Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canva CB-278 - Brak odsłuchu bez ASQ

piotrek1349 04 May 2014 12:11 10227 3
    piotrek1349
    Level 12  
    Witam,

Mam problem z swoim CB. Posiadam radio CB Canva CB-278. Rasowy chińczyk.
    Jeździłem przez 2 tygodnie i było wszystko ok. Jakość odbioru i nadawania była zadowalająca. Lecz od wczoraj pojawił się problem. Wcale nie mam odbioru... Siłę sygnału posiadam pojawia się na wyświetlaczu. Lecz zero odsłuchu.
    Gdy włączę ASQ w CB wszystko wraca tylko że jak na takie radio trochę mam zakłócenia w odbiorze. W nadawaniu podobnież czysto. Co może być z tym radiem? Gdzie szukać przyczyny?

P.S Antena jest dostrojona do SWR 1.5 od 1 do 40 kanału i na takim zawsze radio jeździło więc końcówka mocy jest cała.

Porady?
    .Labrador
    Level 26  
    piotrek1349 wrote:
    Gdy włączę ASQ w CB wszystko wraca

Sprawdź potencjometr od SQ, czy jest z nim wszystko Ok, gdy włączysz na ASQ, to go pomijasz i wtedy radio ożywa.
    Taka sugestia na początek.

piotrek1349 wrote:
    tylko że jak na takie radio trochę mam zakłócenia w odbiorze

I tym cytatem, sam udzieliłeś sobie odpowiedź. :arrow: Ogólnie, radio bardzo kiepskiej jakości.
    Powodzenia.
    ToJestNick
    Level 31  
    Ja obstawiam nie uszkodzenie potencjometru, lecz zimny lut na jego złączach. CB Radia w aucie mają ciężkie życie, w lecie wilgoć akumuluje się w radiu, w zimie niskie temperatury, do tego wibracje więc o zimne luty nie trudno.
    Poza tym tego ,,radia" radiem ,,CB" raczej nazwać nie można, gdyż to jest ,,bardzo duży szumofon" bardzo kiepskiej jakości.
    piotrek1349
    Level 12  
    Jednak w radiu uszkodzony został potencjometr:)

Co prawda to prawda jest to szumofon ale jeśli dużo tras nie robię, nie jestem kierowcą zawodowym lecz robię w tygodniu 2-3 trasy 100km więc takie radio mi się sprawdza. Jak potrzebuję się dopytać o lokalizację pewnego miejsca zawsze dostaję odpowiedź. W porównaniu z Alanem tym najtańszym jest naprawdę porównywalny w odsłuchu i nadawaniu, lecz o połowę tańszy.

W zależności kto co potrzebuje.

Pozdrawiam