Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HOLTON 200 zasilanie i moc

liteon 18 Apr 2014 01:01 2043 4
    liteon
    Level 11  
    Mam proste pytania. Mam transformator na jałowym 2X31v co po wyprostowaniu daje z obliczeń +- 43v i 2 kondensatory po 10000 uf 50v. Chcę zbudować Holtona 200 MIRLEY na jednej parze! Podłączę głośnik magnat 4 ohm 200w. Czy uzyskam moc chociaż 80 w znamionowej? Jest to możliwe na jednej parze, bo mam właśnie tylko 2 mosfety. Chcę zrobić subwoofer i oczywiście filtr też zmontuje.
    Nie zależy mi na większej mocy. Mam w domu ws 704 co też ma 80w i w zupełności wystarcza. Tylko mam do niego Altusy 110 i wiecie jak to jest z tymi głośnikami. Basik do bani trochę.
    Jak da radę uzyskać te 80w, to jakie podać napięcie wejściowe na ten wzmacniacz żeby uzyskać właśnie owe waty.
    I chyba dobrze rozumuje, że to napięcie wejściowe można podnieść na filtrze.
    Myślałem, że coś tam niby pojęcia mam, ale okazuję się że chyba nie do końca.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Holton to konstrukcja w której dostępne nienapicie napięcie zasilania jest rozrzutnie marnowane.
    Policzyłem dla 80W/4Ω co wymaga 25,2V wartości szczytowej na głośniku i prądu szczytowego 6,3A
    Tranzystory wyjściowe do uzyskania takiego prądu potrzebują Ugs≈6V wzmacniacz napięciowy zmarnuje 2V rezystory filtrujące jego zasilanie kolejne 1,5V a rezystory źródłowe 1,3V.
    Razem daje to prawie 11V minimalnego spadku napięcia, to poważna wada prostych wzmacniaczy na MOSFET'ach, gdy chce się pracować przy niskim napięciu wzmacniacz bipolarny lepiej je wykorzysta.
    Czyli wzmacniacz potrzebuje zasilania min 36V, uwzględniając spadek napięcia na transformatorze pod obciążeniem i tętnienia napięcia na kondensatorach wcale nie będziesz miał 43V ale są szanse że wystarczy, lub będzie niewiele mniej.
    Zakładając że napięcie zasilania będzie gdzieś w zakresie 36-43V moc strat będzie 65-93W więc da się i na dwóch tranzystorach, tylko wymagania na radiator będą nieco większe niż dla czterech, tranzystory są tańsze od radiatorów, trudno zrozumieć taką "oszczędność".
    liteon
    Level 11  
    Dokupiłem jeszcze jedną parę mosfetów. Jakbym podłączył 2 transformatory z pw8010 po dwa kondensatory 6800uF i 63V na szynę zasilania. Mam do tego dwa radiatory właśnie z pw8010, które połączyłem w całość co dało wys 9,5cm szer 16cm głębokość 4,5 cm. Zda to egzamin?
    Każdy kombinuje jak może nie mając za wiele kasy.
    liteon
    Level 11  
    Właśnie tak podłączyłem i działa. HOLTON 200 zasilanie i moc