Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ropam 3.5 - Ropam MGSM 3.5 rozpoznawany przez Partnera 4.3 jako Ropam 2.0PC

Mariostarlodz 03 May 2014 15:23 2766 5
Optex
    Mariostarlodz
    Level 10  
    Witam,
    Problem opiszę w punktach:
    1. uruchamiam Partnera w wersji 4.3
    2. Podłączam dedykowany kabel do centrali Ropam MGSM 3.5 (tak jest napisane na CHIP-ie)
    3. Klikam PLIK --> NOWY --> i wybieram MGSM 3.5
    4. Na pasku stanu pojawia sie napis: "Sprzęt MGSM 3.5"
    5. klikam na otwarcie portu COM (COM4 - bo taki mam stawiony w kompie)
    6. program czeka na wciśnięcie PR na płycie
    7. wciskam przycisk (żółta dioda zaczyna mrugać)
    8. żółta dioda przestaje mrugać i w tym samym momencie na dole Partnera pojawia się napis: "Sprzęt: MGSM2.0PC SV 1.6S"

Proszę o radę - co robię źle że nie mogę się połączyć z moją centralą?
    Dzięki za wskazówkę.
    Z pozdro,
    Mario
  • Optex
    ropam

Level 17  
    Objawy są wynikiem:
    1. Jeżeli jest to kabel USB-MGSM to sprawdzić sterownik poprawność instalacji sterownika, w manager urządzeń, dostawca sterownika: FTDI wersja .xx (ostatnia 2.10.0.0 lub poprzednia 2.08.30).
    2. Jeżeli sterowniki są prawidłowe to problem wynika z braku poprawnego połączenia elektrycznego sygnału Rx lub Tx pomiędzy centralą a kablem.

Zalecenia:
    1. Należy przeczyścić styki wtyku i gniazda RJ12 preparatem do czyszczenia styków.
    2. Sprawdzić czy wtyk RJ12 prawidłowo zatrzaskuje się w gnieździe.
    3. Należy zmierzyć rezystancja połączenia pomiędzy w gniazdem RJ12 (4,5,6 styki od spodu PCB) a stykami lutowniczymi na konwerterze RS232-RS232TTL (wtyczka DB9) lub USB-RS232TTL (puszka na kablu). Z tego punktu wyniknie ewentualnie naderwanie żyły, zimny lut itp.
  • Optex
    Mariostarlodz
    Level 10  
    Witam,

Przepraszam za dużą zwłokę w odpowiedzi ale trudno było mi znaleźć czas na testy.
    Dziękuję pięknie za podpowiedź, jednak niestety chyba nie tędy droga.
    Okablowanie, które używam to:
    - kabel RS232 - MGSM - strownik 2.10.00 pobrany ze strony: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm
    - przejściówka RS232 - USB - poprawnie komunikuje sięe z centralą SATEL integra 128

ad 1) kable są nowe - końcówki czyściutkie
    ad 2) zastrzykuje prawodłowo
    ad 3) przewodzenie żył sprawdzone i prawidłowe.

Pożyczyłem nawet inny kabel RS - USB ale nic to nie pomogło.

Z góry dzięki za kolejne Wasze pomysły
    Z pozdrowieniami,
    Mario
    sosarek

Level 43  
    MGSM 3.5 występował w dwóch wersjach. Czy po wybraniu portu COM w programie, naciśnięciu przycisku PRG w module klikasz na przycisk Odczytaj moduł?
  • Helpful post
    ropam

Level 17  
    Kabel RS232-MGSM nie wymaga sterowników tylko portu RS232 DB9 (COM) zgodnego ze standardem. Kabel RS232-MGSM zawiera konwerter RS232 na RS232TTL. Do prawidłowego działania wymaga sygnałów (+/-12V) RX, TX, GND oraz DTR i RTS (zasilanie, Partner GSM ustawia te porty na logiczne '1' tj. 12V).

Sprawdzić sterownik i sygnały Pana konwertera USB-RS232. Sprawdzić kabel na sprzętowym COM-ie.
    Mariostarlodz
    Level 10  
    Panowie,
    Po kilku próbach okazało się jednak, że kabel RS232-MGSM był wadliwy. Po wymianie kabla wszystko działa. Dzieki za porady.
    Temat można zamknąć
    Mario