Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy to błąd kart graficznej? Proszę o podpowiedź.

Aserix 01 Maj 2014 23:57 9333 207
  • #121
    elessar87
    Poziom 33  
    A rozdzielczość zwiększyłeś?

    Wielkość ikon możesz zmniejszyć ręcznie zaznaczając jedną z nich, wciskając klawisz Ctrl na klawiaturze i jednocześnie kręcąc rolką myszy.
  • #122
    Aserix
    Poziom 14  
    SERDECZNIE DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC. BĘDĘ MIAŁ TROCHE DO ROBOTY NA NIM ALE TO JUŻ SOBIE SAM DAM RADE DZIĘKI WIELKI :))
  • #123
    elessar87
    Poziom 33  
    A co z rozdzielczością? Pojawiły się dodatkowe opcje?
  • #124
    Aserix
    Poziom 14  
    tylko teraz jak otwieram rozne programy to wyskakuja mi strasznie duze macie jakis omysl :D

    Dodano po 14 [sekundy]:

    tak pojawily

    Dodano po 56 [sekundy]:

    kurde ze z tym ctr i kólkiem nie wpadlem. kiedys kumpel w szkole na fejsie siedzial i kolkiem zjezdzal w dol ja nacisnalem mu tylko ctr i nie wiedzial o co chodzi :D
  • #125
    elessar87
    Poziom 33  
    Aserix napisał:
    tak pojawily


    Brawo! I zrobiłeś to już w 4 godziny, 10 minut!
  • #126
    Aserix
    Poziom 14  
    no wiem jest z siebie dumny ale to nie koniec :D

    Dodano po 39 [sekundy]:

    jak włączam sobie fife to wyskakuja mi strasznie duze ikony i nie moge rozdzielczosci zmienic w grze macie jakis sposob?
  • #127
    elessar87
    Poziom 33  
    Rozdzielczość w FIFA'ie musisz zmienić w opcjach gry.
    Powodzenia w dalszych działaniach,
    Dobranoc Tobie i wszystkim współuczestnikom dyskusji.
  • #128
    Aserix
    Poziom 14  
    oczywiscie ze wiem ale to mi sie nie miesci na ekranie dam rade serdecznie DZIĘKI I ZYCZE MNIEJ TAKICH PRZYPADKOW JAK JA :d
  • #129
    landryna199
    Poziom 14  
    Chciałem jeszcze tylko dodać że kolega powinien wyczyścić sobie radiator od procesora bo jest "konkretnie" zawalony.
  • #130
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Daj zrzut z GPU-Z jeszcze raz.
    Chcę zobaczyć, czy karta i por w końcu działają poprawnie.
    Ponadto, oprócz instalacji sterowników, trzeba odświeżyć pliki DirectX'a.

    Daj zrzut w wyborami rozdzielczości. Sprawdzę, czy te sterowniki są odpowiednie dla tego Radeon'a (duże ikony itd...)

    Tu masz ogłoszenie o HDD:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2800726.html

    Oba sprawne na SATA. Któryś z nich będzie u Ciebie dobrze działał.
    Do tego zestawu Modecom MC 350/400 będzie jak znalazł (koszt od 30zł wzwyż)
    Logic na śmietnik....
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    landryna199 napisał:
    Chciałem jeszcze tylko dodać że kolega powinien wyczyścić sobie radiator od procesora bo jest "konkretnie" zawalony.

    Czy to błąd kart graficznej? Proszę o podpowiedź.
    Nie widać, bo wentylator dość mocno się obraca. Poza tym, przy raczkowaniu w tych sprawach, taka operacja przeprowadzona przez laika, może nastręczyć dość sporo problemów.
  • #131
    Pete_O
    Poziom 31  
    swiercm napisał:
    landryna199 napisał:
    Chciałem jeszcze tylko dodać że kolega powinien wyczyścić sobie radiator od procesora bo jest "konkretnie" zawalony.

    Nie widać, bo wentylator dość mocno się obraca.
    Widać, widać - jest zapaprany "na maksa" - kolega landryna199 ma absolutną rację. Miałem to wczoraj jeszcze napisać, ale było późno i postanowiłem zamiast tego iść spać. ;)
    swiercm napisał:
    Poza tym, przy raczkowaniu w tych sprawach, taka operacja przeprowadzona przez laika, może nastręczyć dość sporo problemów.
    Ja myślę, że w tym wypadku odkręcenie śrubek, zdjęcie wentylatorka i ostrożne wyciągnięcie tych zwałów kurzu, które niemal zapchały już radiator i uniemożliwiają właściwą cyrkulację powietrza i adekwatne chłodzenie procesora (choćby za pomocą odpowiedniej ssawki od odkurzacza) oraz przedmuchanie wentylatorka - jest do zrobienia nawet przez laika. Nie mówimy tu przecież jeszcze o gruntownej konserwacji całego chłodzenia, co oznaczałoby m.in. konieczność demontażu radiatora i wymiany pasty na CPU. Ale faktycznie: jeśli Autor nie czuje się na siłach, powinien poprosić o wykonanie tego kogoś bardziej doświadczonego.
    swiercm napisał:
    Tu masz ogłoszenie o HDD:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2800726.html

    Oba sprawne na SATA. Któryś z nich będzie u Ciebie dobrze działał.
    Będzie działał, ale niezbyt dobrze, w sensie: ograniczy wydajność komputera. Obydwa są niestety za wolne jak na dyski systemowe - chodzi tu zarówno o zbyt długie czasy dostępu jak i zbyt niskie transfery. Ten 160GB wręcz tragicznie wolny (transfer na poziomie mojego poczciwego 10-letniego Maxtora 80GB, a czas dostępu jeszcze gorszy). Obydwa to modele sprzed ładnych kilku lat, nie na obecne czasy. Nadają się obecnie właściwie tylko jako zapasowe magazyny danych (jako systemowe - tylko i wyłącznie do starego komputera, sprzed 9-10 lat, gdzie ich wolne działanie nie będzie wąskim gardłem całego systemu).
  • #132
    Aserix
    Poziom 14  
    W rozdzielczości proponowane wymiary mi nie wyskakuja musze najechac myszką. Mam ustawione 1600/900 (zalecane) kolory sa tylko troche mdłe Czy to błąd kart graficznej? Proszę o podpowiedź.
  • #133
    Pete_O
    Poziom 31  
    1600x900 widocznie jest natywną rozdzielczością monitora.
    Mnie i kolegę swiercm (dał mi znać przez PW) niepokoi jedno jeszcze: Twoja karta działa w trybie PCI-E x4 zamiast x16.
    Są 2 możliwości:
    Po prostu na tej płycie się nie da inaczej, a wszystko przez kłopoty z kompatybilnością wsteczną kart Radeon HD 5k i nowszych (które są w standardzie PCI-E 2.1) - ze starymi wersjami slotów PCI-E (w wersji 1.0-1.1; Ty masz płytę główną ze złączem PCI-E x16 w wersji 1.1) i... karta się trochę marnuje (x4 ogranicza niestety jej wydajność);
    albo - druga możliwość: może pomóc przezwyciężyć ten problem aktualizacja BIOSu płyty głównej, po której karta wreszcie będzie komunikować się przez złącze PCI-E z pełną szybkością x16.
    Myślę więc, że to dobra pora, żebyśmy zobaczyli w końcu, co pokazuje program CPU-Z - daj Screen Shot'y kolejnych zakładek (w szczególności chodzi mi o zakładkę Mainboard, ale pozostałe też zamieść).
    Najnowszy BIOS do tej płyty ma numer 1301 i jest z sierpnia 2011. Sprawdzić powinieneś, która wersja BIOS jest u Ciebie. Podejrzewam, że starsza.
  • #134
    Aserix
    Poziom 14  
    Nie wiem gdzie jest ta zakładka Mainboard, ale daje wam 3 screeny z tego programu jak coś więcej trzeba, to piszcie. Czy to błąd kart graficznej? Proszę o podpowiedź.
  • #135
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Nie ten program kolego. Podałeś zrzut z GPU-Z, zakładka sensors.:)
    Niemniej jednak dobrze się stało, bo wygląda na to, że parametry tej karty są w normie.:)

    Kolega Pete_O prosił i wszystkie zakładki z CPU-Z.
    Podaję najnowszą wersję.
    CPU-Z

    Zrób zdjęcia z każdej z zakładek plus wszystkie zakładki z SPD - każdy slot pamięci.
  • #137
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Masz nieaktualny BIOS:
    0605 z 23.02.2010r
    Pobierz najnowszy 1301 z 08.05.2011r ze strony:
    http://www.asus.com/Motherboards/M4N68TM/HelpDesk_Download/
    Ale też Ci go wrzuciłem w załączniku.:)

    Wypakuj go na pendrive i za pomocą EZflash, zaktualizuj go.
    Podczas uruchamiania komputera wybierz bodajże F12 poprawiłem edytując ma być ALT + F2 i wskaż wypakowany plik z BIOSem na pendrive.

    W razie pytań, nic sam nie rób. Pomożemy w aktualizacji.
    Załączniki:
  • #138
    Aserix
    Poziom 14  
    Czy to na pewno jest dobry plik. Na pierwszy rzut oka wygląda, jak kartka z notatnika.
  • #139
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Aserix napisał:
    Czy to na pewno jest dobry plik. Na pierwszy rzut oka wygląda, jak kartka z notatnika.


