Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia

23 Kwi 2014 21:31 1539 7
  • Poziom 8  
    Tak jak w temacie zrobiłem układ
    Link
    i
    Link
    oraz
    Link oczywiście bez Cmos bo mam zamiar podłączyć to do Atmegi.
    lecz na żadnym z nich nie zauważyłem na wyjściu jakiegoś skoku napięcia. układ zasilam baterią 9V.
    tam gdzie jest ma być napięcie 2.6 V ja mam 1,23V. Nie mam pojęcia co jest nie tak.
    Budowałem układ 2 razy na płytce stykowej lecz za każdym razem ten sam efekt. Ręce już całe czerwone od testów więc zwracam się do was.
  • Poziom 15  
    Jeśli układ masz zasilany a mikrofon sprawny to czy masz jakiś sygnał na bazie T1?
    Swoją drogą schemat wykonany tragicznie za dużo niepotrzebnych węzłów i linia prowadząca zasilanie do „mikrofonu” niepodłączona.
  • Poziom 8  
    na bramce t1 mam 2.98V tak nawiasem to jest projekt AVT721

    Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

    Dodaje zdjęcia może coś zauważycie. Bo chyba poprzednio pomyliłem emiter z collectorem. Teraz układ poprawiony ten sam błąd wrzucam zdjęcia. błąd dalej ten sam klaskać sobie mogę a tu nic. Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia Klaskacz - Nie działa nie wykrywa klaśnięcia
  • Poziom 8  
    Jestem po maturach wszystko zdawane wracam do tego projektu bardzo proszę o pomoc byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś znalazł przyczynę. Układu nie rozbierałem wszystko jest zmontowane tak jak na zdjęciach do zasilania układu używam prostownika do akumulatora ze skutera ( 12V 300mA). Hellp me !!!!
  • Poziom 26  
    Po pierwsze rezystor zamiast 10M wstawiony 1M
    Po drugie możesz nie zauważyć krótkiej szpilki wooolnym miernikiem
    Po trzecie złóż kompletny układ, będzie szybciej.
  • Poziom 8  
    Masz u mnie okejke za oko :P jak żeś wypatrzył ten opornik :D koleś w sprzedaży musiał się pomylić. to może układ cały czas wykrywa bo 1M to chyba wykrywa wszystko i to dlatego. Całego układu nie zamierzam składać ponieważ chce to powiązać z atmegą. No nic jutro kupie ten opornik no bo niestety raczej takiego w domu nie mam ale sprawdzę. A co do tego impulsu to właśnie tez się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku że zrobię sobie oscyloskop na karcie dźwiękowej :) Na razie dzięki za pomoc i czuwaj w razie W.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zauważyłem że tu zastosowany był rezystor 1M i działało mu to.
    Więc to nie w tym problem.
  • Poziom 8  
    A więc tak kupiłem ten układ scalony zamontowałem wszystko jak na schemacie (nawet rozłożyłem i złożyłem jeszcze raz układ oraz zasilanie wiozłem z baterii 9V) po podaniu napięcia zaświeca się zielona dioda. Zaczyna klaskać i nic się nie dzieje. Wydaje mi se że tranzystory mogą być źle podłączone ja sprawdzę jeszcze raz. Proszę o dalszą pomoc.

    Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

    Powoli dochodzę do sedna problemu. Troszkę zmodernizowałem układ :
    -na tranzystorze t1 na col zostawiłem opornik ale połączenie z tranzystorem darlingtona przeniosłem na emiter
    -tranzystor darlingtona zamieniłem na bc 517 to jest to samo tylko NPN a nie jak wcześniej PNP więc możliwe że tamtego spaliłem lecz miałem 2 i wydaje mi się że 2 nie mogłem spalić.
    i teraz tak leciałem po obwodzie sprawdzałem każdy tranzystor po kolei no i naprawiając schemat doszedłem w końcu do mikrofonu no i bawiłem się kondensatorem jednak on jest dobry zamiast mikrofonu podpoiłem kabelek który podpoiłem do masy i dotknąłem nóżki kondensatora i cud działa. Tylko teraz tak co morze być nie tak z tym mikrofonem przecież jak wcześniej robiłem z niego mic do komp to działał więc czekam na wasze propozycje.
  • Poziom 8  
    Temat do zamknięcia. Błędem okazało się słe podpięcie tranzystora darlingtona jednak musi zostać zastosowany PNP