Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bruzdownica jaką kupić do ok 500zł

Daro1003 20 Apr 2014 16:22 31038 39
    Daro1003
    Level 23  
    Witam
    Sporadycznie wykonuje instalacje elektryczne z wkuwanymi peszlami z przewodami w ścianę. Planuje zakup bruzdownicy na znanym portalu aukcyjnym jest tego dużo nieznanych firm. Co koledzy po fachu polecacie ? Coś do ok 500zł maksymalnie.
    tomix
    Level 16  
    Ogólnie masz dwa typy do wyboru. Pierwszy to taki, w którym masz dwie tarcze diamentowe i sam musisz przecinakiem wykuć śnit mając dwa rowki, a drugi robi to za Ciebie. Ostatnio pracowałem Hilti DC-SE 20, tj ta z pierwszej grupy i jest taka o, szału nie robi. Z możliwością regulacji szerokości i głębokości cięcia, kosztuje niestety > 1k pln. Tańszej bym jednak już nie kupował. Te z drugiej grupy kosztują prawie 2x więcej, ale robotę masz zrobioną jak to mówią "migusiem" :)
    Daro1003
    Level 23  
    Ogólnie szedłbym chyba w wersje co wycina dwa rowki i resztę robimy młotem. Chodzi tutaj o cenę głównie. Sporadycznie robię takie instalacje ale jeżeli już trzeba wkuć peszla obecnie robię małym fleksem dwa rowki i wykuwam przecinakiem.
    W hilti raczej nie zainwestuję ze względu na wysoką cenę oraz małą przydatność tego narzędzia. Opcja druga jaką kolega podpowiada jest ciekawa lecz chyba z gorszych firm trzeba dać w okolicy 1000zł.
    A co koledzy polecicie z tańszych firma ?
    ducia
    Level 22  
    Normalnie używam Boscha niebieskiego ale i takie narzędzie zaniemoże oddałem do serwisu, a musiałem czymś dokończyć zaczętą robotę kupiłem na szybko EINHELL BT-MA 1300 byłem zaskoczony działa bez zarzutu do teraz. Wykorzystywana jest już na równo z Boschem bo już dawno zarobiła na siebie, a czasami terminy gonią.
    Daro1003
    Level 23  
    Czyli do sporadycznie wykonywanych szczelin EINHELL BT-MA 1300 się nada. Rozumiem że robi dwa rowki reszta trzeba wykonać przecinakiem.
    Cena do 500zł więc mieści się w granicy.
    ferdek16
    Level 17  
    Nigdy nie Kupił bym bosch, Używam graphite kosztuje ok 500-550zł i jest niesamowicie wytrzymała mam już ok 2 lata i zero luzu czy czego kolwiek jedyna naprawa to ukruszony przewód przy wtyczce. Ogólnie nie mam ani jednego narzędzia z bosch makita itp kupa kasy w kieszeni a ani razu jeszcze mi się nie zepsuło a każde już zarobiło z zapasem.
    Daro1003
    Level 23  
    Możesz kolego podrzucić model swojego graphite ? Wydaje mi się że graphite kosztuje już chyba ponad 1000zł
    ferdek16
    Level 17  
    Nie wiem jak w sklepach ale w hurtowni w której biorę materiały też maja sprzęty i w tej chwili kosztuje 492zł model 1320W 59G370
    Daro1003
    Level 23  
    Ok dzięki za model sprawdzałem i również mieści się w 500zł teraz już mam jakieś rozeznanie EINHELL lub GRAPHITE.
    ducia
    Level 22  
    Kolego jak się chcesz czymś zawodowo zajmować do idź kuj graphitem 10godzin w żelbecie zobaczymy czy nie będzie luzów. Kupa kasy za jakość która jest widoczna po paru latach użytkowania, poza tym kup narzędzie na firmę z FV z 36m gwarancją.
    ferdek16
    Level 17  
    Jak wyżej mam graphite 2 lata w ciągłym użytku i zero problemu, warto zauważyć na markowych napis made in china. wszystko klepane w chinach więc po co płacić za nalepkę w butach nike też nie chodzę.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    ferdek16 wrote:
    Jak wyżej mam graphite 2 lata w ciągłym użytku i zero problemu, warto zauważyć na markowych napis made in china. wszystko klepane w chinach więc po co płacić za nalepkę w butach nike też nie chodzę.

