Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki Agregat do Spawarki ROCKWORTH ARIW 100

trupa 16 Apr 2014 12:59 3087 9
Wago
    trupa
    Level 8  
    Witam serdecznie.

Mam małe zapytanie odnośnie Spawarki ROKWORTH ARIW 100 20A/20,8V -100A/24V

Potrzebuję zakupić agregat do tej spawarki i nigdzie nie mogę znaleźć schematu i informacji a że jestem laikiem w elektronice to chciałbym wiedzieć jakie parametry musi posiadać agregat abym mógł swobodnie korzystać z tej spawarki a także innych urządzeń. Zależy mi na agregacie jak najmniejszym tak naprawdę żeby także swobodnie go przemieszczać.

z góry dziękuje za pomoc.
  • Wago
  • Helpful post
    filipski
    Level 17  
    Generalnie jest tak aby agregat maił zapas mocy większy ponad 50% niż potrzebuje spawarka przy pracy na największych prądach. Można to odczytać z tabliczki znamionowej.
    Agregat MUSI mieć układ AVR. Ryzyko pracy spawarki z agregatem jest duże bo przy zmianach obciążenia agregatu układ AVR stara się utrzymać napięcie na wyjściu na stałym poziomie ale AVR ma bezwładność i często z tego powodu spawarki zostają uszkodzone.
    Powodzenia.
  • Wago
    trupa
    Level 8  
    Dziękuje na pewno przyda mi się ta informacja i mam nadzieje że sobie poradzę z zakupem.
    Jeśli ktoś będzie chciał doradzić z miłą checią wysłucham kolejnych informacji.
    pozdrawiam.
  • Helpful post
    madat
    Level 9  
    Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze, do spawarki potrzebujesz agregatu który będzie oferował minimum 150% twojego zapotrzebowania na moc (tak podają też i tutaj: http://www.kruzer.pl/pl/content/8-dobor-agregatu-pradotworczego), a tę już musisz oszacować znając moc własnego urządzenia. Stabilizatory napięcia (AVR) to już chyba standard dla agregatów przenośnych ale warto też i na to zwrócić uwagę, bo bez tego ani rusz!
  • Helpful post
    ramoss
    Level 2  
    Na stronie Kurzera z tego co pamietam po lewej masz link do działu gdzie maszy tylko przenosne agregaty
    trupa
    Level 8  
    wielkie dzięki wszystkim za pomoc jesli ktos jeszcze chciałby udzielic jakiejs rady chetnie poslucham....

do konca czerwca zakupie agregat mam nadzieje ze uda mi sie dobrze wybrać.

pozdrawiam.
    trupa
    Level 8  
    Witam ponownie.

Zakupiłem właśnie agregat SWISS KRAFT 8500.

A że jestem laikiem jak już wspominałem w elektronice to chciałbym ponowić pytanie i dowiedzieć się od fachowców czy o to ten agregat nadaje się do mojej spawarki, nie chciałbym go uszkodzić bo nie tylko do niej będzie mi służyć. a o to podane przez sprzedawce parametry wraz z opisem:

SWISS KRAFT - to urządzenia zdające wyśmienicie egzamin w przypadku przerw w dostawie energii elektrycznej, na działce, do zasilania przyczepy kempingowej i w wielu podobnych przypadkach, gdzie niezbędna jest nam energia elektryczna. Wersja 8500W charakteryzuje się zdecydowanie niższym poziomem hałasu. Urządzenie jest dodatkowo zabudowane, co wycisza jego pracę.

Zastosowanie silników górnozaworowych OHV (Over Head Valve) zapewnia bezawaryjną prace urządzenia i bezproblemowy rozruch w każdych warunkach atmosferycznych, przy niewielkim zużyciu paliwa.

Generator jest wyposażony w stabilizator prądu AVR trzeciej generacji, dzięki czemu mogą być z niego zasilane urządzenia elektroniczne.

Moc urządzenia jest zupełnie wystarczająca do ,,domowego"" zapotrzebowania.

Jakość urządzeń firmy SWISS KRAFT potwierdza certyfikat jakości CE oraz setki zadowolonych klientów

TRÓJFAZOWY (SIŁOWY)

Parametry techniczne urządzenia:

* 3 x 230 V

* 1 x 12 V ( prostownik do ładowania akumulatorów, prąd-8.3 A)

* 1 x 380 V ( gniazdo siłowe : R,S,T,0, UZIEMIENIE-gniazdo 5 pinowe)

* maksymalna moc wyjściowa prądnicy 8,5 kW

* maksymalna moc robocza -5KW

* częstotliwość prądu 50 Hz

* silnik spalinowy, benzynowy, OHV, 4 taktowy, 196 cc, o moc,6. 5 PS (KM)

* odśrodkowy regulator obrotów

* rozruch ręczny

* stabilizator prądu AVR3 - trzeciej generacji

* woltomierz

* wyłącznik przeciążeniowy układu C6

* wyłącznik silnika spalinowego

* czujnik oleju silnikowego ( w przypadku znacznego
    ubytku lub braku urządzenie automatycznie zostaje wyłączone)

* zbiornik paliwa 15 L

* spalanie 0.9-1.3 L/h

* ilość oleju w silniku 0.6 L

* poziom hałasu 65 dB

* wskaźnik poziomu paliwa

* waga ok 38 kg(netto)

Wyposażenie:
    1 wtyczka 3X400V/16A
    2 wtyczki 1X230V10A
    Klucz do świecy zapłonowej
    4 nóżki

Mam 30 dni na zwrot w razie gdyby nie spełnił moich oczekiwań.

Za wszelką pomoc z góry dziekuje.
    pozdrawiam.

edit: W załączniku dorzucam parametry spawarki na wszelki wypadek.
  • Helpful post
    rednask
    Level 14  
    Nie napisałeś jak się spawa i czy zniszczyłeś ten agregat bo mam ten sam dylemat - opowiadaj co dalej się działo .
  • Helpful post
    Staszek49
    Level 35  
    Wydaje mi się, że nabyłeś podróbę agregatu, z zawyżoną mocą. Agregat tej mocy waży zwykle ok. 2,5 - krotnie więcej i ma silnik o większej mocy.
    trupa
    Level 8  
    Agregat padł po 6 latach. Ale służył solidnie i długo.