Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo ideapad flex 15 - Jasność ekranu w ultrabooku Lenovo

eardrum 16 Apr 2014 06:36 6957 3
    eardrum
    Level 1  
    Witam, od kilku dni jestem posiadaczką ultrabooka Lenovo Ideapad Flex 15 (Orange) z systemem Windows 8.1. Sprzęt sprawuje się póki co świetnie, gdyby nie jeden szczegół - problem z jasnością ekranu. Od początku ekran sam przyciemniał się w zupełnie przypadkowych momentach, a jak chciałam zmienić to w ustawieniach jasności ekranu, to pasek albo przesuwał się, a jasność się nie zmieniała, albo przesuwał się i na maksymalnej jasności ekran wciąż był o wiele za ciemny. Szukałam odpowiedzi na mój problem na forach i trafiłam na radę, żeby przywrócić poprzedni sterownik karty graficznej. Zrobiłam to, nic nie dało, za to jak chwilę po tym go zaktualizowałam, przez jakiś czas jasność ekranu była prawidłowa. Kilka godzin później, gdy chciałam zmniejszyć jasność (była ustawiona na maksa) problem wrócił i pasek znów źle działał (jak trochę zmniejszyłam ściemniło się bardzo, jak wróciłam do maksymalnej jasności było o wiele za ciemno, tak jak przed zabawą z aktualizacją). Tym sposobem musiałam "naprawiać" jasność ekranu średnio co pół godziny (przywróć stary sterownik -> aktualizuj). A, i aktualizacja systemu też była, po niej wszystko działało około jednego dnia, od wczoraj znów to samo... Zamieszczam w dziale sterowniki, bo stawiam, że to wina systemu/sterowników, bo przecież gdyby z ekranem fizycznie było coś nie tak to w ogóle by się nie rozjaśniał, ale może się mylę ;p

Pozdrawiam i liczę na pomoc, mam już dość tego gasnącego ekranu... Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi!
    jacaa83
    Level 9  
    Czy poradziłaś sobie już z tym problemem ?
    bo jeśli nie to wystarczy wejść w ustawienia -> zmień ustawienia komputera-> ogólne -> ekran i tam wyłączyć ''automatycznie dopasuj jasność''
    Mam nadzieję, że pomogłem
    pimar0
    Level 9  
    mam ten sam problem i niestety to nie pomaga...
    kasjusz9
    Level 2  
    Miałem ten sam problem z przygaszaniem ekranu
    Gdy jasno się rozjaśniał ściemniał gdy ciemno
    Opcje zasilania, zmień ustawienia planu, zmień zaawansowane ustawienia zasilania, ekran, włącz funkcję jasności adaptacyjnej opcje, wyłącz lub włącz .W tym przypadku trzeba wyłączyć.