Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny

Jakub365 03 May 2014 02:50 4101 27
phoenixcontact
    Jakub365
    Level 20  
    Witam, zmieniłem laptopa Samsunga r530 na szybszy i z większą matrycą, lecz okazał się wolniejszy od mojego poprzedniego laptopa:/
    Co prawda ramu jest tyle samo, bo jedynie 4gb, lecz tu mogę rozbudować do 8gb, orientuje się ktoś czy ten laptop obsługuje, tylko 8gb ogólnie czy 8gb na jeden slot? Co z ilością taktowania? Obsłuży mi 1333mhz lub więcej?
    Teraz opiszę swój problem, użytkując laptopa tak jak wcześniejszego zauważyłem, że jak otwartych mam kilka zakładek i chcę dodać nową czekam parę sekund aż mi załapie, lub gdy chcę zminimalizować lub pomniejszyć okno robi to z opóźnieniem. Problem jest jeszcze większy gdy otworzę programy graficzne LR czy PS już całkiem mi się zawiesza momentami na jakieś parę sekund i za bardzo nic zrobić nie mogę:/ Sądziłem, że jak przesiądę się z dual-core na i5 odczuję jakąś różnicę w działaniu na lepsze, a tu widzę jest gorzej niż na poprzednim laptopie:/ poniżej przedstawiam jakiś test z aida64 może wam coś to będzie mówiło, bo mi niestety nic:/
    w załączniku raport z aidy, mi nic on nie mówi, ale może wam coś
  • phoenixcontact
    Jakub365
    Level 20  
    tu jest link do mojego modelu http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP-RF710-S05PL

Laptopa kupiłem używanego, więc nie mam możliwości oddania, ciekawi mnie dlaczego jak np. słucham muzyki na YT, a przeskakuję między kartami w przeglądarce zarwie mi muzyka, lub gdy otwieram nową:/ Przerabiając zdjęcia w LR również, gdy chcę coś więcej robić itd zaczynają się lagi, nawet myszką nie można ruszać, bo przeskakuje i nie wiem po jakiej stronie leży problem;/ Wiem, że nie jest to mega maszyna, ale i5 i 4gbramm powinno działać zdecydowanie szybciej niż mój stary laptop;/
    grubas
    Level 40  
    Przetestuj pamięci oraz dysk twardy.
    Jakub365
    Level 20  
    przetestowałem właśnie memtest4.0 doszło mi do 110%coverage i 0 błędów, nie wiem jak długo powinienem wykonywać ten test, ale trwało to ok .2godz i wyłączyłem w końcu. Jakich programów proponujesz jeszcze użyć?
    Jakub365
    Level 20  
    Porobiłem jakieś testy z HD TUNE, ale również nic mi to nie mówi, więc proszę o rzucenie okiem jak macie czas;) i pod nimi również z zakładki SMART pobrany programik.
    Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny Samsung RF710/S05PL - strasznie wolny

Dodano po 46 [sekundy]:

a tu zakładka SMART nie wiem czy o to dokładnie chodziło;/
    Code: text
    Log in, to see the code
    Jakub365
    Level 20  
    Chyba wszystko jest w porządku prawda??
  • phoenixcontact
    grubas
    Level 40  
    Ja bym postawił system na innym dysku i wtedy zobaczył jak się laptop zachowuje.
    Spotkałem przypadki, że uszkodzony dysk robił takie numery.
    Jakub365
    Level 20  
    a patrząc na te wszystkie wykresy i poniżej tekst, który wstawiłem wg tego wszystko jest ok?
    Powiem tak laptopa kupiłem używanego i w sumie był na nim postawiony system, ale czysty. Może warto jak sam zrobię formata i postawię na nowo? bo nigdy nic nie wiadomo jak wcześniej był stawiany?
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Dysk wcale pięknie nie wygląda:

Atrybut 0B
    Atrybut wskazuje na całkowitą liczbę żądań rekalibracji (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Wzrost wartości atrybutu oznacza problemy w podsystemie mechanicznym twardego dysku.

Atrybut BF
    Aż 6590 niedopuszczalnych wstrząsów lub uderzeń w dysk

Atrybut C7
    Liczba błędów transferu danych w trybie UltraDMA.
    Jakub365
    Level 20  
    czyli jak kolega "grubas" napisał podłożę inny dysk zainstaluje system i zobaczę jak będzie śmigał. Dodatkowo na swoim wykonam dodatkowy format i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A informacja mówiąca"Stan dysku twardego jest DOSKONAŁY. Nie znaleziono problematycznych lub słabych sektorów, problemów z rozpędzaniem talerzy oraz błędów przesyłania danych.
    Nie jest wymagane żadne działanie.
    " co oznacza?

Dodano po 1 [sekundy]:

czyli jak kolega "grubas" napisał podłożę inny dysk zainstaluje system i zobaczę jak będzie śmigał. Dodatkowo na swoim wykonam dodatkowy format i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A informacja mówiąca"Stan dysku twardego jest DOSKONAŁY. Nie znaleziono problematycznych lub słabych sektorów, problemów z rozpędzaniem talerzy oraz błędów przesyłania danych.
    Nie jest wymagane żadne działanie.
    " co oznacza?
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Informacja ta oznacza, że SMART dysku nie zarejestrował jeszcze KRYTYCZNYCH atrybutów.

Profilaktycznie wykonałbym zerowanie dysku i na bieżąco monitorował SMART.

Ogólnie rzecz biorąc to "mulenie" komputera może, aczkolwiek nie musi być spowodowane przez dysk. Jest wiele czynników, które mogą mieć na to wpływ.
    Kiedy układ chłodzenia był konserwowany ?
    Jak wyglądają temperatury w stresie oraz spoczynku ?
    Jakub365
    Level 20  
    raczej układ chłodzenia nie był od nowości konserwowany, ale raczej nie tu leży problem, ponieważ laptop ma ogólnie 3 lata nie był dużo używany co widać po nim, wygląda nawet jak nowy. Mój stary 3 letni laptop był bardziej amatorski używany non stop, praktycznie chodził 24/h i nie się takiego nie działo. Tutaj wentylatorki chodzą bardzo cicho, nic się nie grzeje laptop jest zimny, to już mój poprzedni się nagrzewał i słychać było wentylatory.
    Wg Aida temp są ok. płyta głowna 77C, procesor 77C, procesor rdzeń 1 74C,rdzeń 2 77C, PCH Diode 59C, IMC 62C, GMCH 25C, GPU 53C, Dysk 30C i nawet jak używam go mocniej nie wiele rosną.
    lisek
    Service technician RTV
    Gdzie masz zainstalowany system (normalny HDD czy ssd ) i jaki Windows?
    Jak system masz na SSD to
    Wypnij HDD i zostaw tylko SSD , test.

Lub pożycz nowy dysk /jak masz jakiś inny wepnij i sprawdz.
    Stary wygląda na bardzo "wytrzęsiony"
    Jakub365
    Level 20  
    Windows 7 64bit posiadam tylko normalny HDD, 2 partycje na C 150gb wolne ok. 100gb.
    lisek
    Service technician RTV
    Czyli zrób tak tak jak pisałem wyżej/ lub kol. ... jeszcze wyżej.
    To jest punkt wyjścia.

(':idea:') Jeśli nie to tylko wrózka.
    Jakub365
    Level 20  
    Dobra patrzę na dyski na allegro i nie są w cale drogie. Zostawię go sobie jako zewnętrzny. Ten ma 5400rpm, mogę kupić jakiegoś z 7200rpm? W laptopie ogólnie mam 2 wejścia na dysk planuję dodatkowo zakup SSD, każdy laptop obsługuję taki dysk?
    Jakub365
    Level 20  
    ale wymiata:D czyli rozumiem, że do swojego modelu też spokojnie go podepnę? Jakieś przejściówki czy coś będę potrzebował? Planuję zakup jako drugi dysk WD Black 750GB zalecany dla grafików, gdzie ja głównie używam laptopa w takich celach. Z tego co widzę WD ma Sata III, a mój laptop Sata robi to jakąś różnicę?
    mkpl
    Level 37  
    Nie robi różnicy. Ten dysk SSD pasuje 1:1 kupujesz wkładasz instalujesz. Pamiętaj, że jak będziesz miał 2 dyski to plik wymiany przerzuć na konwencjonalny dysk tak aby ssd służył tylko do wczytywania plików i systemu
    Jakub365
    Level 20  
    tak, tak SSD, tylko do wczytywania:) Filmów na nim oglądał nie będę:D Tak się teraz zastanawiam czy to w sumie nie wystarczy mi 64gb? Windows 12gb+ aplikacje do niego powiedzmy 8gb+LR i PS 5GB, co daję 25Gb czyli zostaję ok.40gb. Jeśli nawet przerabiam RAW to i tak jednorazowo 16gb, czyli jak mi je przeniesie do folderu tymczasowego na SSD to i tak spokojnie zostaje mi rezerwa. Co o tym myślisz?
    Jakub365
    Level 20  
    Patrzyłem na ceny i nie ma sensy brać 64gb, najkorzystniej wychodzi 128. Mam takie pytanie jeszcze, postanowiłem, że kupię ADATA SP900 SSD 2,5" 128GB i teraz tak, ma on prędkość 550/520mb/s, lecz przy sata III,mając Sata I jaka prędkość zostanie wyciśnięta? Przeliczając normalny dysk z obrotami 7200 ile to mniej więcej jest mb/s?
    lisek
    Service technician RTV
    Link_ wychodzi ,ze ok. 4x wolniej dla SATA3 vs.SATA1

Co do dysku HDD (ma cz. mechaniczne! )
    Quote:
    performance between SSD which runs on SATA 2 and 7200 RPM SATA 2 HDD?
    ... 7200 rpm drives max out at about 150MB/s read....
    The SATA II bus can carry a max of 375 MB/s. Most SSD's have theoretical read speeds of way higher than that.

wychodzi przewaga Sata1 ponad 2.5 raza
    Jakub365
    Level 20  
    Czyli w moim przypadku nie wiem czy jest sens wyrzucać kasę na SSD, gdzie prędkość przy SATA I to do 150mb/s, gdzie kupując lepszy dysk HDD 7200 uzyskam prędkość ok.100mb/s :/ Wiesz kolego jak dokładnie mogę sprawdzić jakie mam SATA? wchodząc w aida64 pokazuję mi na dysk oryginalny, który posiadam, że jest SATA II, ale jak sprawdzić jaki ma płyta główna?
    mkpl
    Level 37  
    Sprawdź jaki masz chipset na płycie głównej i po ogólnej charakterystyce chipsetu idzie dojść co i z jakimi prędkościami obsługuje
    adeq4
    Level 30  
    Most intela HM55, który znajduje się na płycie głównej Twojego laptopa posiada kontroler SATA 3Gb/s, czyli SATAII.
    Jakub365
    Level 20  
    zakupiłem jeszcze zewnętrzny dysk seagate backup plus możecie zerknąć czy wszystko z nim porządku? dysk jest nowy, a jakoś miał tam kilka błędów lub prób rozruchu talerzy czy jakoś tak to się nazywa.
    Code: text
    Log in, to see the code