Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką krótkofalówkę wybrać?

pawelkopa15 15 Apr 2014 21:48 6279 13
    pawelkopa15
    Level 14  
    Witam.
    Zastanawiam się nad kupnem zestawu krótkofalówek.
    Wpadły mi w oko dwa rodzaje:
    1. TOPCOM TWINTALKER 9100 LONG RANGE BOX.
    2. Motorola XTR446.
    Który z tych zestawów będzie dla mnie odpowiedni?
    Chodzi mi głównie o zasięg.
    pawel0690
    Level 2  
    Ostatnio zakupiłem zestaw motoroli. Działa az sie łezka w oku kręci, bateria wytrzymuje 2 doby normalnego urzytkowania i nie ma problemu z jakością dzwięku. Jezeli chodzi o zasieg to na wolnej przestrzeni siega paru kilometrów, lecz na zamknietych, duzych obiektach zdarzają sie zakłócenia. oceniam 9/10
    pawelkopa15
    Level 14  
    W jakiej cenie udało się nabyć Motorole ??
    pawelkopa15
    Level 14  
    A dostanę jakąś opinię o TOPCOMIE ?
    green33

Level 31  
    XTR446 jest fajny w okresie gwarancji ... jak padnie po gwarancji to zapomnij, że coś z nim zrobisz ... Motorola to tylko branduje, zero dokumentacji, w okresie gwarancji naprawa = wymiana płyty na nową, a po gwarancji ...
    Pomyśl nad HYT TC-320.

MJ
    pawelkopa15
    Level 14  
    Dlaczego akurat HYT TC-320 ??
    green33

Level 31  
    Bo solidnie zrobione, można ładować z USB, nie ma problemu z serwisem i zakupem ew. części. Ma scrambler.

MJ
    pawelkopa15
    Level 14  
    Ale 350 za sztukę ;)
    green33

Level 31  
    Albo radiotelefon, albo zabawka ... wybór należy do kupującego.

MJ
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

green33 wrote:
    Pomyśl nad HYT TC-320.

Z pełnym szacunkiem dla Twojej osoby ale prosiłbym bardzo aby nie podpowiadać czy wprowadzać z błąd innych użytkowników Forum w dziale serwisowym.

HYT TC-320 to na 101% nie jest radiem do pracy w paśmie PMR446 MHz.

Przykładem niech będzie wypis z katalogu technicznego tego typu radia TC-320 :

Pozdrawiam.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

green33 wrote:
    Z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale zweryfikuj swoje źródło informacji.

http://www.rtcom.pl/product/HYT-TC-320/?id=12

Jest to całkiem sprytnie spreparowana strona, z której normalny klient byłby w stanie zaprzysiąc, że model TC-320 jest PMR-em --- ale niestety z tej samej podanej przez Ciebie strony do producenta (prawy dolny róg strony) jest wyraźnie pokazane/podane od samego Producenta, że :

http://www.hytera.com/epProduct.htm?newsId=281&pageType=newDetail (w specyfikacji)
    i wygląda to tak :

Zauważyć można, że nawet w podanym linku mówiącym nam a wręcz zapewniający Nas, że TC-320 jest PMR-em - widać - dziwnie podaną wartość kanałową :

I również ten "piękny" wpis o zgodności z TIA/EIA. :D

A z Twojego linku widać, że przy szerokości pasma dla :
    - raster kanałowy = 12,5 kHz
    - ilość kanałów 16 (zamiast osiem)
    to jak się mają te 16-cie kanałów przy najmniejszej szerokości kanałowej 12,5kHz. :?:

Pasmo PMR446 MHz to 8 kanałów. :!:
    _____

Nie jest tu moją "ideą" aby ganić czy prześmiewać Twoje informacje ani tym bardziej Twojej osoby (z naprawdę dużego szacunku dla Ciebie i Twoich poglądów a i wiadomości) , ale jestem wręcz zmuszony na sprawdzanie i "pilnowanie" właściwych zachowań/podpowiedzi/wypowiedzi uczestników tego działu serwisowego.

Pozdrawiam. Adam SP5ANJ.
    green33

Level 31  
    Hmm... stwierdzenie "spreparowana strona" oficjalnego przedstawiciela Hytery na Polskę to dość odważne stwierdzenie ... dla mnie liczy się karta katalogowa na rynek Polski.
    Adamie idąc Twoim tropem Motorola XT460

http://www.azstudio.com.pl/MOTOROLA.XT460.PMR.RADIOTELEFON.KROTKOFALOWKA.radio.XTNiD

też nie jest PMR-em ... bo może mieć do 16 kanałów ... tylko, że nie zwróciłeś uwagi, że to informacja o tym, że można tam zaprogramować do 16 kanałów (tyle pozycji ma przełącznik kanałów), ale z pasma PMR - czyli mamy do dyspozycji tylko 8 fizycznych częstotliwości. I soft do TC-320 umożliwia wybór tylko ośmiu częstotliwości podczas wpisywania kanałów.

Dodatkowo wersja softu na europę ma zablokowaną zmianę mocy (na LOW - 0,5 W) i jest pozbawiona Tunera, po to, aby nie było możliwości wpływu na poziom mocy LOW.

To co znalazłeś na stronie producenta, to możliwe opcje wykonania tego radiotelefonu w zależności od zamawiającego. Na PL idzie wersja 500mW z max. 8 częstotliwościami do wyboru.

Adam, bez obrazy ja to sprzedaję od kilku lat i wiem co piszę ... jeśli uważasz, że TC-320 to nie PMR to zgłoś to do UKE, że dystrybutor wprowadza sprzęt inny niż deklaruje.

MJ