrzałem modele, które zaproponowaliście i rozważam poważnie dwa:
    - Philips 4508h
    - Panasonic TX-L42E6E

Oba wydają się podobne...
    Pamiętam, że na starym telewizorze często był problem ze skalowaniem. Telewizor nie był mały, a ciężko było dobrą rozdzielczość ustawić i czasami aż trudno było przeczytać np. wynik meczu siatkarskiego.
    Domyślam sie, że obecnie nie powinno być to problemem...

Macie może jeszcze jakieś sugestie, który z powyższych telewizorów bardziej się nadaje do moich potrzeb?
  • #5 13512171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 13512398
    Czemyslaw
    Poziom 2  
    Dzięki za sugestię.

Właśnie miałem problem ze zlokalizowaniem w Internecie tych modeli, które podałeś (szczególnie Toshiby nie mogłem się doszukać) stąd ograniczyłem się do tych obecnie dostępnych.

Mam jeszcze czas na zakup (mniej więcej do połowy czerwca) więc pewnie warto poczekać.

Czy myślisz, że do tej pory nowe modele będą dostępne?
  • #7 13513690
    jacekRCA
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Powinny spaść trochę ceny, to będzie taki okres tuż przed wakacyjny. Warto by jeszcze obejrzeć:
    - Samsung UE40F6320, http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40f6320.bhtml
    - LG 42LN575S, http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42ln575s.bhtml
    - LG 42LA620S, http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42la620s.bhtml
    Na prezent w sam raz, nie są to zwykłe TV, ale z dobrym zapleczem smartTV. LA i LN mają dodatkowo dobrą matrycę IPS.
  • #8 13514186
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora o przekątnej około 40 cali w cenie do 2000 zł jako prezent dla rodziców. Zależy mu na prostocie obsługi i niezawodności, a nie na zaawansowanych funkcjach. W odpowiedziach polecano kilka modeli, w tym Philips 4508h, Panasonic TX-L42E6E, Samsung UE40F6320 oraz różne modele LG. Użytkownik rozważał również czekanie na nowe modele, które mogą być dostępne w przyszłości, co może wpłynąć na ceny. Wskazano, że telewizory powinny dobrze radzić sobie z rozdzielczością, co było problemem w starym urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA