witam , od jakiegoś czasu auto (Mercedes Sprinter 311 CDI, 2007rok), przestało zapalać. Pomaga tylko i wyłącznie autostart lub inny tego typu preparat. w listopadzie zapaliła mi się kontrolka od świec żarowych, te zostały wymienione, po tym fakcie (jakieś 5 - 6 tygodni - wspominam o tym bo nie wiem czy ma związek czy nie), w środku dnia roboczego, auto przestało normalnie zapalać (tzn. trzeba było trochę dłużej pokręcić rozrusznikiem). Po kolejnych 2 - 3 tygodniach auto rano nie zapaliło wogóle (musiałem psiknąć w dolot autostart). W ciągu dnia raz palił bez wspomagania (z tym że cały czas trzeba było go dłużej pokręcić) a raz nie. Po kolejnych kilku tygodniach przestał zapalać bez autostartu zupełnie. Auto było podłaczane pod trzy różne komputery które nie pokazały żadnych błędów. Wymieniony został filtr paliwa. Dwóch mechaników stwierdziło że to prawdopodobnie wtryski, ale nie były sprawdzone (piezo Bosch, nie sprawdza się an przelewach, trzeba wymontować i wysyłać do sprawdzenia a auto potrzebne do pracy codziennie), auto po uruchomieniu silnika pracuje równo, nie kopci, spalanie takie jak zawsze, jedyny problem to uruchomienie silnika. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam