Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra 820s Condor - drugie życie [regeneracja]

zborus89 14 Apr 2014 22:42 6702 10
    zborus89
    Level 9  
    Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem RM Unitra 820s Condor, Sprzęt latami leżał na strychu. Z tego co zdarzyłem zaobserwować to:

- potencjometry trzeszczą
    - przy regulacji gałki WIDE zdarza się, że raz zanika prawy raz lewy kanał.
    - wskaźniki wysterowania nie działają (przy słuchaniu radia cały czas pali się tylko 1 zielona dioda na prawym i lewym kanale)
    - brak 2 pokręteł od volume
    - cały mechanizm kasetowy chyba do wymiany ( w środku jest zardzewiały)
    - brak szybki w kieszeni magnetofonu
    - brak anteny
    - czerwona dioda na wskaźniku tunera mruga jak zrobię głośniej.

takie ubytki zauważyłem przy pierwszym kontakcie, jestem amatorem jeśli chodzi o naprawę takich klasyków. Proszę mi powiedzieć co by trzeba zrobić by ten RM doprowadzić do użytku ( mam tutaj na myśli wnętrze urządzenia). Bo domyślam się, że trza by powymieniać przewody, tranzystory itp. itd. Ile taka regeneracja Condora może wynieść?
    SlawekKedra
    Level 43  
    Z tego opisu wynika jasno że jest to złom a nie radiomagnetofon. Na allegro masz sprawny za 200zł.
    zborus89
    Level 9  
    Czyli co? Nie warto go naprawiać?
    Anonymous
    Anonymous  
    zborus89
    Level 9  
    no to już mam jakiś punkt zaczepienia:) schemat do znalezienia, ale nigdy nie miałem do czynienia z schematami :P a jak sprawa wygląda z pokrętłami jest jakaś opcja, że znajdę je do kupienia? Na aledrogo widziałem cały mechanizm magnetofonu, więc kolejny problem z głowy. Bardziej martwię się o wnętrze, nawet jak go otworze to nie jestem w stanie powiedzieć co jest nie tak. co do części mechanicznych! Mówisz o problemie z kupnem oryginalnych części mechanicznych czy również jakiś odpowiedników zamienników:) chodzi mi o doprowadzenie Condora do takiego stanu, że spokojnie będę mógł go postawić w kuchni i posłuchać kaset czy radia[radio działa i to nawet lepiej niż się spodziewałęm]. Jeszcze jedno pytanie, czym mógłbym pomalować obudowę, bo chcę zmienić kolorystykę.
    bratyslaw
    Level 23  
    Części mechaniczne to tylko z odzysku, raczej nie dostaniesz nic nowego (poza paskami, głowicami i ew. licznikiem). Obudowę szkoda malować, bo efekt będzie mizerny - nawet jak uda Ci się ładnie położyć lakier, to bez oryginalnych napisów kiepsko to będzie wyglądało. Jeśli radio dobrze odbiera, to możesz się cieszyć, bo czułość FM w Condorze nie jest jego mocną stroną. Więc jeśli się upierasz, to trochę czasu przy nim spędzisz, tym bardziej, że nie miałeś do czynienia ze schematami.
    zborus89
    Level 9  
    właśnie oryginalne napisy chcę zachować, więc od czego zacząć? wymiany całej płytki magnetofonu i naprawy diod ta? a jest jakakolwiek rozsądna możliwość zmiany głośników bo raczej też nie daja rady:P
    Sanjose
    Level 31  
    Pokaż zdjęcia tego Condora, chodzi mi o głośniki, skoro mówisz że nie dają rady.
    Tam w sekcji niskotonowej pracowały dwa głośniki Tesla na gumowym zawieszeniu, więc o rozpadzie zawieszenia nie może być mowy, prędzej cewki.
    sebastian123414
    Level 8  
    Podepnę się pod temat. Posiadam takiego Condora, wskaźniki od wysterowania zaczynają działać przez chwilę jak nacisnę Record, a jak podgłaśnia to podgłaśnia tylko prawy kanał, pomoże ktoś? Pozdrawiam!
    Venox
    Level 10  
    Wyślij zdjęcia tego radiomagnetofonu. Mechanizm do wymiany ! Nawet nie ma co go reanimować zwłaszcza że jest rdza. Oczywiście musisz rozkręcić całego Condora i posprawdzac podstawowe rzeczy (kable, czy nie jest nic nadpalone itp).

Nie polecam malować, zapewnie masz go w kolorze srebrnym (siwym). Czarne lub czerwone są mało spotykane i bardzo drogie. Malowanie tylko zepsuje jego charakter i styl.