O jednym kol. zapominasz Bosch,Makita i inne markowe sprzęty bez problemów naprawisz a z tym będziesz cierpliwie czekał.Podróbka chińska Boscha a orginał to dwie różne maszyny ( jeśli chodzi o jakość).Jeśli Makita,Bosch itd produkują maszyny w chinach to również dbają aby to była odpowednia jakość ( oczywiście laik nie ma o tym pojęcia).
    Jeśli robisz bruzdkę raz na rok to i chińczyk ( choć nie zawsze wystarczy).
    Na temat wytrzymałości chińczyków nie pisz bzdur, akurat firma na budowie pracowała chińczykami-jeden dzień pracy i maszyny do serwisu ( zaznaczam normalnej pracy a nie zabawy).
    PS
    Najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy niewiele mają do powiedzenia i jak pochodzisz w orginalnych butach Nike to podróby więcej nie założysz bo od razu odróżnisz.
    ferdek16
    Level 17  
    Używałeś narzędzi graphite aby się wypowiadać ja używam i jestem zadowolony młot kuje w miesiącu po ok 700 otworów pod puszki bruzdy pod peszle otwory pod rozdzielnice i mam już go prawie 2 lata. Zero problemu. Wiertarek używam idealnych odwzorowań bosch GBH 4-26 DFR tylko bez nalepki środek jest identyczny porównywałem w serwisie u znajomego niektóre podzespoły z identycznymi oznaczeniami. więc nie wciskaj mi kitu że nie mam nic do powiedzenia. Ogólnie temat rzeka jeden woli jeździć VW a inny oplem tak to porównuje. Ps jak się kupuje buty z głową to jest różnica między nike a innym w cenie.....
    anet870
    Level 26  
    W tej cenie tylko Graphite.Dobra jakość w stosunku do ceny,gwarancja ,dostępność części zamiennych,ergonomiczna i lekka a w dodatku produkcja dla polskiej grupy topex a nie dla niemieckiego czy innego zagranicznego typa.
    ducia
    Level 22  
    To ja dorzucę jeszcze swoje trzy grosze, zapraszam użytkowników tanich zabawek do jakiegokolwiek serwisu elektronarzędzi i zapytajcie czego mają najwięcej do naprawy?
    Dlaczego wypożyczalnie nie maja jakiś tanich podróbek przecież dla nich było by lepiej tańsze są i również można zarobić? Nie ma tematu rzeki nie da się porównać narzędzi profesjonalnych do tanich zabawek hobbistycznych.

Co do klepania to te tanie wszystkie klepią w Chrl, bo te co ja mam składane są np. Makita z Japonii, Bosch z Węgry, Rosja, Malezja.
    ferdek16
    Level 17  
    Każdy uważa inaczej ja jestem zadowolony i nie zamierzam zmieniać na inne ma gwarancję 24 miesiące jak do tej pory mi żadna nie padła to jest moje zdanie jak ktoś ma inne nikt mu nie broni.
    anet870
    Level 26  
    Makita...to dopiero robią się zabawki za kosmiczną cene.Profesjonalista kupi dobry sprzęt renowny a jeśli ktoś tylko dłubie to tani sprzęt wystarczy
    Marksrz
    Level 23  
    Daro1003 wrote:
    mam jakieś rozeznanie EINHELL lub GRAPHITE.

Przyjrzyj sie czym róznia sie te maszyny oprócz koloru i nalepki
    Aby to było tanie w zakupie dla zleceniodawcy ( handlarza) musi byc z długiej serii czyli klepane z jednej formy w PRC
    Na tym polega cała sztuka , zmieniaja sie tylko nalekpi inny kolor i juz mamy Einhella Graphiti Alpha , itd.
    Gdy robiłem instalacje elektr w domu kupiłem uzywane AEG za 500, zrobiłem robote i dalej moge sprzedac ta maszyne z zyskiem , bo to nie tanieje
    zas nowego chinczyka za ile sie sprzeda po miesiacu uzywania ?
    Bruzdownica to szlifierka katowa i obudowa wiec cała awaryjosc to silnik i przekładnia jak w szlifierce
    Kto zna jak zbudowana jest przekładnia w chinczyku to nie bedzie sie dziwił dlaczeo to sie sypie
    To by było na tyle , kiedys tez zaczynałem od zera i uczyłem sie na błedach

Moderated By retrofood:

Ostrzeżenie nr 2 za permanentne lekceważenie zasad polskiej pisowni. Regulamin, pkt 3.1.13.

Topolski Mirosław
    ferdek16 wrote:
    Zero problemu. Wiertarek używam idealnych odwzorowań bosch GBH 4-26 DFR tylko bez nalepki środek jest identyczny porównywałem w serwisie u znajomego niektóre podzespoły z identycznymi oznaczeniami. więc nie wciskaj mi kitu że nie mam nic do powiedzenia.

To co napsałeś potwierdza, że nie masz nic do powiedzena oprócz obiegowych opini krążących wśród laików.
    anet870
    Level 26  
    Dlaczego Bosch,Wurth,Spit, i wiele innych bazuje na tych samych maszynach tylko inaczej je oklejają?
    Topolski Mirosław
    anet870 wrote:

Dlaczego Bosch, Wurth, Spit, i wiele innych bazuje na tych samych maszynach tylko je inaczej oklejają?

