Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TVP 2 HD nie działa na Cyfrowym Polsacie. Kanały HD zarywajo

16 Kwi 2014 15:22 9057 23
  • Poziom 10  
    Mam kłopot z niektórymi kanałami w Platformie Cyfrowego Polsatu. Dekoder Dreambox 7020HD, moduł Cm+. Instalacja zbiorcza, multiswitch Optikum OPM 5/8p. Brakuje niektórych programów. Antena Ofset 90cm. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam jeszcze że sygnał mam na 85procent.
  • flexghzflexghz
  • Pomocny post
    Moderator na urlopie...
    robert3265 napisał:
    Brakuje niektórych programów

    Których?
  • Poziom 10  
    Np TVP 2 i programy HD zarywają. Nie bardzo wiem czemu. Sygnał mi się zdaje że nie jest najgorszej jakości. Próbowałem podnieść sygnał ale więcej już nie mogę. Mam 13.73 db. Zdaje się że powinno być dobrze a programy HD zarywają. Siła sygnału na programach HD 15 16 procent a na SD 30 29. Nie wiem czemu tak niska siła więcej nie mogę podnieść. Czemu tak niska siła sygnału. Po podłączeniu z pominięciem multisłytcha to samo. Siła sygnału 15 na SD i 15 na HD. Czy czasem to nie konwerter. SNR wskazuje 83 procent a AGC 15procent HD 78 procent SNR i 29 procent kanały SD
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Podejrzewam że to konwerter Jest zepsuty, nowy nie znaczy że jest dobry. Sygnał nie rośnie gdy podepnę przewód bezpośredni pod złącze HH lub HL.
  • flexghzflexghz
  • Pomocny post
    Moderator
    Jeśli instalacja zbiorcza, to jaki sygnał u innych? Antena prawidłowo ustawiona? Od początku tak jest, czy było dobrze i zaczął się teraz sygnał zmniejszać?
  • Poziom 10  
    To nowa instalacja w domu jednorodzinnym. Ma docelowo być w 3 pokojach.Do każdego pokoju doprowadzone są po dwa przewody antenowe. Sam jo zbudowałem i programy już działają tylko dziwi mię mała siła sygnału a jakość na poziomie 84. Programy HD sporo pikseli. SD działają bez zarzutu. Rano podłączyłem inny konwerter na krótko z pominięciem switcha i to samo. Wiec wniosek jest że konwerter w porządku. Czemu tak niska siła sygnału na SD około 30 Procent a na HD 15 to mię dziwi antena ofset 90 cm nowiutka. Radio i DVB-T działa bez żadnych zarzutów. Antena telewizyjna i radiowa jest wpięta przez sumator, założone symetryzatory. Tylko kłopot z programami HD. Od 11 do 12.5 Decybeli. Tako mam jakość. Na tej Antenie wszystkie programy powinny być bez żadnych zarzutów.
  • Pomocny post

    Poziom 30  
    Odłącz dvb-t i radio i zobacz jaki masz poziom.
    Często za wysoki sygnał z telewizji naziemnej "zatyka" multiswitcha i zanika część kanałów.
    Jak pominąłeś multiswitcha i inne anteny to pozostaje kwestia ustawienia anteny.
  • Poziom 10  
    Antena dvb-t i radiowa odłączona i dalej to samo. Sygnał na tym samym poziomie. Może być jeszcze jedna przyczyna 10 od anteny rośnie orzech włoski. Konary mogą przysłaniać sygnał. Zerknę juro może coś wytnę jutro z góry. Może nie być prześwitu wystarczającego.
  • Pomocny post

    Poziom 30  
    Wchodzi na to, że a i tak trzeba zacząć do sprawdzenia ustawienia anteny.
    Jaki model posiadasz tej 90-tki ?