    To jest plik skompresowany ZIPem! Jest w porządku, sprawdziłem.
    swiercm napisał:
    Wypakuj go na pendrive i za pomocą EZflash, zaktualizuj go.
    Podczas uruchamiania komputera wybierz bodajże F12 i wskaż wypakowany plik z BIOSem na pendrive.


    Sugeruję, byś po rozpakowaniu zmienił mu nazwę na 8 znaków.
    Zrobiłem Ci to i masz go już ze zmienioną nazwą w załączniku.
    Załączniki:
  • #140
    Aserix
    Poziom 14  
    Czyli tak:
    Wrzucam go na pendrive'a i odpalam za pomocą tego programu Ez-flash. Wszystko dzieje się na pendrive, potem coś tam się robi i włącza mi na nowo kompa. Klikam F12 tak jak bym chciał wejść do trybu awaryjnego?
    W tym samy momencie włączania komputera?
    A tak w ogóle, to po co to jest?
  • #141
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    To jest nowy BIOS do płyty głównej.
    Teraz tak:
    1. Wrzucasz go rozpakowanego na pendrive
    2. Odpalasz EZflash (podczas uruchamiania komputera pojawi Ci się ta opcja, bodajże F12 poprawiłem edytując - ma być ALT + F2)
    3. Po uruchomieniu EZflash, wskazujesz mu lokalizację pliku BIOS na pendrive
    4. Po procedurze aktualizacji BIOS, wchodzisz do BIOS, ładujesz ustawienia fail-safe, lub Optimal Defaults.
    5. Po resecie, znów wchodzisz do BIOS i ustawiasz BIOS od początku, czyli Datę, godzinę, Priorytety Bootowania, wyłączasz porty COM, LPT, włączasz USB
    6. Po tym wszystkim, uruchamiasz już system i dajesz zrzut z GPU-Z oraz z CPU-Z zakładka Mainboard oraz pierwsza, dotycząca CPU.

    Nowa wersja BIOS powinna poprawić stabilność systemu, zwiększyć ilość obsługiwanych procesorów przez płytę, oraz i do tego zmierzamy, zwiększyć kompatybilność karty graficznej z płytą główną.

    UWAGA Podczas aktualizacji BIOSu, dołóż wszelkich starań, by nie przeszkodzić w tej procedurze. Nie resetuj, nie wyłączaj komputera, nic nie podłączaj itd.. To bardzo ważne. To musi przebiec bezproblemowo.
  • #142
    Aserix
    Poziom 14  
    Ok. Już biorę się za to. Dobrze, ze mam WiFi w telefonie. Jak coś będziemy w kontakcie. :D

    Czy jak coś pojdzie nie tak, to mogą być jakieś poważniejsze komplikacje?
    Tak BTW, co to jest EZflash?
  • #143
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Aserix napisał:
    Czy jak coś pójdzie nie tak, to mogą być jakieś poważniejsze komplikacje? Tak BTW. Co to jest EZflash?


    Program do update'u BIOSu.
    Jeśli przerwiesz flashowanie (zanik napięcia, resety itd) może uszkodzić płytę główną i niezbędna będzie wizyta w serwisie. Ważne, by przez te 10 sekund nic złego się nie przydarzyło. Zdarza się to bardzo rzadko, ale musisz mieć ta świadomość.

    Jeśli jakiś błąd podczas wskazania pliku się pojawi, zrób zdjęcie i nic nie rób. Wrzucisz je potem tutaj.
  • #144
    Aserix
    Poziom 14  
    Ten EZflash trzeba pobrać czy mam go?

    Z zasilaniem nie powinno byc problemu, bo mam UPS - to coś takiego do podtrzymywania energii.
  • #146
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Aserix napisał:
    Z zasilaniem nie powinno byc problemu, bo mam UPS - to coś takiego do podtrzymywania energii.


    W porządku. Działaj. W razie pytań - pisz. Sam nic nie rób, jeśli nie jesteś pewny.

    Oczywiście EZFlash'a odpalasz ALT+F2 podczas procedury POST (włączanie komputera, wyświetlanie informacji o procesorze, pamięci itd.). Nie byłem pewny - nie posiadam płyty Asus'a, więc musiałem zapoznać się z ww. instrukcją.
  • #148
    Kasek21
    Poziom 43  
    swiercm napisał:
    EZFlash'a odpalasz ALT+F2 podczas procedury POST
  • #149
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Aserix napisał:
    czyli nie f12?

    Nie.
    Podałem instrukcję EZflash'a celowo w post #145

    swiercm napisał:
    Oczywiście EZFlash'a odpalasz ALT+F2 podczas procedury POST (włączanie komputera, wyświetlanie informacji o procesorze, pamięci itd.). Nie byłem pewny - nie posiadam płyty Asus'a, więc musiałem zapoznać się z ww. instrukcją.


    Już myślałem, że dawno to zrobiłeś....
  • #150
    Aserix
    Poziom 14  
    moze byc jakis inny plik na peindrivie