Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radwag APP 30 C2 - Waga włącza się i zatrzymuje na komunikacie LAP u004

17 Kwi 2014 13:35 1320 7
  • Poziom 9  
    Waga włącza się, zapalą się na chwilę wszystkie elementy wyświetlacza LCD tak jak to zawsze było, a następnie pojawia się komunikat LAP u004 i dalej nie chce przejść ;/. Może ktoś posiada dokumentację do tego modelu wagi lub wiedzę która może być mi pomocna.
  • Poziom 23  
    Witam, podeślij zdjęcie panela i elektroniki to coś może się da z tym zrobić ( prawdopodobnie waga po zalaniu lub przepięciu w sieci ) Sprawdź układy zasilania i pomiarowy jak odczyty będą prawidłowe, zaprogramuj i musi działać
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Widzę, że tak jak przewidywałem po zalaniu. Oczyść elektronikę i sprawdź układ pomiarowy, może zblokowany jest układ. magnetyczny jeśli tak to oddaj to do serwisu ; ) , bo sam nie oczyścisz tego dokładnie i pomiar będzie niestabilny
  • Poziom 9  
    Elektronika wyczyszczona IPA Cleanerem do elektroniki, wygrzana i waga zaczyna powoli wracać do życia. Może z waszą pomocą uda mi się samemu ją pokonać. Teraz włącza się i pojawia komunikat LAP u004 a następnie opuszcza odważnik kalibracyjny na dźwignię magnetowodu po czym myśli jakiś czas i wyświetla komunikat ---------------- .Później pokazuje Er1 Hi. Co ciekawe cewka w magnetowodzie po włączeniu nie ustawi się na środku tylko jest cały czas zaparta o górną pokrywę magnetowodu tak jakby elektronika źle sterowała nią. Przy wyłączonej wadze cewka w magnetowodzie rusza się bez żadnego przycierania.
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Teraz do sprawdzenia /poprawnego ustawienia/ czujnik położenia umieszczony przy cewce. Czujnik położenia to układ wzmacniacza który poziomuje cewkę. Spróbuj ręcznie zasymulować działanie przysłony. Jest tam zainstalowany układ fotooptyczny a przesłona jest zainstalowana na dźwigni połączonej z szalką. I właśnie tą przesłonę spróbuj zasymulować. Prawdopodobnie jest niewłaściwie ustawiona lub jest uszkodzony fotoelement.
  • Poziom 9  
    Grzeban i Mawi2 dzięki za podpowiedzi. Poleciały plusy. Waga włącza się po wymyciu elektroniki. Natomiast w układzie poziomowania dźwigni nie stykał do końca jeden przewód. Poprawiony i waga uruchamia się bez problemu. Wyniki są stabilne ale odbiegają lekko od masy wzorców którymi sprawdzam. Np. po położeniu nie dawno wzorcowanego wzorca o masie 5kg pokazuje 4,988.

    Serwisówka do tej głowicy uratowałaby mi życie :) ale szukam i szukam i nigdzie nie ma ;/