Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Włączanie i wyłączanie aktywnych głośników z wyjścia trigger out amplitunera

Kuras77 28 Apr 2014 14:54 4455 10
Optex
    Kuras77
    Level 9  
    Hej, szukam sposobu na włączanie i wyłączanie aktywnych głośników (profesjonalne kolumny odsłuchowe z wbudowanym wzmacniaczem) poprzez wyjście trigger out amplitunera, w moim przypadku Denon X3000. Kolumny podłączone są do jednego przedłużacza i właśnie on byłby automatycznie włączany i wyłączany. Najprostszym pewnie sposobem byłoby wykorzystanie jakiegoś przekaźnika np:
    http://allegro.pl/przekaznik-12v-230v-sterowanie-230v-awz-514-nowy-i4172517608.html
    Ale że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie proszę o radę tutaj :)
    Zastanawiają mnie jaki sygnał wychodzi z amplitunera, czy jest to stałe napięcie 12V podczas pracy urządzenia czy tylko pojedynczy sygnał pojawiający się podczas jego uruchamiania i gaszenia. Bo zależy mi też na aby kolumny wyłączały się wspólnie z amplitunerem.

Z góry dziękuję za porady i ewentualnie propozycje gotowych rozwiązań :)
  • Optex
  • Helpful post
    marcin.waski
    Level 24  
    Trigger Out jest jak wyjście anteny automatycznej w radiu samochodowym. Po włączeniu urządzenia na wyjściu Trigger Out pojawia się stałe napięcie 12V DC. Po wyłączeniu urządzenia napięcie zanika.
    -Ja w ten sposób wykorzystałem wyjście Trigger Out w projektorze, który po włączeniu uruchamia przekaźnik odpowiedzialny za opuszczanie / zwijanie ekranu projekcyjnego.
    W Twoim przypadku również wystarczy jeden przekaźnik do włączania / wyłączania listwy zasilającej i podłączonych do niej kolumn aktywnych.
  • Optex
    Kuras77
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź - czy ten przekaźnik z linku będzie ok? Mam jeszcze pytanie - który przewód zasilający należy rozłączać przekaźnikiem? Czy może są przekaźniki które mają 3 styki działające równolegle właśnie dla rozwiązań sterowania zasilaniem 230V?
    Również mam ekran elektryczny (jeszcze nie zamontowany, oglądam na starym) i projektor z wyjściem trigger out więc chyba kupię od razu dwa przekaźniki by całkiem zautomatyzować sobie swój system :)
  • Helpful post
    marcin.waski
    Level 24  
    Może być jakikolwiek - najlepiej dwu-stykowy, tak aby rozłączał na takiej samej zasadzie jak wyłącznik od lampki. Jeden styk rozłącza "L" (fazę - brązowy lub czarny), drugi "N" (przewód neutralny, czyli tzw. "zero" - niebieski), "PE" (uziemienie - żółto-zielony) powinno być podłączone na stałe.

Przekaźnik z linku jest fajny, ponieważ ma własne zabezpieczenie. Jest to przekaźnik jedno-stykowy "NO" / "NC" (Normally Open / Normally Close).
    -Czyli do wyboru masz jeden styk, który zwiera przy podaniu zasilania: "NO" z "C" (wspólny)
    lub zwiera bez zasilania: "NC" z "C" (wspólny).

Za pomocą tego przekaźnika z linku będziesz mógł rozłączać tylko przewód fazowy "L" (i to wystarczy).
    didotom
    Level 16  
    marcin.waski wrote:
    Trigger Out jest jak wyjście anteny automatycznej w radiu samochodowym. Po włączeniu urządzenia na wyjściu Trigger Out pojawia się stałe napięcie 12V DC. Po wyłączeniu urządzenia napięcie zanika.
    -Ja w ten sposób wykorzystałem wyjście Trigger Out w projektorze, który po włączeniu uruchamia przekaźnik odpowiedzialny za opuszczanie / zwijanie ekranu projekcyjnego.
    W Twoim przypadku również wystarczy jeden przekaźnik do włączania / wyłączania listwy zasilającej i podłączonych do niej kolumn aktywnych.

a w jaki sposób Ci zwija się ekran?
    jak wyłączysz i znika napięcie na przekaźniku?

zastanawiam sie czy bez centrali alarmowej da się to jakoś zrobic?
    marcin.waski
    Level 24  
    didotom wrote:

Podajesz Fazę "L" na styk główny przekaźnika, który pasywnie styki NC ma zwarte (Ekran dostaje Fazę na przewód "L" zwijania). Podając napięcie 12V z Trigger Out na cewkę przekaźnika ten przełącza Fazę "L" na styk NO i na przewodzie "L" rozwijania ekranu pojawia się Faza. Możesz iść o krok dalej i stosując przekaźnik wielostykowy rozłączać również Zero "N". Tym sposobem można też zaprzęgnąć do zarządzania czasowego prosty układ 555, który może odłączać fazę po określonym czasie (ale do tego jest trigger przecież) ;-)
    didotom
    Level 16  
    marcin.waski wrote:
    didotom wrote:

