Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nokia Lumia 820 - padło oprogramowanie

Jarek2140 15 Kwi 2014 11:33 5208 22
  • #1 15 Kwi 2014 11:33
    Jarek2140
    Poziom 24  

    Witam

    Mam problem z Nokią Lumią 820. Nie działa hard reset (nie pojawia się wykrzyknik). Jak wgrać oprogramowanie do tej nokii?

    0 22
  • #3 15 Kwi 2014 13:35
    Jarek2140
    Poziom 24  

    tak wiem, mam ten program już, ale teraz chodzi o to ,że windows 7 w ogóle nie nadaje się do flashowania telefonów. Nie rusza ani phoenix ani Nokia care suite. Problem w sterownikach USB. XP radzi sobie bez problemu, ze względu na to, że przy potrzebie instalacji czeka aż poda mu się konkretną ścieżkę ze sterownikiem, a windows 7 nie ma takiej opcji.

    0
  • #4 15 Kwi 2014 13:49
    krzywaj
    Poziom 25  

    ??? Z czym dokładnie masz problem? Bo kilka Lumii w tym dwie moje na Windows 7 i Windows 8 flashowałem bez problemu.

    0
  • #6 15 Kwi 2014 13:51
    Jarek2140
    Poziom 24  

    Problem jest tylko przy tym, że program prosi o naciśnięcie dwóch przycisków power i volume down to Windows; nie może zainstalować NOKIA BOOTMGR i po 4 s się rozłącza, i tak w kółko.

    zainstalowałem zune - problem cały czas z zainstalowaniem sterownika.
    Nigdy nie udało mi się nic flashować windowsem 7

    0
  • #8 15 Kwi 2014 14:49
    Jarek2140
    Poziom 24  

    dokładnie tak ;)

    ta sama sytuacja jest np: w phoenixie. Kabel podpięty np do E52, wkładam baterię i dzwięk w systemie podwójny czyli nie może znaleźć sterownika - no koniec świata... Tu już nie chodzi o program, tylko o te sterowniki. Windows 7 zawsze miał te problemy z instalacją telefonów jako ROM. Testowałem na 3 różnych komputerach, 32 i 64 bit, stacjonarny i 2 laptopy - efekt tern sam. Do tego kilka różnych nokii - windows nie może znaleźć sterownika oprogramowania. W XP wszystko idzie jak należy, ale problem w tym, że nie mam już XP. Chyba będę zmuszony kupić jakiegoś laptopa z XP i tam robić telefony.

    0
  • #9 15 Kwi 2014 14:54
    krzywaj
    Poziom 25  

    Po pierwsze ZUNE nic Ci nie da, bo on był do starszych Lumii. Po drugie poczytaj windowsmanie, bo tam podobne problemy są dobrze opisane. Nowe Lumie powinny łatwiej iść na Win7 niż XP.

    1
  • #13 15 Kwi 2014 15:33
    Jarek2140
    Poziom 24  

    po tym sterowniku zainstalowało się NOKIA BOOTMGR i już jest dzwięk podłączania do komputera prawidłowy (zaakceptowany), ale dalej program nie widzi telefonu.

    0
  • #14 15 Kwi 2014 15:37
    ksmalcuga
    Poziom 21  

    MI do głowy przychodzi już tylko słaba bateria i temu soft nie może ruszyć ale mogę się mylić.

    0
  • #15 15 Kwi 2014 15:42
    Jarek2140
    Poziom 24  

    bateria jest naładowana.

    po naciśnięciu tych dwóch przycisków komputer dale znak sygnałem podłączenia telefonu, po czym nic się nie dzieje, program go nie widzi, co 4-5sek się rozłącza i tak w kółko. Mam tak ze wszystkimi Nokiami i do tej pory zastanawiam się jak Wam to może działać na windowsach wyżej jak XP :)

    Chyba, że Home premium jest taka lipna wersja ;)

    Dodam, że telefonami i serwisem zajmuję się od 4 lat, wiem jak to wszystko ma działać, każdy samsung np: sgs 2 3, 4 idzie bez problemu na windowsie 7, blackberry, LG, sony ericssony ale nokie niestety nie. Naprawdę chciałbym znać przyczynę.

    0
  • #17 15 Kwi 2014 15:58
    Jarek2140
    Poziom 24  

    tak, ale to i tak nic nie zmienia - na 3 różnych komputerach identyczne problemy. Mogę nawet filmik nakręcić z głosem ;)

    0
  • #18 15 Kwi 2014 15:59
    ksmalcuga
    Poziom 21  

    Wierzymy, a może problem nie leży w sofcie?

    0
  • #19 15 Kwi 2014 17:26
    Jarek2140
    Poziom 24  

    przed chwilką ściągnąłem jeszcze 2 inne - nic nie dało.
    Zainstaluję XP na innym komputerze, jeżeli się uda poinformuję.

    0
  • #20 16 Kwi 2014 17:06
    Jarek2140
    Poziom 24  

    jednak zmiana systemu nic nie dała. Doszedłem do wniosku, że telefon nie reaguje na przycisk volume down, sam w sobie działa, ale nie może wejść w tryb roboczy. Powinien pojawić się wykrzyknik na ekranie telefonu, ale nic z tego. Telefon przy naciskaniu power + volume down włącza się tak samo jak bez trzymania tego przycisku volume down. Jakieś pomysły?

    Czyli: Telefon się włącza, pojawia się napis nokia, potem logo t-mobile i zębatki na ekranie tak jak by coś robił, ale kręci się to w nieskończoność. Nie mam już pomysłów.

    0
  • #21 17 Kwi 2014 09:46
    ksmalcuga
    Poziom 21  

    A może przycisk do kitu? Te zębatki to spokojnie softem się stawia.

    0
  • #22 17 Kwi 2014 10:26
    Jarek2140
    Poziom 24  

    przycisk na 100% działa, bo gdy nacisnę volume down + power to telefon resetuje się w kółko w nieskończoność, a sam power to tylko się tel włączy i dojdzie do zębatek i koniec na tym. Dziwne to jest, bo powinien się ten wykrzyknik pojawić przyciskając najpiero power, potem volume down i po 3 sek powinien się wykrzyknik pojawic, a tu nie ma reakcji. Tak jak bym włączał samym przyciskiem power.

    0
  • #23 17 Kwi 2014 10:30
    djtonka
    Poziom 25  

    czyli jest zablokowany na to wygląda, restart jest na v- i power a nie na v+ więc skoro jest wciśnięty i do tego power to restartuj się w kółko

    0