    Może antena straciła ogniskową?! wszystko to tylko gdybania!, ale się zdarza.
  • Poziom 10  
    Ogniskową co masz na myśli. Na 60 Polsatu było to samo i dlatego zdecydowałem się na zakup nowej anteny blaszanej. To nowiutka antena. Bez zadrapania ani wgnieceń. Ta stara pracowała długo i nie było z nią żadnych kłopotów. Miałem remont domu i zdecydowałem się na zrobienie nowej instancji by kable mi nie przeszkadzały. Teraz nic nie widać wszystko czyste. Cała instalacja nowa DVB-T pracuje bez zarzutów. Sat tylko hd piksele pokazuje. Czy da się ustawić to ogniskową w razie czego.
  • Pomocny post
    Moderator
    Niestety, kolego, tylko serwis, miernik poziomu sygnału, ustawić czaszę na max sygnału. Kto zakładał nową czaszę? Sam? A skręt konwertera zachowany?
  • Poziom 10  
    Sam zakładałem antenę to bardzo proste, skręt konwertera jest dobry. Ustawiany milimetr po milimetrze. Ale sądzę że wszystko będzie działało bez zarzutów. Kto pyta nie błądzi.
  • Pomocny post
    Moderator
    robert3265 napisał:
    Sam zakładałem antenę to bardzo proste,


    To masz odpowiedź na pytanie. Sam, to możesz ustawić antenę na nadajnik naziemny, a teraz, to i tak przyda się miernik. Anteny satelitarnej "na oko" nie ustawisz. Efekty tego, właśnie masz.

    Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt z oglądaniem programów w wersji HD, po wizycie dobrego fachury.

    mihal2002 napisał:
    Od tego są fachowcy z miernikiem pomiaru sygnału.


    Niestety, przyznaję 100% racji.
  • Poziom 10  
    Witam.Sądzę ze problem rozwiązany. W module C+ włączyłem wysokiego birta i HD śmiga bez pikseli. Zobaczę jak będzie kiepska pogoda. Tylko nie mam TVP-2 HD i HBO-HD ale też dojdę.
  • Poziom 10  
    Dalej TVP 2 HD i inne z tego pasma na konwerterze Red extanted Quad nie działa. Pominąłem switcha założyłem podwójny i załadowały się wszystkie kanały. Nie widzi częstotliwości 12265 v. Konwerter jak sądzicie. Dziwne.Antena była dobrze wyregulowana. Poszło od razu. Zamówiłem Konwerter INVERTO QUATTRO BLACK ULTRA IDLB-QUTL40-ULTRA-OPP. Co sądzicie o tym konwerterze. Proszę o pmoc.
  • Poziom 10  
    Ale czemu nie widzi częstotliwości. Wadliwy Dziwne że nie widzi 12265 v.Mogę zamienić na drugi skoro jest wadliwy,jest jeszcze na gwarancji. Tylko pytam o radę bo nie widzi częstotliwości. Zamontowałem stary i wszystko działa bez kłopotu. Tylko że instalacja antenowa nie działa, bo multiswitch pominięty. Antena ustawiona bardzo dobrze. Długo siedziałem i ustawiłem. Wole spytać czy to konwerter. Dziękuje za pomoc. Proszę o odpowiedz co jest przyczyno braku tej częstotliwości.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Jak sądzisz konwerter zepsuty. Proszę o odpowiedz. Strasznie sygnał na tej częstotliwości skacz 0 i 12,5 db i tak w koło. Czemu a TVP 1 HD działa na tej samej polaryzacji. Wygląda na konwerter. Na krótko tak jest.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Na starym zwykłym działa bez kłopotu. A ten podpięty Red Extanted pod switcha gubi 12265 v. Na starym działają wszystkie kanały. A na tym pod switchem gubi 12265 V. Sądzę że to wina konwertera. A wy jak myślicie wina konwertera.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Multiswitch jest sprawny na 100 procent.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Dam znać na pewno. Na twinie działa wszystko bez kłopotu. Chyba ze cos pomyliłem ale wątpię. Przewody wpięte w odpowiednie miejsca. Nieraz bubel się może trafić i nic na to nie poradzisz. Twina mam wpiętego w jeden z 4 przewodów i do gniazda RTV Sat i działa. Tylko switcha pominąłem.
  • Poziom 10  
    Witam. Obiecałem że napisze jak dostane konwerter. Wszystko działa poprawnie. Bez żadnych zarzutów. Konwerter był zepsuty. Mam teraz wszystkie programy. Dziękuje za pomoc.