Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kompresor 3JW60 jaki włacznik i wyłącznik ciśnieniowy.

Stagraczynski 23 Apr 2014 20:59 12990 14
    Stagraczynski
    Level 11  
    Witam. kupiłem w dobrej cenie kompresor 3JW60 tylko że z uszkodzonym włącznikiem i wyłącznikiem ciśnieniowym. co powinienem kupić aby to wymienić i założyć coś dobrego. widziałem różne w sprzedaży i nie wiem co powinienem wybrać.

obecnie jest tam coś takiego. rok produkcji 1980 więc myśle że nie ma sensu tego reanimować kompresor 3JW60 jaki włacznik i wyłącznik ciśnieniowy. kompresor 3JW60 jaki włacznik i wyłącznik ciśnieniowy. kompresor 3JW60 jaki włacznik i wyłącznik ciśnieniowy.
    magneto0909
    Level 13  
    Witam.no nie? ,nic nie wiadomo o stanie zbiornika , sprężarki .same kłopoty
    Stagraczynski
    Level 11  
    magneto0909 wrote:
    Witam.no nie? ,nic nie wiadomo o stanie zbiornika , sprężarki .same kłopoty

sprężarka pompuje dobrze bo można podpiąć "na krótko" w tej chwili i wszystko chodzi. w zbiorniku po odkreceniu było mało wody i bardzo mało syfu. poziom oleju ok i widać jeszcze zielony kolor na uszczelkach więc kiedyś ktoś już to reanimował
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Jeżeli sprężarka sprawna,to daj nowy ciśnieniowy LCA o odpowiednim zakresie ciśnienia.Możesz zamiast stycznika (obecnie jest brak jest zabezpieczenia silnika)zastosować wyłącznik silnikowy typu M-611 lub podobny w obudowie z odpowiednim zabezpieczeniem termicznym,lub nowy stycznik ,termik i ciśnieniowy innego typu 1-fazowy ,odpowiednio połączony z układem stycznik+termik+dodatkowo wyłącznik całego kompresora(chodzi o sterowanie).

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam ,przy dokładnym oglądnięciu zdjęcia termik jest.
    Stagraczynski
    Level 11  
    nikusert wrote:
    Witam
    Jeżeli sprężarka sprawna,to daj nowy ciśnieniowy LCA o odpowiednim zakresie ciśnienia.Możesz zamiast stycznika (obecnie jest brak jest zabezpieczenia silnika)zastosować wyłącznik silnikowy typu M-611 lub podobny w obudowie z odpowiednim zabezpieczeniem termicznym,lub nowy stycznik ,termik i ciśnieniowy innego typu 1-fazowy ,odpowiednio połączony z układem stycznik+termik+dodatkowo wyłącznik całego kompresora(chodzi o sterowanie).

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam ,przy dokładnym oglądnięciu zdjęcia termik jest.

Kompresor ma pracować w zakresie 6-8bar
    Sorki za laickie pytanie ale musze zebrać części aby mi to elektryk podłączył i musze dobre części kupić.
    czyli moge coś takiego kupić:
    Wyłącznik Ciśnieniowy LCA-2 HYDRO-VACCUM ok 120zł
    WYŁĄCZNIK SILNIKOWY M 611 MS 600/16 1,6-2,5A ok 50zł

czy coś jeszcze trzeba?
    nikusert
    Level 40  
    Jeżeli LCA2 jest o tym zakresie ,to oczywiście ze tak,co do M611 to musisz odczytać (lub już odczytałeś)prąd znamionowy silnika,i dobrać odpowiedni.
    Stagraczynski
    Level 11  
    na silniku nie ma żadnej tabliczki ale wygląda tak samo jak przy innych aukcjach z takim kompresorem kompresorem.
    nikusert
    Level 40  
    Możesz zrobić pomiar prądu cęgami dietza jeżeli masz.
    Stagraczynski
    Level 11  
    oczywiscie że nie mam.
    jest stary przełącznik tsm-1 chyba 380v 16A
    i na cisnieniowym tez pisze 16A
    nikusert
    Level 40  
    Może się okazać że stycznik i ciśnieniowy jest dobry,to kwestia sprawdzenia.Gdybyś wymieniał stycznik na M-611,to jego wartość prądową możesz dobrać na podstawie termika jaki masz zastosowany przy styczniku.
    Stagraczynski
    Level 11  
    To wszystko jest zaśniedziałe i zardzewiałe na dodatek kable tez chyba sa z lat 80 więc chciałbym to wymienić aby nie było jaj. jest tam jeden luźny kabel od włącznika. widac go na zdjęciach i tez nie wiem gdzie go podłączyć bo by się może okazało że wszystko chodzi.

Ten kabelek idzie od wyłacznika od 3 pozycji od lewej. może wiecie gdzie go podłaczyć?
    Stagraczynski
    Level 11  
    jakiej wielkości powinien być oryginalny termik przy tym kompresorze?
    5-7A?
    nikusert
    Level 40  
    Jak masz zamiar zastosować M-611,to stycznik z przyciskami możesz zdemontować.Co do wartości termika,lub M-611 musisz odczytać z tabliczki znamionowej lub zrobić pomiar cęgami dietza.

Dodano po 10 [minuty]:

Tu masz schemat podłączenia,z tą różnicą ze drugi koniec cewki stycznika nie łączysz pod (0),czyli obecnie N,tylko do następnej fazy.To bardzo proste poradzisz sobie.Gdybyś jednak zastosował termik,to jego styki pomocnicze łączysz w szereg w tym obwodzie.
    nikusert
    Level 40  
    Termik na rysunku ma oznaczenie Q 1.
    Stagraczynski
    Level 11  
    Dziękuję wszystkim. zrobiłem tak, że wymieniłem cały ten stycznik z termikiem jak i wymieniłem Ciśnieniowy na nowy.