logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C 2.2 DTI 2003 - Trudności z odpalaniem na ciepłym silniku

pawliszon1981 26 Kwi 2014 20:50 3705 7
REKLAMA
  • #1 13545465
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Witam. Mam problem ze świeżo zakupioną vectrą C z 2003r., 2,2 DTI. Przywieziona z Niemiec osobiście przeze mnie, żadnych problemów przez kilka dni aż do dzisiaj. Odpaliłem, pojechałem w trasę 40km, zgasiłem i jak postała około 15 minut to nie mogłem odpalić, kręciłem kilka razy po około 5s i nic. Po kilku próbach zaczynała załapywać jak diesel na dużym mrozie ze spalonymi wszystkimi świecami. Po zgaszeniu na ciepłym i odpaleniu od razu odpala za pierwszym razem bez zająknięcia (mam na myśli pracę na wszystkich cylindrach), ale też po około 4-5 sekundach.
    Silnik pracuje idealnie, obroty nie falują, ma moc, żadne kontrolki się nie świecą.
    Czy ktoś może podsunąć pomysł co to może być?
    Stało się to można powiedzieć nagle. Szukałem w google i sugerują pompę, świece albo czujnik temperatury cieczy.
    Na komputer dopiero w poniedziałek podjadę.
  • REKLAMA
  • #2 13545962
    lpu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Sprawdź zasilania świec żarowych
  • REKLAMA
  • #3 13546493
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Zapowietrza się i tu żaden komputer nie pomoże. Postów na ten temat jest milion poczytaj sobie.
  • #4 13546616
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    No czytałem właśnie i wiem że jest dużo. Wczoraj jeszcze doczytałem że mogą być przelewy. Zacznę najpierw od sprawdzenia przelewów, potem czujnik, potem świece, przekaźnik. Jak będę coś więcej wiedział to będę informował.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13549559
    jaek1970
    Poziom 16  
    Ocena: 172
    Znaczy przelewy - konkretniej proszę - chodzi o przewody nadmiarowe jak rozumiem?
  • #7 13549854
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Tak chodzi o przewody nadmiarowe poza tym sprawdź wkład filtra jak jest czarny to masz do wymiany trawersy. Jeszcze może zapowietrzać sie na samej obódowie filtra.
  • #8 13551842
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Dzisiaj odpaliłem auto i przy trzeciej próbie odpalił silnik i pracował na wszystkie cylindry, potem zgasiłem i było w miarę dobrze, a potem jak postała to powtórka z tego co było wcześniej.
    Sprawdziłem wężyki przelewowe ale były ok. Musiałem zrobić krótką trasę, w sumie może 30km i wracając do domu zaświecił mi się serwis i turbo przestało działać. Nie gasiłem auta bo nie wiedziałem czy odpalę jak zgaszę. Dojechałem do domu i zajrzałem do filtra bo kiedyś słyszałem, że może to być też paliwo jak turbo się zawiesza. I miałem rację, w filtrze "ropa" była jakaś rzadka, i miała dziwny zapach (filtr czysty). Przed tymi problemami tankowałem 10l ropy na stacji "no name". Wyciągnąłem ze zbiornika tyle ile się dało, z filtra też i zalałem pewnym paliwem. Pierwsze odpalenie ciężkie, kichnęła, prychnęła i zaczęła równo pracować i każde odpalenie już jest w porządku.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odpalaniem Opla Vectry C 2.2 DTI z 2003 roku, który występuje po przejechaniu krótkiego dystansu i pozostawieniu silnika na 15 minut. Silnik odpala bez problemu, gdy jest zimny, ale ma trudności przy ponownym uruchomieniu na ciepłym silniku. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilania świec żarowych, zapowietrzenia układu paliwowego, przelewów, oraz stanu filtra paliwa. Użytkownik odkrył, że problem mógł być związany z jakością paliwa, które tankował na stacji "no name". Po wymianie paliwa silnik zaczął pracować prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA