logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie chodzi mi dysk ata wd500bmvv na usb w komputerze

maciek83979 30 Kwi 2014 17:31 1533 9
REKLAMA
  • #1 13557265
    maciek83979
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z dyskiem wd500bmvv ata na USB. Jak go podłączę to komputer go nie widzi, jedynie w zarządzaniu dyskami ale nie mogę przydzielić mu partycji ten dysk działał wcześniej, ale po podłączeniu do telewizora przestał. Próbowałem go sformatować, ale błąd wyskakuje ;/ będę wdzięczny za pomoc z góry dziękuje ;)
    Załączniki:
    • nie chodzi mi dysk ata wd500bmvv na usb w komputerze dddd.png (128.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • nie chodzi mi dysk ata wd500bmvv na usb w komputerze Bez__tytu__u.png (136.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13557716
    maciek83979
    Poziom 9  
    tu masz zrzut z tego programu
    Załączniki:
    • nie chodzi mi dysk ata wd500bmvv na usb w komputerze dysk_usb.png (231.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • nie chodzi mi dysk ata wd500bmvv na usb w komputerze dysk_usb.png (231.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 13557782
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    HDD ma problemy: 01, c5.

Dysk na procedurę diagnostyczną (zerowanie i remap).
  • REKLAMA
  • #6 13557988
    maciek83979
    Poziom 9  
    czyli nic nie zrobie ?? ;/
  • #7 13558010
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Grzegorz740 napisał:
    Dysk jest uszkodzony

Nie za szybko kolega dysk skreślił?

artaa napisał:
    Dysk na procedurę diagnostyczną (zerowanie i remap).

01 fakt, ma wysoki, ale i z tym może działać poprawnie, choć trzeba go nieustannie sprawdzać (SMART)

maciek83979 napisał:
    czyli nic nie zrobie ?? ;/

Przeprowadź Procedurę Naprawczo - Testującą
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Uwaga! Dotyczy Zasilania .
    Operację remapu/zerowania za pomocą poniższego sposobu, należy przeprowadzać na platformie wyposażonej w markowy, sprawny 100% zasilacz, z listy polecanej Elektrody:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

W innym przypadku, tj na pseudo-zasilaczach, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, iż poniższa operacja może doprowadzić do bezpowrotnego uszkodzenia dysku, powodując relokowanie sektorów niestabilnych. Nic nie zwalnia od logicznego myślenia.

Być może uda się go do pionu postawić.
    Kieszeń zlikwiduj lub zapewnij dyskowi porządne zasilanie (zasilacz, rozgałęźnik USB typu Y itd..)
  • REKLAMA
  • #8 13558981
    maciek83979
    Poziom 9  
    ale moge to przez usb zrobic czy musze go inaczej podpiac?
  • #9 13559025
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    maciek83979 napisał:
    ale moge to przez usb zrobic czy musze go inaczej podpiac?

Sugeruję, byś dał mu porządne zasilanie, więc z tej kieszeni na razie zrezygnuj.
    Z TV i jego portu USB masz prawdopodobnie za małą sprawność prądową, więc jesli koniecznie chcesz z tego rozwiązania korzystać - zapewnij porządne zasilanie, albo dodatkowym zasilaczem, albo kabelkiem USB typ "Y".
    Rodzaje przewodów USB typu "Y"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem WD500BMVV ATA, który nie jest rozpoznawany przez komputer po podłączeniu przez USB, mimo że wcześniej działał. Dysk jest widoczny w zarządzaniu dyskami, ale nie można przydzielić mu partycji. Po podłączeniu do telewizora dysk przestał działać. Użytkownik próbował go sformatować, ale napotkał błędy. Odpowiedzi wskazują na niestabilne sektory dysku, co sugeruje uszkodzenie. Zaleca się przeprowadzenie procedury diagnostycznej, w tym zerowanie i remapowanie, oraz zapewnienie odpowiedniego zasilania, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA