logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer przestał widzieć zewnętrzny dysk twardy

korey1990 27 Kwi 2014 14:52 5607 21
REKLAMA
  • #1 13547610
    korey1990
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jakieś 8 mc. temu zakupiłem nowiutki zewnętrzny dysk twardy seagate expansion 1tb usb. Wszystko działało bez problemów. wielu moich znajomych go pożyczało i zawsze wracał cały :D do momentu za mój kochany braciszek nie dostał go w swe ręce. po 2 dniach oznajmił ze dysk nie działa. Ponoć pierwszego dnia nie było z nim problemu ponieważ używał go na tv. Gdy postanowił skopiować trochę danych na komputer coś się zepsuło. tzn: "podczas kopiowania komputer się zawiesił, zresetował, i nie odpalał systemu. komputer wystartował mu poprawnie po odłączeniu dysku. Wszystko działo się na jednym z nowszych laptopów jakie obecnie mamy na rynku z systemem win 8. Teraz gdy juz odzyskałem swój dysk staram się go odzyskać. Sprawdzałem juch chyba każda ze znanych mi opcji :( dysk jest zasilany, sprawdzałem czy widnieje w menadżerze urządzeń, w magazynie i nic. :( dioda przez 10 sec po podłączeniu się świeci, potem zaczyna mrugać. Panowie co robić? Szkoda mi stracić TB danych
  • REKLAMA
  • #2 13547631
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    Istnieje możliwość otwarcia obudowy tegoż dysku ?
  • REKLAMA
  • #3 13547656
    korey1990
    Poziom 10  
    Myślę ze gdybym podważył jakimś pilniczkiem to tak. tylko potem juz nie zamknąłbym spowrotem
  • #4 13547673
    AnyKey
    Poziom 26  
    A próby uruchomienia na innym komputerze czy urządzeniu do, którego wcześniej był podłączany i działał były wykonane ??
  • #5 13547683
    korey1990
    Poziom 10  
    Tak. Testowałem na laptopie mojej mamy i u siebie.
  • #6 13547702
    AnyKey
    Poziom 26  
    Warto było by go sprawdzić bez obudowy, chyba, że posiada on jeszcze gwarancję to rozbieranie nie wchodzi w grą tylko odesłanie i niech oni się martwią
  • REKLAMA
  • #7 13547705
    korey1990
    Poziom 10  
    Jak juz mówiłem to sam dysk nie ma znaczenia, chodzi mi tylko o jego zawartość. po oddaniu na gwarancje to pewnie go z formatują albo wcisną nowy i powiedzą ze naprawiony :)
  • #8 13547740
    AnyKey
    Poziom 26  
    no to otwieraj obudowę i podpinaj do jakiegokolwiek PC'ta ze sprawnym markowym zasilaczem i sprawdź czy działa, innej opcji póki co nie jestem w stanie wymyślić.
  • #9 13547993
    korey1990
    Poziom 10  
    Nie rozumiem. Po co mam ją otwierać.? Jest tam ukryte jakies inne złącze niz USB 3.0?
  • #10 13548062
    AnyKey
    Poziom 26  
    korey1990 napisał:
    Jest tam ukryte jakies inne złącze niz USB 3.0?

Nie. po otwarciu obudowy będziesz mógł ten dysk podłączyć bezpośrednio do komputera za pomocą kabla SATA i wtyczki zasilającej do dysków SATA. Istnieje możliwość, że została uszkodzona elektronika adaptera wykorzystanego w obudowie, lub zasilacz podaje niewłaściwe napięcia.

Przed tym zabiegiem sprawdź czy zasilacz zewnętrzny (jak jest w zestawie) podaje odpowiednie napięcia do dysku.

Podaj markę i model tego dysku.
  • REKLAMA
  • #11 13548082
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    AnyKey napisał:
    po otwarciu obudowy będziesz mógł ten dysk podłączyć bezpośrednio do komputera za pomocą kabla SATA

Prawdopodobnie, choć nie koniecznie. :)
    Są dyski ze złączem USB na PCB.

Tu masz foty jak dobrać się do dysku (o ile to taki sam)
    http://amichalec.net/2012/12/opening-seagate-portable-drive/
  • #13 13548503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13548725
    korey1990
    Poziom 10  
    Nie no mialem tam ponad 200 GB zdjęć :(

-----------------
    Sprawdzalem Go u kolegi i to samo. dodam ze po pierwszym podłączeniu do komputera system wykrył jakieś urządzenie i zaczął szukać sterownika. Coś tam zainstalował i na tym się skonczyło.

PS: Jeśli faktycznie ten kontroler usb się skopał jest możliwośc dokupienia takowego?
  • #15 13548761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13548763
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    Sprawdzałeś czy linuks-live go widzi ?
  • #17 13549010
    AnyKey
    Poziom 26  
    linuks napisał:
    Sprawdzałeś czy linuks-live go widzi ?

Jest to jakaś dodatkowa opcja, warta przetestowania, choć podejrzewam, że nie wykryje dysku, skoro na innych urządzeniach go nie widzi. Ale, żeby się o typ przekonać trzeba to najpierw wypróbować.

Ściągnij np. Ubuntu Live-CD i nagraj na Bootowalny nośnik CD/DVD lub pendrive, włącz komputer z tego nośnika jako "uruchom bez instalacji" lub "wypróbuj bez instalacji" i podepnij dysk.
    Możesz również sprawdzić czy sam BIOS widzi ten dysk. Podpinasz dysk przed włączeniem komputera, włączasz komputer, wchodzisz do BIOS'a i sprawdzasz czy widnieje w MENU bootowania jako dysk przenośny lub FlashDisk lub pamięć przenośna (zależy od producenta płyty)
  • #18 13551216
    korey1990
    Poziom 10  
    Zapytam jeszcze czy da radę jakos gdzieś dokupić taki kontroler usb..?
  • #19 13551223
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Sam kontroler raczej nie. Ale można dokupić kieszeń.
  • #20 13551489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 13593142
    korey1990
    Poziom 10  
    No więc tak. Rozbroilem caly ten dysk wedle instrukcji podlaczam go przez sata i nic. resetuje komputer by sprawdzic w biosie. bios pokazuje ze wszystkie sloty na dyski mam wolne. tzn normalnego tysku tez nie widzi. po odlaczeniu wadliwego urządzenia wszystko jest ok. zauważyłem ze gdy podłączam dysk przez tę złączkę usb tysk zaczyna pikać. trwa to krótka chwilę po czym przestaje i dioda zaczyna sobie migać. tarcza dysku nie kręci się. :( jakieś pomysły? dodam jeszcze ze jedna strona tej złączki nagrzewa się szybko.
  • #22 13600962
    korey1990
    Poziom 10  
    moze poprostu wymienię mu elektronikę..?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem twardym Seagate Expansion 1TB, który przestał być rozpoznawany przez komputer po podłączeniu do innego urządzenia. Po próbie kopiowania danych komputer się zawiesił, a po odłączeniu dysku system uruchomił się poprawnie. Użytkownik sprawdził dysk na różnych komputerach, ale nie był on widoczny w menedżerze urządzeń ani w BIOSie. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące otwarcia obudowy dysku i podłączenia go bezpośrednio przez SATA, co może pomóc w odzyskaniu danych, jeśli uszkodzona została elektronika adaptera USB. Użytkownik obawia się utraty danych, w tym zdjęć, i rozważa możliwość wymiany elektroniki lub zakupu nowej kieszeni na dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA