logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór rezystorów do katod wyświetlacza SM410562 z Attiny2313 i 4543BE

Ketron 17 Kwi 2014 14:25 1764 14
REKLAMA
  • #1 13518333
    Ketron
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Chciałbym za pomocą Attiny2313 oraz dekodera CMOS 4543BE obsługiwać podwójny wyświetlacz segmentowy (SM410562), chciałbym się dowiedzieć jakie są zasady dobierania rezystorów do katod takich wyświetlaczy, spotkałem się z wartościami od 100, poprzez 470 po 1100 Ω, czy to zależy tylko od wyświetlacza?
    (Vcc to oczywiście 5V)

(schemat dodaje w postaci załącznika, ponieważ dodawania zdjęcia nie działa)

Dziękuję i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Dobór rezystorów do katod wyświetlacza SM410562 z Attiny2313 i 4543BE schemat.jpg (124.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13518456
    laki_17
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Na wstępie to masz źle schemat zaprojektowany. Chodzi o tranzystory i sposób ich działania. Masz matryce ze wspólną anodą w rzeczywistości, a na schemacie są ze wspólną katodą z tego co odczytuje oznaczenie. Także tranzystory powinny być npn i wyświetlacz na schemacie inny.
  • #3 13518480
    Ketron
    Poziom 10  
    Rozumiem że tranzystory na odwrót, fakt mój błąd, z tego co wiem to funkcją tranzystorów jest wzmacnianie. A co z katodami wyświetlaczy?
  • REKLAMA
  • #4 13518516
    laki_17
    Poziom 17  
    Zmyliło mnie to CA wejście, a znaczy ono w sumie common anode. Znalazłem dokumentację od niego. Także mój błąd i ja zmyliłem. Wyświetlacz masz ok.
  • #5 13518635
    Ketron
    Poziom 10  
    A pomożesz w doborze rezystorów do katod? Widziałem projekt podobnego wyświetlacza gdzie były rezystory 100Ω, a w innym 470Ω, różnica jest tylko w jasności segmentów?
  • Pomocny post
    #6 13518661
    laki_17
    Poziom 17  
    Generalnie to dobierając rezystory dla takiego układu trzeba brać pod uwagę prąd jakiego wymagają diody w wyświetlaczu do poprawnego świecenia (jasności). Ustala się spadki napięć na poszczególnych elementach oraz co ważne bierze się pod uwagę to, że wyświetlacz będzie multipleksowany ze względu na swoją budowę, a więc sygnał sterujący będzie sygnałem prostokątnym o wypełnieniu zazwyczaj 50% dla każdej cyfry. A co do rezystorów to będzie tylko różnica jasności segmentów.
  • #7 13518999
    Ketron
    Poziom 10  
    Dzięki!
    Takiej odpowiedzi szukałem, znalazłem informację że If = 20mA,
    Czyli z prawa Ohma R= 5V/0,02A, czyli rezystory pod katody muszą mieć 250Ω? Czy do tego uwzględnić jeszcze rezystancję tranzystorów?
    Poprawcie mnie jeśli źle rozumuje :) Rozumiem też że rezystory 1kΩ przy tranzystorach mogą zostać?

Dziekuję i pozdrawiam
  • #8 13519126
    laki_17
    Poziom 17  
    Wyliczyłeś to ok tylko pamiętaj, że to jest prąd dla wyświetlania statycznego, a nie dynamicznego. Teoretycznie dla wyliczenia idealnie prądu trzeba przyjąć spadek napięcia na tranzystorze, ale jest on dość mały i zależy od wielu parametrów.
  • REKLAMA
  • #9 13519143
    Ketron
    Poziom 10  
    A jaka jest zasadnicza różnica między dynamicznym a statycznym?
  • Pomocny post
    #10 13519397
    laki_17
    Poziom 17  
    Dynamiczne (multipleksowanie) polega w tym przypadku na wystawienie 1 na np. pierwszą cyfrę(anodę), wystawienie odpowiedniego stanu na katody i odczekanie chwili czasu, wyłączenie wcześniejszych ustawień, w kolejnym cyklu włączenie 1 dla drugiej cyfry (anody) i ustawienie na katodach odpowiedniego stanu, odczekanie czasu, wyzerowanie wyjść i cykl się powtarza. Częstotliwość tych zmian dla jednej cyfry aby nie migała powinna wynosić co najmniej 80 Hz. Te dwie cyfry powinny być tak na zmianę przemiatane.
  • #11 13519445
    Ketron
    Poziom 10  
    Dzięki, zrozumiałem - czyli rezystory muszą mieć taką wartość żeby gasiły cyfry w miarę zmiany stanów na katodach
  • Pomocny post
    #12 13519671
    laki_17
    Poziom 17  
    To właśnie nie do końca. Jeśli odetniesz zasilanie tranzystorem dla cyfry to nie zaświeci Ci się żaden segment. A jeśli załączysz zasilanie tranzystorem to wtedy w zależności co będziesz mieć na wyjściu z układu dekodera to te segmenty się zaświecą. Rezystory w katodach służą przede wszystkim do ograniczenia prądu dla diod LED zawartych w segmentach.
  • #13 13519798
    Ketron
    Poziom 10  
    Dzięki, myślę że już rozumiem:
    Cyfry wyłączam odcinając tranzystor odpowiednim stanem na moim mikrokontrolerze, a odpowiednie segmenty świecą się w zależności od tego co poda BCD kiedy dana cyfra jest włączona, natomiast rezystory na katodach służą do regulowania prądu segmentów.
  • REKLAMA
  • #14 13520226
    laki_17
    Poziom 17  
    Czyli wszystko już jasne:) Także pozdrawiam i życzę powodzenia w uruchamianiu.
  • #15 13520242
    Ketron
    Poziom 10  
    Dziekuję za pomoc i pozdrawiam :)

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o dobór rezystorów do katod wyświetlacza segmentowego SM410562, który ma być obsługiwany przez mikrokontroler Attiny2313 oraz dekoder CMOS 4543BE. W dyskusji wyjaśniono, że dobór rezystorów zależy od prądu wymagającego do poprawnego świecenia segmentów, a także od sposobu multipleksowania wyświetlacza. Ustalono, że rezystory w katodach służą do ograniczenia prądu dla diod LED w segmentach. Użytkownik obliczył wartość rezystora na 250Ω przy prądzie 20mA, jednak podkreślono, że to obliczenie dotyczy wyświetlania statycznego, a w przypadku dynamicznego należy uwzględnić spadek napięcia na tranzystorach. Ostatecznie użytkownik zrozumiał, że rezystory regulują prąd segmentów, a tranzystory kontrolują, które cyfry są aktywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA