Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Passat B5 1.9 TDI AJM 1999r Nie działają elektryczne szyby, podświetlenie

pajo555 23 Apr 2014 21:25 10527 10
    pajo555
    Level 13  
    Witam, jak w temacie posiadam Passata B5 z 1999r. Ma on 4x el szyby i problem jest taki że żadna z nich nie działa, również nie działają elektryczne lusterka, oświetlenie w środku jak i poduszki powietrzne. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok, sprawdziłem wszystkie kable jak i założyłem inny moduł komfortu i to samo...
    Co można jeszcze sprawdzić ???
    jurekk55
    Level 36  
    Sprawdź d o k ł a d n i e bezpieczniki i ciągłość kabli zasilających
    Jackall
    Level 27  
    Kable pod dywanikiem kierowcy. W miejscach łączenia np. trzech w jeden. Na oko mogą wyglądać ok, ale jak pociągniesz to się rozlezą. Jeżeli masz mokro, krople rosy, to 120 procent pewności, że coś ugniło. No chyba że akurat wczoraj zaczęło przeciekać he, he.
    pajo555
    Level 13  
    Jackall wrote:
    Kable pod dywanikiem kierowcy. W miejscach łączenia np. trzech w jeden. Na oko mogą wyglądać ok, ale jak pociągniesz to się rozlezą. Jeżeli masz mokro, krople rosy, to 120 procent pewności, że coś ugniło. No chyba że akurat wczoraj zaczęło przeciekać he, he.

No dwa razy sprawdzałem już te kable pod dywanikiem ale jeszcze raz nie zaszkodzi :) Może pościągam izolację z nich to może coś znajdę :)
    pajo555
    Level 13  
    Jackall wrote:

Autko rozebrałem w okolicach modułu i powymieniałem wszystkie zaśniedziałe kable, wszędzie gdzie były łączenia polutowałem od nowa,
    wszystkie bezpieczniki sprawdzone, moduł itp i nadal nic nie działa.
    Co jeszcze mogło by się stać ????
    RADU23
    Moderator of Computers service
    pajo555 wrote:
    jak i założyłem inny moduł komfortu i to samo...

Masz pewność że "nowy" moduł komfortu jest ok?.
    domex32
    Moderator of Cars
    A kostki w lewym progu całe?

Zdemontuj osłonę plastikową nad nogami kierowcy i tam przejrzyj bezpieczniki, oraz dokonaj kontroli napięć na zaciskach skrzynki bezpiecznikowej, może i tam znajdziesz przyczynę nie odpalania.

Z tego co pamiętam, bez modułu komfortu nie działają tylne szyby i zamki oraz oświetlenie wewnętrzne, przednie szyby chodzą, wiec gdzieś uciekło zasilanko.
    pajo555
    Level 13  
    RADU23 wrote:
    pajo555 wrote:
    jak i założyłem inny moduł komfortu i to samo...

Masz pewność że "nowy" moduł komfortu jest ok?.

100% pewności to ja nie mam czy moduł komfortu jest sprawny bo teraz nowe ze sklepu może trafić się nie sprawne ale sprzedający mnie zapewniał że jest sprawny bo wyciągnął go z samochodu rozbitego w którym wszystko z szybami itp było ok.
    A jest możliwość jakoś go sprawdzenia???

Dodano po 4 [minuty]:

domex32 wrote:
    A kostki w lewym progu całe?

Zdemontuj osłonę plastikową nad nogami kierowcy i tam przejrzyj bezpieczniki, oraz dokonaj kontroli napięć na zaciskach skrzynki bezpiecznikowej, może i tam znajdziesz przyczynę nie odpalania.

Z tego co pamiętam, bez modułu komfortu nie działają tylne szyby i zamki oraz oświetlenie wewnętrzne, przednie szyby chodzą, wiec gdzieś uciekło zasilanko.

Kostki w lewym rogu są całe.

U mnie nie działają tylne jak i przednie szyby, jak i oświetlenie wewnętrzne, el. lusterka, poduszki powietrzne.

Pod nogami kierowcy ściągałem już osłonę i bezpieczniki tam również ok.

A te zasilanie to wie ktoś pod jakim numerze bezpiecznika się kryje do modułu albo jaki kabel prowadzi ???
    Chodzi mi o jakiś znak szczególny np. grubość, kolor lub coś podobnego???
    RADU23
    Moderator of Computers service
    pajo555 wrote:
    A te zasilanie to wie ktoś pod jakim numerze bezpiecznika się kryje do modułu albo jaki kabel prowadzi ???

Proszę bardzo, rozpiska modułu komfortu
    pajo555
    Level 13  
    RADU23 wrote:
    pajo555 wrote:

Proszę bardzo, rozpiska modułu komfortu

To rzeczywiście może być coś z zasilaniem lub 2 moduły komfortu są " zepsute " bo praktycznie wszystkie funkcje co są w rozpisce modułu typu oświetlenia itp u mnie nie chodzą.

Jutro jeszcze będę sprawdzał.
    A można jakoś osobno poprowadzić zasilanie do modułu aby sprawdzić czy to jest to ???
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dostałeś dokładną rozpiskę, jeśli nadal Cię to przerasta, odpuść i zaprowadź auto do warsztatu. Teraz jeszcze naprawa może okazać się tania, strach pomyśleć co będzie jeśli zaczniesz podawać nieumiejętnie dodatkowe zasilanie.