logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć miernik częstotliwości do AVT 2148 i jakie są alternatywne układy?

SQ9MEM 12 Kwi 2005 22:37 5134 5
REKLAMA
  • #1 1400247
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Może to i głupie pytanie, ale gdzie i jak podpiąć miernik częstotliwości (zaznaczam, iż posiada dodawanie i odejmowanie wcześniej zaprogramowanej częstotliwości) do układu kitu AVT 2148 ? ( http://www.republika.pl/sq5ta/Html/rx/2148.htm ) A może proponujecie jakieś inne, w miarę proste konstrukcje na to pasmo ?
  • REKLAMA
  • #2 1400373
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Musiało Ci umknąć (patrz montaż i uruchomienie):
    "Do pomiarów częstotliwości wyjściowej wewnętrznego generatora można wykorzystać miernik częstotliwości podłączony do wyprowadzenia 10 układu scalonego TDA1072A po zwarciu w/w nóżki do masy za pośrednictwem rezystora o wartości rzędu 4,7k."

Wg jakieś PDF-ki to 2.2k, ale to szczegół... :)
  • REKLAMA
  • #3 1400405
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Nie umkło mi to, ale nie wiem, czy zwarcie tej nóżki do masy nie spowoduje nieprawidłowgo działania odbiornika ? Jak się ma stosunek częstotliwości tego generatora do częstotliwości odbieranej ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1400977
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    To zależy! Może być suma lub różnica częstotliwości heterodyny i p.cz. W zasadzie powinna być różnica ale różnie to bywa. Jeśli więc heterodyna pracuje na czestotliwości 3,5MHz a pośrednia to 465kHZ to odbierana częstotliwość jest 3,035 MHz lub 3,965 MHz. Jeśli ustalisz czy jest to suma czy różnica to w przypadku pomiaru częstotliwości heterodyny wprowadzasz taką poprawkę do przerządu i masz odczyt w częstotliwościach odbieranych. Jeśli w opoisie jest taka metoda pomiaru (zwarcie (...) nożki przez rezystor to nie ma się co obawiać o uszkodzenie! Powinno pracować dobrze!
  • REKLAMA
  • #5 1403543
    bogdan199
    Poziom 11  
    Mój egzemplarz po zmontowaniu nie działał. Zamiana dławika w BFO na podkówkę 1k ożywiła odbiornik ale odbierał górną wstęgę przy dolnej częstotliwości heterodyny (rezonator 450kHz). Musiałem zmienić rezonator w BFO na 455kHz. Dopiero wtedy można było usłyszeć coś sensownego. Jeszcze lepsze rezultaty uzyskałem przy podłączeniu zewnętrznego BFO o regulowanej amplitudzie. Tłumaczę to tym, że detektor zrównoważony TDA1072 nie jest przystosowany do mieszania z BFO. Silny sygnał z BFO blokuje ARW - napięcie na końcówkach 7 i 8 wskazuje że zawsze odbierana jest silna stacja co jest nieprawdą. Dołożyłem też przedwzmacniacz na BF245 i 4 obwodowy filtr pasmowy na wejściu (dla zainteresowanych mogę podać schemat i sposób strojenia). Z anteny prowizorycznej (20m drutu nad trawnikiem na wysok 80cm)odbieram sporo stacji europejskich i polskich z dość dobrą jakością.

pozdr
    Bogdan
  • #6 1404410
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł zamieścić schemat tych wszystkich przeróbek.
REKLAMA