Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus r553lb- Czarny ekran !

mistalms 20 Apr 2014 09:35 4182 18
    mistalms
    Level 1  
    Witam jestem troche zielony... Ale zainstalowałem windows 7. Sterowniki do tego laptopa byly od producenta ale pod 8. Wiec chciałem wgrac 8. Wiec zrobiłem takie coś

forum.benchmark. pl/topic/37106-removable-device/ (na pen wgrałem win 8)
    nastepnie zmieniłem boostowanie na removable devices

Dodam że był to win 7. Asus ( 2 dniowy) Prezent na świeta :/

Prosze o pomoc

( Podłaczyłem hdmi z laptopa do monitora i dalej czarny ekran (dałem fn+f+))
    marek216

Level 43  
    Czarny ekran jest tylko przy po uruchomieniu systemu czy już od startu?
    mlemon
    Level 2  
    czy udało Ci sie rozwiązać problem? jeśli tak to jak? tez kupiłem Asus r553lb i mam identyczny problem , też zmieniłem sekwencje botowania w biosie i przy próbie zabootowania z usb (linuxa) padł ekran i nawet bios sie nie włącza...

Dodano po 54 [sekundy]:

marek216 wrote:
    Czarny ekran jest tylko przy po uruchomieniu systemu czy już od startu?

juz od startu, wyglada jakby ekran padł bo nawet bios sie nie wlacza
    marek216

Level 43  
    Pozostaje zaprogramowanie BIOS na programatorze
    C-oolt
    Level 22  
    Spróbowałbym na początek reset BIOS-u (wyciągnąć bateryjkę podtrzymującą BIOS na kilka minut)

Jeżeli to nic nie zmieni to kolejnym krokiem jest:

marek216 wrote:
    Pozostaje zaprogramowanie BIOS na programatorze
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Asus ( 2 dniowy) Prezent na świeta :/

Masz gwarancję ?
    Na tych niskonap. I7-...U była seria Asus X550
    mlemon
    Level 2  
    Dlaczego uwazacie ze trzeba zresetowac /zaprogramowac od nowa bios? Ktos z was mial podobny problem? To jest nowiutki laptop...
    lisek
    Service technician RTV
    Masz gwarancję ?!
    ODDAJ jako uszkodzony.
    Ma prawo sie zepsuć

mlemon
    Level 2  
    Quote:
    [quote="lisek"]Masz gwarancję ?!
    ODDAJ jako uszkodzony.
    Ma prawo sie zepsuć

i tutaj sie nie zgadzam... nie ma prawa sie zepsuć, od sprzętu za 3000zł wymaga się zeby podziałał nieco dłużej niż 15minut!

swoją drogą ktoś ma tego laptopa? nigdzie nie można znaleźć opinii na jego temat, modelu nie ma nawet na polskiej stronie producenta...
    mlemon
    Level 2  
    Quote:
    Jak się go używa prawidłowo!

a od kiedy przestawienie sekwencji bootowania w biosie kwalifikuje się jako nieprawidłowe używanie laptopa ??? :)

rozmawiałem dziś ze znajomym który tydzien temu też wziął tego samego asusa r553lb i mial identyczną sytuacje chcąc odpalić linuxa z usb - w momencie przestawienia sekwencji bootowania tak by w pierwszej kolejności był usb stick i wyłączenia bootowania z dysku oraz dvd padł mu ekran, wygląda na to iż jest to jakaś wada fabryczna tego modelu...

ps.

dzięki za link ale klikam na zakładkę opinie a tam: "Brak opinii. Może warto dodać swoją własną ?"
    nom4k
    Level 2  
    Witam,
    czy ktoś znalazł rozwiązanie?
    Mam dokładnie ten sam kłopot.
    Nowy laptop, wchodzę do biosa, ustawiam boot z dvdram, wkładam płytke robie save and quit, komp się restartuje i czarny ekran... nawet do biosa nie da się wejść

Jest to już drugi egzemplarz tego modelu z jakim mam problem.
    Wymieniłem i to samo.
    Człowiek w sklepie zaproponował aby poczekać aż batka się wyładuje ale wątpię aby cokolwiek to dało.... poczekam i dam znać
    sendcomp.pl
    Level 17  
    nom4k wrote:
    Witam,
    czy ktoś znalazł rozwiązanie?
    Mam dokładnie ten sam kłopot.
    Nowy laptop, wchodzę do biosa, ustawiam boot z dvdram, wkładam płytke robie save and quit, komp się restartuje i czarny ekran... nawet do biosa nie da się wejść

Jest to już drugi egzemplarz z jakim mam problem.
    Wymieniłem i to samo.
    Człowiek w sklepie zaproponował aby poczekać aż batka się wyładuje.

Spróbuj wyjąć baterię i odłącz zasilanie. Wciskaj kilka razy przycisk włącznika, przytrzymuj dłużej. Po tej operacji podłącz zasilanie i zobacz czy coś się zmieniło. Chyba, że bateria wbudowana i obowiązuje gwarancja?.
    nom4k
    Level 2  
    lapek ma wbudowaną baterię, teraz czekam jak się wyładuje.
    gwarancja obowiązuje - dziś odebrałem sprzęt ze sklepu
    lisek
    Service technician RTV
    Ponieważ ta seria Asusa jest na nowej platformie zwanej Intel Shark Bay (2013)
    Link_z ukr.web po translacji chińskiej web_site Chiphel

Quote:
    Shark Bay 2 chip platform that has HM86 / HM87 or QM87 chipset powered with Haswell based mobile CPU.

np. Link z grafika przełączalną pomiedzy NVIDIA GeForce GT 740M 2GB , a wbudowana w procesor np.I7 4500U
    Intel HD Graphics 4400

Prawdopodobnie problem tkwi w "umiejetnym" zainstalowaniu ....... wg. opisu Link
    oraz Link1
    oraz Link_ Intel _linux graphics

p.s

podobno się udało Link

Dużo info. po wpisaniu w "wujka google" frazy: Intel Shark Bay boot linux
    np. ten_Link
    rasel45
    Level 1  
    Zakupilem dzisiaj model Asusa r553 lb i mam dokladnie ten sam klopot (czarny ekran po zmianie sekwencji bootowania). Czy komus udalo sie rozwiazac ten problem??
    burmistrz011
    Level 9  
    Mam ten sam problem. Po zmianie w Biosie na start z USB komp już się nie włącza. Świeci tylko kontrolka zasilania i nic więcej. Jeśli włożę płytkę z Win to odczytuje ją ale nic dalej się nie dzieje. Zna ktoś sposób na rozwikłanie tego problemu???
    toldan
    Level 1  
    Komuś się udało znaleść rozwiązanie? Również mam taki sam problem
    marek216

Level 43  
    toldan wrote:
    Komuś się udało znaleść rozwiązanie? Również mam taki sam problem

burmistrz011 wrote:
    Mam ten sam problem. Po zmianie w Biosie na start z USB komp już się nie włącza.

rasel45 wrote:
    Zakupilem dzisiaj model Asusa r553 lb i mam dokladnie ten sam klopot (czarny ekran po zmianie sekwencji bootowania)

Jeśli problem pojawia się po zmianie w BIOSie to trzeba go wgrać na nowo - jakiej odpowiedzi oczekujecie?

Zamykam.