To są produkty Boscha dla Wurtha, Spita i innych ale na pewno nie dla chińczyków typu EUROTEC, GRAPHITE, VERTO, itd
    anet870
    Level 26  
    Myślę inaczej, mianowicie Bosch jest dobrą firmą lecz finansuje Skill i Eurotec i co tam jeszcze...Każda duża marka tak robi i nie wpuszcza na rynek niepotrzebnej konkurencji. Graphite jest razem w grupie Topex oczywiście lecz co tam robi Schnider itd?Wszystko jest oparte na tym samym projekcie, nawet pochodzi z tej samej linii produkcyjnej. W dzisiejszych czasach nie spotkasz się ze sprzętem trwałym jak dawna "Celma"...Zapoznaj się z celowym postarzaniem produktu. Jednak faktem jest że dużo droższy sprzęt wytrzyma więcej gdyż marka musi zostać marką, w takim wypadku wydaję 3000zł na młotek a nie 500zł na tani młotek pytanie ile potrzebuję z niego korzystać i w jaki sposób?
    ducia
    Level 22  
    Bo zabawki z marketów tak mają, ja się już nauczyłem narzędzi nie kupuje się w markecie na promocji! W którym markecie masz np. Bosch niebieski? Makita jest która jest najbardziej awaryjna, Metabo te modele co po sklepach się nie sprzedają ale mają naklejkę Metabo itd..
    anet870
    Level 26  
    Dlaczego sprzęt renomowanej marki nazywasz zabawką?Przecież nie kosztuje tyle co Graphite tylko x3 i nawet mniej zrobi a kupując u dealera muszę zapłaćić krocie lecz mam sprzęt na lata pytanie czy komuś jest to potrzebne?Tak właśnie powstają tanie marki i dobre marki im chcą dorównać w kwestii ilości sprzedanych artykułów.
    ducia
    Level 22  
    Bo to powstaje na potrzeby marketu nie użytkownika ma być cena. kiedyś Skill, Sparky były ok odkąd weszły do marketu to jest straszna lipa baterie w wkrętarce wytrzymały 5m po reklamacji podziałały 3m i padły, a gwarancja się skończyła. Dlatego uważam dobry sprzęt to od dealera.
    Topolski Mirosław
    :arrow: anet870
    Rozbierz sobie Euroteca itp a zobaczysz, że tam są chińskie części a nie oryginalne Boscha tak jak w maszynach Boscha .
    P.S
    Ręce opadają jak czyta się takie bzdury ( zastanów się ile markowych rzeczy ma swe chińskie gorszej jakości odpowiedniki)
    ferdek16
    Level 17  
    Nadal nie mogę się zgodzić z opinią o tańszym sprzęcie, u mnie w okolicy już bardzo dużo firm budowlanych używa Graphite i nie słyszałem złej opinii. Sam mam od nich bruzdownicę i szlifierkę kątową, bruzdownica używana sporadycznie lecz szlifierka w ciągłej eksploatacji ma zero luzów. Jest cały czas zimna mam 1,5 roku, dla mnie nie zawodna tnę nią wszystko posadzki, porotherm, metal itp. Co do Boscha niebieskiego kupiłem na start Bosch 4-26 DFR pomyślałem sprzęt ma 3 lata gwarancji wydam 850zł, ale pochodzi długo, lecz to nieprawda, po pół roku uchwyt DFR padł, ale to nic za kolejne 3 miesiące spalił się silnik. Cóż pomyślałem jest na gwarancji, lecz Bosch nie uznał jej i od tej pory nie zamierzam inwestować w naklejkę. Poza tym Eurotec np mam identyczny wirnik co do szczegółu.
    gabkabaltazar
    Level 12  
    Zgadzam się z ferdek16, marka to nie wszystko. Mój wuj robi wykończeniówki, instalacje itp i generalnie bardzo mocno eksploatuje sprzęt i też nie zawsze te lepsze i droższe narzędzia wytrzymywały. Kilka miesięcy temu dał się namówić na bruzdownice Tryton i jest zadowolony z trwałości, do 500 zł. Myślę że to całkiem ciekawy wybór.
    Topolski Mirosław
    Ja będziecie pracować w serwisie elektronarzędzi, to wtedy będziecie mogli wypowiadać się na temat awaryjności, przyczyn oraz marek.Tu jest najlepszy przegląd tego co pada,kiedy, dlaczego i w jakim sprzęcie oraz opłacalności napraw.
    janekjaw
    Level 2  
    Witam
    Też szukam dobrej bruzdownicy i zastanawiam się bo kolega Tomix pisał coś że są dwa rodzaje bruzdownic. zastanawiam się nad taką co usuwa śnit ale kompletnie nie mogę znaleźć żadnego modelu - może ktoś coś wskazać ?
    Pozdrawiam