Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz regulowany symetryczny brak prądu

Mich43l 03 May 2014 16:02 1299 5
  • #1
    Mich43l
    Level 20  
    Witam posiadam

    Zasilacz regulowany symetryczny brak prądu



    Uzupełnię trochę do wejścia mam podłączone trafo toroidalne 2x17V 2x 2x93A , w gałęzi dodanej posiadam stabilizator do 5A natomiast w ujemnej 1.5A w pomiarach wychodzi ok 2.90A na gałęzi dodanej gdzie napięcie spada do 8-9V natomiast na ujemnej ok 1A i napięcie spada do 2V bez obciążenia obie gałęzie mają na wyjściu po 24-25V, prąd zwarciowy dodanej gałęzi 4-5A, ujemnej 1,8-2A

    Zmagam się z zasilaczem który nie pracuje tak jak bym chciał , mam kilka pytań w związku z tym układem może ktoś pomoże

    1) Dlaczego napięcie na gałęzi ujemnej spada do ok 2V a w dodanej do 8-9V ( moim zdaniem napięcie powinno spaść o kilka woltów ale nie znacznie a tutaj z 24 spada do 8 i do 2 )
    2) Dlaczego podczas podłączenia obciążenia na zaciski + i - (ok 46-47V) nie płynie żaden prąd (dodam że podczas testów obciążenia kiedy nie płynie żaden prąd po chwili wystrzelił mi c8 10uf/35v )
    3) jak zrobić zasilanie dla voltomierza/amperomierza abym mógł mierzyć dodanie i ujemne napięcie
  • #2
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    Mich43l wrote:
    bez obciążenia obie gałęzie mają na wyjściu po 24-25V

    Masz na myśli wyjście po, czy przed stabilizatorami.
    Trafo 2x17 - dwa uzwojenia oddzielne, czy ze wspólnym środkiem?
    Napięcie na wyjściach daje się regulować?
    Co to za mierniki?

    Pozdr.
  • #3
    Mich43l
    Level 20  
    wyjście tak jak na schemacie po stabilizatorze
    2 uzwojenia oddzielne (4 kable)
    napicia można regulować od 1.25 do 24-25V

    miernik metex m-3610
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    Mich43l wrote:
    2 uzwojenia oddzielne (4 kable)

    ...nie pomyliłeś kolejności uzwojeń ( ma być: koniec pierwszego z początkiem drugiego)?
    Może spróbuj poszczególne regulatory zasilać osobno ( dwa mostki prostownicze ) - tak przynajmniej do testów.
    Pytając o miernik miałem na myśli wspomniany woltomierz i amper - do pytania o zasilanie w.w.
    W Twoim amperażu trafa jest chyba pomyłka.
    Ten układ jeśli tylko nie pomyliłeś wyprowadzeń stabilizatorów, oraz diody przy nich zamontowane są prawidłowo musi działać.

    Pozdr.

    edit: Radiatory dałeś?
  • #6
    Mich43l
    Level 20  
    wyjścia są oznaczone kolorami z transformator wiec nie pomyliłem

    co do amperomierza / woltomierza (yb27va) (problem jest taki że nie mogę mierzyć ujemnej strony gdyż jest zwarcie i chodzi mi o to czy trzeba jakoś? odseparować zasilanie woltomierze/amperomierza żebym mógł mierzyć oba kanały ?)

    dlaczego w amperażu jest pomyłka ?

    radiator oczywiście jest i wiatrak sterowany temperaturą radiatora