Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka wieża do kwoty 1000zł?

Jarek9696 27 Apr 2014 19:36 4857 15
    Jarek9696
    Level 7  
    Witam
    Szukam wieży do 1000zł. Zależy mi na dobrym, bezawaryjnym sprzęcie. Co możecie z waszego doświadczenia powiedzieć o firmie Technics, warto coś od nich kupić? Wpadł mi w oko model Technics EH 750 - jak go oceniacie? Z jakiej firmy najlepiej kupować taki sprzęt?? Zależy mi także na jak najlepszej barwie dźwięku dlatego mini i mikrowieże odpadają. Mój pokoik jest raczej mały więc nie ma w nim miejsca na zestawy wzmacniacz + kolumny.
    Proszę o odpowiedzi i byłbym bardzo wdzięczny za konkretne polecane modele - linki do nich.
    Z góry dziękuję za odpowiedź..
    Pozdr
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Jarek9696 wrote:
    Jaka wieża do 100zł?
    Jarek9696 wrote:
    Szukam wieży do 1000zł.
    To do ilu w końcu?
    Jarek9696 wrote:
    Co możecie z waszego doświadczenia powiedzieć o firmie Technics, warto coś od nich kupić?
    Nie za te pieniądze.
    Sprzęt nowy czy używany?
    Co rozumiesz pod pojęciem wieża?
    bruns
    Level 30  
    Jarek9696 wrote:
    nie ma w nim miejsca na zestawy wzmacniacz + kolumny.

Więc co chcesz mieć "bumboxa" ?
    Jak wieża , to i wzmacniacz i kolumny muszą być .
    ironhide90
    Level 8  
    Proponuje Panasonic Ak -770 osobiscie mam model AK-750 od nowosci i byla tylko raz w naprawie po imprezie gry kolega bawil sie zbyt intensywnie programem Dj i poszalal z sopranami. Nowoczesny sprzet z przydatnymi funkcjami a co do jakosci dzwieku jak nie wychowales sie w rodzinie gdzie do sniadania slucha sie szopena a po obiedzie gra na pianinie i flecie to w zupelnosci powinien Ci wystarczyc ten sprzet.

Tu masz aukcje za 820 zł (http://allegro.pl/wieza-hifi-panasonic-sc-ak-770-jak-nowa-okazja-i4153805340.html) jak poszukasz moze znajdziesz taniej.
    Jarek9696
    Level 7  
    Rozmiarowo szukam coś właśnie takiego jak Technics EH 750 lub Panasonic Ak -770. Jestem otwarty na propozycje dotyczące sprzętu używanego jak i nowego..

Quote:
    Proponuje Panasonic Ak -770

Bardzo dziękuję za tą bardzo ciekawą propozycję. ;) Poczekam jeszcze chwilę na inne propozycje, byłbym bardzo wdzięczny za jakiś jeszcze komentarz dotyczący Panasonica Ak -770 ;)
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Ja bym Ci proponował Yamahę PianoCraft. Do małego pokoju jest całkiem niezła. Nie jest chińska plątanina światełek i pokręteł, a porządny, cyfrowy minisystem.
    Te dwie miniwieże które pokazałeś (tak, miniwieże, bo zestaw wieżowy to każdy klocek osobno: tuner, cd-player, wzmacniacz itp. w jednej szacie graficznej, ustawione jeden na drugim), nie są sprzętem z najwyższej półki. To plastikowe zabawki, o słabym brzmieniu. Ponad to są niesamowicie niewdzięczne w naprawie.
    Jarek9696
    Level 7  
    Quote:
    Ja bym Ci proponował Yamahę PianoCraft.

Bardzo dziękuję za następną ciekawą propozycję, jednakże przydało by się coś odrobinę tańszego.. 1000zł to jest już ta najwyższa granica której nie chciałbym przekraczać.. ;) Proszę o kolejne propozycje.
    bruns
    Level 30  
    Jarek a nie możesz sam wykazać się troszeczkę inicjatywą i zadać sobie odrobinę trudu i poszukać ? Skoro piszesz na elektrodzie to znaczy że dostęp do internetu masz .
    Bardzo proszę , dwadzieścia stron z wieżami do 1000 zł na portalu aukcyjnym , wybieraj !
    Jak już wybierzesz kilka , porównasz parametry i poczytasz opinie , to wtedy możesz zadać pytanie którą wybrać .
    Nie będziemy za Ciebie przekopywać cały net i wszystkie aukcje . A Ty ograniczysz sie jedynie do
    Jarek9696 wrote:
    Proszę o kolejne propozycje.
    Jarek9696
    Level 7  
    Quote:
    Są modele za 990zł, więc w czym problem?
    http://allegro.pl/wieza-yamaha-piano-craft-mcr332-mcr-332-koszalin-i4122751721.html
    MCR 332 posiada USB, możliwość komunikacji z urządzeniami z jabłkiem i wejście liniowe. Dodatkowo gra bardzo dobrze jak na minisystem.

