Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rover 75 2.5 Automat Benzyna - Twardawy hamulec, brak gwałtownego hamowania

rafalmis1 19 Kwi 2014 23:30 1191 2
  • #1 19 Kwi 2014 23:30
    rafalmis1
    Poziom 2  

    Chciałem na początek wszystkich przywitać

    Mam poważny problem z hamulcem, a dokładnie sytuacja jest taka:

    1. odpalam samochód
    2. wrzucam np. D albo R aby nawrócić (zależy jak zostawiłem samochód)
    3. w trakcie manewru nawracania i przez pierwsze kilka minut mam hamulec tak jakbym nasmarował tarcze olejem, do tego muszę znacznej siły używa aby coś hamowało
    4. W trakcie jazdy jak che gwałtownie zahamować, to pedał mi nie pozwala, jest twardy. Dopiero po momencie pedał zaczyna opadać i zaczyna hamować, ale nadal trzeba trochę siły użyć
    5. po pewnym czasie samochód hamuje, ale w taki sposób, że trochę siły używam i muszę być czujny, ponieważ aby hamulec złapał, muszę go lekko nacisną i dopiero w tedy dociskać aby hamować

    Co zrobiłem:
    1. wymieniłem serwo wraz z pompką na używane- trochę pomogło, ale pedał nadal mi nie pozwala gwałtownie hamować i rano mam hamulec jak pisałem wyżej, posmarowane olejem
    2. wymieniłem tarcze, klocki, hektolitry płynu
    3. wymieniłem profilaktycznie przewody elastyczne z przodu. Jak teraz złapie hamulec, to koła przednie stają w miejscu,
    4. tarcze z przody nawiercane i nacinane
    5. wymienione wszystkie prowadniczki, gumki, osłonki, nasmarowane smarem który znajdował się w zestawie
    6. odpowietrzałem pompę ABS- trochę pomogło
    7. sprawdziłem zaworek między serwo a kolektor- działa i podczas wypinania z serwo zeszło powietrze
    8. serwo pracuje, ponieważ jak pompuje i odpalę samochód na wciśniętym hamulcu, to pedał odpada
    8. na wyłączonym samochodzie mogę pompować hamulcem i nigdy nie zrobi się twardy jak kamień

    Nie wymieniałem przewodów elastycznych z tyłu, ale jak je trzymam, a ktoś pompuje, to nie czuje zęby puchły, ale widzę ze wąż pracuje. Mimo to tak je wymienię. Lecz nie wierze w poprawie

    Bardzo proszę o wszystkie sugestie. Jeździłem nie jednym samochodem nie pierwszym automatem, ale pierwszy który tak złe hamuje


    dziękuję i pozdrawiam Rafał

    0 2
  • #2 27 Kwi 2014 17:37
    maniekk78
    Poziom 2  

    a oprocz odpowietrzenia abs odpowietrzales uklad hamulcowy bo o tym nie napisales

    0
  • #3 27 Kwi 2014 18:44
    rafalmis1
    Poziom 2  

    A no nie pisałem ponieważ myślałem ze wystarczy wpis o tym, że hektolitry płynu przeszło przez układ

    0