Podajesz Fazę "L" na styk główny przekaźnika, który pasywnie styki NC ma zwarte (Ekran dostaje Fazę na przewód "L" zwijania). Podając napięcie 12V z Trigger Out na cewkę przekaźnika ten przełącza Fazę "L" na styk NO i na przewodzie "L" rozwijania ekranu pojawia się Faza. Możesz iść o krok dalej i stosując przekaźnik wielostykowy rozłączać również Zero "N". Tym sposobem można też zaprzęgnąć do zarządzania czasowego prosty układ 555, który może odłączać fazę po określonym czasie (ale do tego jest trigger przecież) ;-)

faktycznie proste rozwiązanie, a chciałem robić to z centralką wykorzystując 2 wyjścia czasowe na zwijanie i rozwijanie, a mam problem z wyjściami bo brakuje mi ich już, a zakup expandera int pp za 300zł narazie nie uśmiecha mi się, szkoda kasy,

rozumiem, ze silnikowi to nie przeszkadza, ze ma dłuższy czas napięcie na zwijanie i rozwijanie bo i tak jest krańcówka.?

Wykorzystanie tiggera z amplitunera w moim przypadku chyba się nie do końća sprawdzi, nie zawsze chce aby po włączeniu amplitunera mi rozwijał i zwijał rolete, w tym przypadku podłączenie tiggera z projektora ma sens z amplitunera mniejszy, co prawda w onkyo RZ830 można ustawić, kiedy ma załączać tiggera, dzięki za podpowiedź, wszystko wyjaśnione

pozdrawiam
    marcin.waski
    Level 24  
    Takim zupełnie niezależnym systemem sterowania byłby nawet najprostszy sterownik ON / OFF z pilotem RF w zestawie + wspomniany przekaźnik (o ile sterownik nie miałby takiej opcji - czyli byłby tylko ON / OFF). Oczywiście najlepsze są dedykowane do bram, rolet, ekranów projekcyjnych (np. ZAMEL, ELMES, SOMFY, NILES i im podobni), ponieważ taki sterownik posiada również wyłączanie Fazy po ustalonym czasie, więc jeat to najbezpieczniejsze rozwiązanie - ale to również kosztuje ;-)

Zasilanie podane na stałe na jedną z krańcówek (zwijanie) nic nie uszkodziło w moim starym ekranie VIZ-ART. Podłączony był 12 lat.
    digitaladam
    Level 11  
    Dzień dobry,
    Podpinając się pod temat, albowiem potrzebuję prawie to samo, co w temacie. Aby włączenie amplitunera spowodowało włączenie zasilania subwoofera.
    Chciałbym w najprostszy sposób wykorzystać taki pojedynczy przekaźnik.
    Finder 40.52.9.012, napięcie cewki zasilania 12VDC, pobór mocy cewki 0,5W.
    Włączanie i wyłączanie aktywnych głośników z wyjścia trigger out amplitunera

https://www.findernet.com/pl/poland/products/families/18/series/40

Wyjście trigger out amplitunera to 12V i 0,1A, co jest więcej niż połową mocy potrzebnej do uruchomienia przekaźnika.

Czy mogę w najprostszej wersji po prostu wlutować się tym wyjściem trigger out w zasilanie cewki, a z drugiej strony zrobić przelot zasilania 230V do suba? Czy nie powinno się tak robić (z jakiego powodu?), powinno się zastosować np. wspomniany wyżej układ AWZ514?

Pozdrawiam
    digitaladam
    Level 11  
    Więc sobie sam odpowiem. Nie można. Przekonałem się o tym na własnej skórze, bawiąc się owym przekaźnikiem i czując impulsy napięcia podczas rozłączania. Na szczęście nic nie zdążyłem uszkodzić. Dowiedziałem się co to jest SEM i jakie może mieć przykre konsekwencje.
    Ale czy choć ktoś z Szanownych Panów może mi choć podpowiedzieć jaką diodę schottkiego tu najlepiej i najpewniej zastosować do ww. przekaźnika?

Według tego artykułu http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/przekaznik-i-zaklocenia.html to właśnie dioda schottkiego będzie tu najlepsza, niestety autor nie podaje żadnych symboli takiej diody.
    marcin.waski
    Level 24  
    Jeśli źródło zasilania w Trigger Out wymaga MAX 100mA to użyj mniejszego przekaźnika, który nie pobiera więcej niż MAX. wyjścia Trigger Out.
    Do takiego przekaźnika spokojnie możesz podłączyć wspomniany we wcześniejszej wypowiedzi przekaźnik Finder lub jak potrzebujesz nawet stycznik trójfazowy.