Poszukałem trochę i znalazłem coś lepszego: Link

Jeśli ktoś wie coś konkretnie o tym modelu, lub ktoś go posiada prosiłbym o komentarze, powiem że szczerze zainteresowany jestem kupnem tej yamahy.. Jednakże chciałbym jeszcze usłyszeć jakieś opinie..
    kill8you
    Level 9  
    Mam ten sam problem, szukam mini wieży w podobnym zakresie cenowym, aż żal kolejny taki sam wątek zakładać...
    Dopóki nie pójdziesz i nie posłuchasz ulubionej muzyki na wieży to nie będziesz wiedział czy Ci przypadnie do gustu + mi się jeszcze musi najzwyczajniej podobać, a ten Technics wzbudza we mnie przeciwieństwo. Z kolei Pianocraft'y podobają mi się bardzo, ale nie słyszałem jeszcze.
    Z doświadczenia czytania podobnych tematów możesz napisać jak i jakiej muzyki słuchasz i jaki masz pokój. Ja Ci nie pomogę, ale komuś może ułatwisz pomóc sobie :)

W 'mało odkrywczym' PDFie wyczytałem, że może brakować jej basu, ale szczerze nie mam o tym pojęcia :D
    Link
    zylax4
    Level 16  
    Może ja zrecenzuję Panasonic SA-AK770 który aktualnie posiadam. Moim zdaniem mimo głośników średnio-niskotonowych 16cm brakuje czystego środka pasma. Mimo że wieża jest produkcji malezyjskiej bo taki znaczek widnieje na tyle ciężko jest być zadowolonym z dźwięku a szczególnie z dolnego pasma. Ewidentnie czuć straszny spadek efektywności od 50Hz w dół. Podpinałem subwoofer pod wzmacniacz z Technicsa i efekt był pozytywny bo zeszedł sporo niżej. Może jest to zrobione celowo aby przy niższych częstotliwościach nie doprowadzić do uderzania cewki w nabiegunnik bo subwoofer jest strojony w okolicach 50-60Hz. Wątpię aby można było to nazwać basem. To jest wycie! Szczerze powiedziawszy to jest żart i wysłałbym do piekła inżyniera który to zaprojektował. Przetworniki są oczywiście chińskie nieznanej firmy tj. SAMCO. Wszystko robione ''na sztukę''. Słyszałem wieże SONY 2.1 z serii MHC to różnica była taka jakby między niebem a ziemią bo MHC schodził z hukiem do 40Hz. Jestem również zdania że najlepiej przesłuchać coś 5 razy zanim się wyda na to swoje ciężko zarobione pieniądze. Z mojej strony to tyle.
    kill8you
    Level 9  
    Pokój ~10m2, muzyka rap (80%) + wszystko inne + filmy, sprzęt zawsze podłączony do PC aby nie mnożyć głośników.

Wybiorę się na odsłuchy od poniedziałku:
    - Pianocraft 640 i 330/332 i 550
    - Denon 38 i 39
    - Onkyo 545 i 555
    - TEAC TC-X350i / TEAC MC-DV600D
    - Pioneer X-HM31 / Pioneer X-HM51K
    Co jeszcze mogę dodać do swojej listy? A może coś skreślić?
    Najlepiej jakby była wieża ok 1000zł, a jak się mega spodoba to dołożę więcej. Nie chcę podchodzić cynicznie do tego, ale wątpię żebym usłyszał różnicę rzędu 600zł - która przekona mnie abym dopłacił.

Ewentualnie dokupić do 'golasa' dobre monitorki.

Skoro w PC nie będzie RCA to podłączę to przewodem minijack/RCA?
    Jarek9696
    Level 7  
    Jeszcze ostatnie pytanie:
    A mianowicie czy YAMAHA PIANO CRAFT E550 Link różni się czymś od YAMAHA PIANO CRAFT MCR-550 Link?

Z danych technicznych wygląda na to że są to kopie.. Jednak pytam dla pewności.. Jeśli się czymś różnią to czym?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Czymś pewnie się różnią, ale czym to będzie wiedział pewnie tylko producent.