Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lider JV1000K - nie mogę uruchomić silnika

05 Maj 2014 08:50 2100 1
  • Poziom 11  
    Problem wygląda tak, że podczas koszenia silnik nie chciał zastartować ponownie. Odstawiłem kosiarkę do następnego dnia. Podpiąłem do zasilania i odpaliłem, ruszyła tylko na sekundę i cisza. Po odpięciu zasilania na jakieś 5 minut i ponownym podłączeniu sytuacja taka sama czyli zakręciła na sekundę i cisza. Rozebrałem włącznik i sprawdziłem czy nie ma tam jakiejś przerwy, ale wszystko jest oki. Zdjąłem więc obudowę i wygląda to tak (sorki za niefachowe określenia), że do wirnika dotykają dwie węglowe szczotki i po załączeniu zasilania jedna strasznie iskrzy. Wyjąłem więc obie i porównałem, Wyglądają tak samo, nawet długości są prawie identycznie, sprężynki też dobrze je dociskają, tyle tylko, że obie mają lekkie ukruszenia na brzegach, jakby je wirnik uszkadzał, w sensie, że nie są idealnie "oszlifowane" do kształtu wirnika. Po założeniu ponownym sytuacja się nie zmieniła.Jest tam na kablach chyba kondensator, taki plastikowy, ale zapomniałem spisać jaki i być może to jego wina. Jak myślicie?
    Model dokładnie taki: http://www.krysiak.pl/instr/FAWORYT%20|%20LID...i%20elektrycznej%20Lider%20JV1000K%202013.pdf
    Wczoraj się pobawiłem i obstawiam kondensator, ale mam do Was pytanie o takie małe, metalowe "coś" przed kondensatorem. Ma to oznaczenia 17A-M 105G i po podłączeniu zasilania robi się ciepłe. Lider JV1000K - nie mogę uruchomić silnika Lider JV1000K - nie mogę uruchomić silnika Już wiem, to zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem, więc dlatego robi się ciepłe :)
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 19  
    Witam!
    Czy udało Ci się naprawić kosiarkę?

    Mam podobny model 1200W i po włączeniu bardzo mocno iskrzą szczotki.
    Tak samo u mnie szczotki mają lekkie ukruszenia na brzegach. Przylegają dobrze.

    Kosiarka stała nieużywana parę miesięcy. Wcześniej działała bez uwag.
    Lider JV1000K - nie mogę uruchomić silnika

    Link
    [/youtube]