Darec4 wrote: A czy jest to do wymiany w warunkach domowych ?
Trudno na to odpowiedzieć jednoznacznie. U mnie układ zapłonowy składał się z cewki ładująco-wyzwalającej, modułu (obywa te elementy pod magneśnicą) i cewki zapłonowej.
Moduł był zalany żywicą. Nie miałem jego schematu, ani typu i nie mogłem nic namierzyć w internecie zastępczego, więc spreparowałem swój moduł, który zadział, ale bardzo często odbijał (kopał) przy zapalaniu. Okazało się, że przy tym schemacie zapłon był przestawiony o 90 st.
Wróciłem więc do oryginalnego układu i zacząłem usuwać z niego żywicę. Początkowo wiertłem śr 2mm w małej wiertarce, wierciłem otwory jeden obok drugiego, w miejscach w których wiedziałem (przypuszczałem) że nic nie uszkodzę i po kawałku odłamywałem owierconą żywicę. Później wpadłem na pomysł, aby wiertło zastąpić wiertłem dentystycznym (zużytych parę dostałem od dentysty) i nim jak frezem usunąłem resztę żywicy. Udało mi się nic nie uszkodzić. Tak jak przypuszczałem uszkodzony był tyrystor, który wymieniłem. Przy okazji narysowałem sobie jego schemat. Naprawiony układ nie montowałem już pod magneśnicą, ale obok cewki zapłonowej, gdzie ma lepszy komfort cieplny.
Mój moduł też poprawnie działałby, gdybym odpowiednio przemieścił magneśnicę na wale.
Obydwa schematy modułu oryginalny i ten mój kopiący zamieściłem na forum dla potomnych.